Diumenge, 22 de abril de 2012 | 15:07
Vostè es troba a: Inici > Economia >

"En aquest exercici, constatem la bona marxa de la companyia i el seu lideratge"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Salvador Gabarró. President Gas Natural Fenosa
"En aquest exercici, constatem la bona marxa de la companyia i el seu lideratge"
20/04/2012 17:24
GAS NATURAL FENOSA PTE I CONSELLER DELEGAT
El president, Salvador Gabarró, i el conseller delegat, Rafael Villaseca, van presentar als accionistes de Gas Natural Fenosa els resultats de l'exercici 2011.
El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha presidit a Barcelona la Junta General Ordinària d'Accionistes de la multinacional energètica, que va aprovar els comptes i l'informe de gestió de 2011.

En el mateix ha quedat reflectit que el resultat net del passat exercici es va situar en 1.325 milions d'euros, amb un increment del 10,3% respecte de 2010. "En aquest exercici, constatem la bona marxa de la companyia i el lideratge d'una empresa que continua obrint nous negocis, que manté ferm l'aposta per la innovació i treballa per garantir el subministrament en tots els mercats", va indicar Salvador Gabarró a l'inici de la Junta.

Durant la seva intervenció, Salvador Gabarró va destacar la contribució de Llatinoamèrica al negoci de la companyia, d'on procedeix el 25% de l'EBITDA i on suma més de 9,5 milions de clients. Els resultats de 2011 consoliden a la multinacional com la primera empresa del món en el sector gasista per valor d'actius, ingressos, beneficis i tornada en capital invertit.

Remuneració a l'accionista

Dins de l'ordre del dia els accionistes van aprovar un repartiment de dividends de 821 milions d'euros amb càrrec als resultats de 2011, la qual cosa representa un increment del 10,7% sobre l'import abonat l'any anterior i en línia amb els objectius del seu Pla Estratègic 2010-2014. L'increment del dividend aprovat per la Junta permetrà a Gas Natural Fenosa "aconseguir un pay out del 62%, en línia amb el compromís de la companyia amb els seus accionistes", va remarcar el president, Salvador Gabarró.

Com a part de la seva política de remuneració flexible, la companyia ofereix als seus accionistes la possibilitat de cobrar el dividend complementari, de 461 milions d'euros, en forma d'accions, en metàl·lic o en una combinació d'ambdues opcions. D'aquesta manera, l'accionista rebrà drets que podrà o bé vendre al mercat durant el període de negociació establert a aquest efecte, o rebre accions alliberades en la proporció que li correspongui o finalment, vendre els drets a la Societat, que els recomprará en efectiu i al preu equivalent al dividend complementari al que substitueix.

Canvis regulatoris a Espanya

Tant el president com el conseller delegat de la companyia van coincidir davant els accionistes a assenyalar que les mesures aprovades pel Govern per solucionar el dèficit de tarifa no són suficients per resoldre l'actual situació. En les seves intervencions, tots dos van expressar la seva preocupació davant la possibilitat que noves mesures addicionals impactin una altra vegada en el desenvolupament de les activitats regulades del sistema elèctric.

Per aquest motiu, i tenint en compte la complexa situació macroeconòmica del país, la companyia va avançar als seus accionistes que estudia un possible ajust temporal de les seves inversions a Espanya. "L'activitat regulada del sistema elèctric precisa d'una important capacitat inversora per ser desenvolupada en condicions òptimes de qualitat i servei", va assenyalar el conseller delegat.

En qualsevol cas, Salvador Gabarró va remarcar el compromís de Gas Natural Fenosa de continuar treballant "amb el Govern perquè la situació regulatòria ens permeti desenvolupar la nostra activitat amb la seguretat jurídica necessària i perquè el país disposi d'un subministrament elèctric de qualitat i amb garanties".

Aspectes clau de 2011 i reptes de 2012

El president va repassar davant els accionistes les principals fites aconseguides per la multinacional en 2011, entre els quals va destacar l'acord que Gas Natural Fenosa va tancar amb l'algeriana Sonatrach, que va permetre reforçar la relació amb el seu principal proveïdor de gas i ampliar la col·laboració entre ambdues companyies. També va recordar que com a part de l'acord signat, Sonatrach va entrar en l'accionariat de Gas Natural Fenosa, amb un 3,85% del capital després del desemborsament de 515 milions d'euros.

A part d'aquest important acord, Salvador Gabarró va ressaltar el contracte subscrit amb la nord-americana Cheniere per a l'aprovisionament de 5 bcm anuals de gas natural liquat, que ha convertit a Gas Natural Fenosa en una de les companyies capdavanteres en l'accés al shale gas d'Estats Units.

Així mateix, la multinacional va continuar desenvolupant la seva cartera d'energies renovables madures. En 2011, Gas Natural Fenosa i Enel van dur a terme la segregació dels actius d'Eufer, signatura que compartien al 50%, la qual cosa li va permetre incrementar la seva potència renovable fins als 1.061 MW. En el negoci de la comercialització de gas, va impulsar l'entrada en nous països, com Bèlgica i Luxemburg.

Nous projectes d'acord amb el Pla Estratègic

Per 2012, el conseller delegat va ratificar el compromís de l'equip directiu a seguir treballant per a la consecució dels objectius marcats en el Pla Estratègic.

Aquest any Gas Natural Fenosa té previst desenvolupar diferents projectes a nivell internacional. Entre uns altres, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va destacar l'expansió del negoci d'energies renovables a Austràlia, Mèxic i Escòcia, així com el desenvolupament d'una central hidràulica de 50 MW a Costa Rica. Entre altres actuacions cal destacar la posada en servei de 495.000 nous de punts de distribució de gas, dels quals el 64% estaran a Llatinoamèrica.

Respecte a la demanda d'energia a Espanya durant 2012, el conseller prim va ressaltar el repunt del 6,3% del consum de gas convencional, gràcies a l'estirada de la indústria en el primer trimestre. La demanda d'electricitat va baixar el 0,9% en el període, fins a un consum trimestral de 66.279 GWh.

En el plànol financer, Villaseca va subratllar als accionistes que la companyia té cobertes les seves necessitats financeres fins a 2014. Així mateix, va explicar que prop del 68% del deute net venç a partir de l'exercici 2015 i que la multinacional energètica disposa d'una liquiditat de 7.300 milions d'euros, per sobre de les seves necessitats per als propers 24 mesos.

Acords de la Junta General d'Accionistes

La Junta General Ordinària d'Accionistes va aprovar els Comptes Anuals i l'Informe de gestió de l'exercici 2011. Així mateix i previ informe favorable de la Comissió de Nomenaments i Retribucions, va aprovar el nomenament de Xabier Añoveros Trías de Bes (independent) i d'Heribert Padrol Munté (dominical, a proposta de Criteria Caixaholding), aquest últim en substitució de Carlos Kinder, que finalitza el seu mandat.

Després de la incorporació d'aquests consellers, la Comissió Executiva queda constituïda per:
Salvador Gabarró (president); Antonio Brufau (vicepresident); Rafael Villaseca (conseller delegat); Enrique Alcántara-García, Demetrio Carceller, Emiliano López, Carlos Losada i Juan María Nin (vocals-consellers); i Manuel García Cobaleda (secretari).

La Junta General d'Accionistes va comptar amb l'assistència d'al voltant de 700 persones, entre accionistes i convidats, i es va aconseguir un quòrum proper al 76%.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1