Dilluns, 23 de abril de 2012 | 14:56
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Barcelona prohibirà la prostitució al carrer abans de l'estiu

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La síndica de Greuges vetllarà per evitar una "repressió" de les prostitutes
Barcelona prohibirà la prostitució al carrer abans de l'estiu
21/03/2012 13:26
9prostitucion
L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres modificar dos articles de l'ordenança de civisme aprovada en 2006 per endurir-la i prohibir la prostitució al carrer, una mesura que entrarà en vigor abans de l'estiu una vegada finalitzada la seva tramitació.
En la Comissió de Presidència i Règim Interior, el govern municipal ha donat suport a una proposició del PP -recolzada per CiU i rebutjada per PSC, ICV-EUiA i UPB- que acorda canviar els articles 39 i 40 de l'ordenança i prohibir que es ofereixi, sol·liciti, negociï o accepti qualsevol servei sexual retribuït en l'espai públic.

El primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, ha defensat el "clar compromís" del consistori per eradicar aquesta pràctica, i ha explicat que es prioritzaran els instruments per actuar amb més fermesa contra els clients, de manera que s'encariran les sancions i s'eliminarà l'avís previ als quals demanen serveis sexuals.

"Volem prohibir i perseguir a qui demana, i en aquest moment l'avís previ és un inconvenient greu per anar contra aquestes persones", ha asseverat, i ha afegit que la Guàrdia Urbana ja s'ha expressat en contra d'aquest instrument per la dificultat que suposa per sancionar.

Forn ha explicat que el consistori basa la seva estratègia en tres prioritats: l'aplicació estricta de l'ordenança, la coordinació policial en la lluita contra les xarxes de prostitució, i el treball amb l'Agència per l'Abordatge Integral de Treball Sexual (Abits).

Ha destacat que el consistori ha augmentat un 67% la partida dels pressupostos municipals destinat a aquesta agència per desenvolupar programes i recursos de suport a les dones que vulguin sortir de la prostitució.

El consistori, segons Forn, veu en la modificació de l'ordenança un "instrument no definitiu però que ajudarà i donarà eines per combatre clarament" la prostitució als carrers de Barcelona.

La regidora del PP Àngels Esteller ha destacat que la prostitució a la via pública és un problema de gran impacte per a la ciutat, i ha remarcat que la remodelació de l'ordenança ha de tipificar la pràctica "sense l'ambigüitat actual" per permetre a la Urbana actuar amb més determinació.

Un informe municipal ho va desaconsellar

La prohibició ha sortit endavant amb el suport de CiU tot i que els serveis de prevenció municipals la van desaconsellar mitjançant un informe signat el 17 d'octubre pel seu director, Josep Maria Lahosa.

L'informe considera que la proposició "no aporta millores a la regulació actual ni en els seus aspectes normatius ni en les possibilitats de recuperació social de qui exerceix la prostitució al carrer", per la qual cosa conclou desaconsellant la modificació de l'ordenança de civisme.

Les formacions que han rebutjat la mesura -PSC, ICV-EUiA i UPB- han coincidit a assenyalar que l'ordenança no és el marc on prohibir la prostitució al carrer, i han advocat perquè el Govern elabori una llei estatal que la reguli.

Així, Assumpta Escarp (PSC) -qui va ser responsable de Seguretat amb l'anterior govern municipal- ha reclamat complementar l'ordenança -per a ella, un instrument administratiu- amb una regulació superior: "No es pot regular aquest fenomen suprimint dues frases, no trenquem la coherència fent arranjaments a trossos".

Des d'ICV-EUiA, Elsa Blasco ha retret al Govern municipal "aprofitar la iniciativa del PP de forma vergonyant i per la porta del darrere" per endurir l'ordenança, i ha considerat que els canvis generaran més marginació i agreujaran la situació de marginalitat de les prostitutes.

El regidor de UPB Joan Laporta (DC) ha assegurat que la prohibició augmentarà la prostitució en els prostíbuls, pel que ha instat el PP a legislar des del Congrés: "No creiem que sigui l'Ajuntament qui hagi de prohibir-la o no, i el PP té l'oportunitat de prohibir-la des del Govern".
La síndica de Greuges vetllarà per evitar una "repressió" de les prostitutes

La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha afirmat aquest dimecres que vetllarà per evitar que les prostitutes que exerceixen als carrers de la capital catalana "no siguin víctimes d'una repressió en relació a les sancions".

Ho ha dit, en preguntar-se-li en roda de premsa, just abans que l'Ajuntament hagi aprovat modificar dos articles de l'ordenança de civisme aprovada en 2006 per endurir-la i prohibir la prostitució al carrer, mesura que entrarà en vigor abans d'estiu.

Vilà ha explicat que aprofundirà sobre això i que parlarà amb els agents implicats, a l'una que ha defensat que "hi ha altres mitjans per afrontar aquest fenomen", subratllant que últimament la Sindicatura només ha rebut tres queixes per prostitució.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1