Notícies

Dissabte  28.04.2012  06:00

L'oposició i els sindicats alerten de 'l'assassinat de la sanitat pública' pel PP

El govern valencià privatitza la gestió dels hospitals · S'externalitzarà la prestació de serveis i els adjudicataris pagaran un canon anual

 

Els partits de l'oposició i els sindicats valencians han alertat unànimament dels objectius del govern de privatitzar la gestió de la sanitat pública. Consideren que el PP està utilitzant el País Valencià com a taula de proves dels seus experiments polítics amb l'excusa de la necessitat d'ajustar els pressupostos per reduir el dèficit. Tots coincideixen a avisar que la privatització de la sanitat pública no comportarà un estalvi, sinó una pèrdua de drets i prestació de serveis socials pels ciutadans.

Compromís ha mostrat la seva 'oposició absoluta' a la privatització de la gestió de la sanitat pública valenciana anunciada avui pel govern del PP. La coalició ha manifestat que emprendrà totes les accions necessàries perquè la privatització no es dugui a terme. La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha dit que 'la decisió del Consell obeeix als indicis d’intervenció imminent per part del govern espanyol sobre una economia valenciana que el PP ha deixat per terra'.

'Les justificacions per a adoptar esta mesura que ha donat el vice-president José Ciscar suposen prendre als ciutadans com a imbècils. Quan diu que farien falta 500 euros anuals més per ciutadà per a sostindre el nostre sistema públic de salut ens preguntem si la sanitat és una cosa tan ruïnosa com perquè hi hagi empreses que estiguen disposades a gestionar-la'.

Per la seva banda, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat que estudien la constitucionalitat de les mesures preses pel govern de la Generalitat. Puig ha dit que sol·licitaran la compareixença urgent del president Alberto Fabra per explicar les decisions preses. Per Puig, 'les mesures que proposa el Consell incrementaran la desigualtat de les persones davant de la malaltia'. 'Els valencians som els conillets d'Índies de Rajoy en la destrucció del sistema de salut', ha avisat.

També Esquerra Unida ha carregat contra l'anunci del Consell. La coordinadora del partit, Marga Sanz, ha qualificat de 'barbàrie' l'anunci de Císcar, que 'entregarà a mans privades la gestió de tots els hospitals públics i dels departaments sanitaris'. Sanz ha sentenciat: 'El PP ha assessinat la sanitat pública valenciana'. 'El PP ha posat en venda la sanitat pública, la donarà a les empreses privades que ja es freguen les mans'.

Per la seva banda, la Intersindical Valenciana, UGT i CCOO han denunciat que la privatització del sistema de salut pública. Consideren que els problemes del finançament públic són la conseqüència de la mala gestió del govern del PP al País Valencià. I han assegurat que plantaran cara per aconseguir un sistema sanitari universal, públic i gratuït.

El govern valencià privatitza la gestió dels hospitals públics valencians

El ple del Consell va aprovar ahir un nou model sanitari per al País Valencià, basat en el model suec, que comporta privatitzar els hospitals del País Valencià. Amb aquesta privatització, que s'implantarà el gener de 2013, la Generalitat preveu estalviar al voltant de 263 milions d'euros l'any. 'S'ha d'intensificar el grau de col·laboració públic-privat', va dir el vice-president i portaveu del Consell, Jose Císcar.

Císcar va informar que els serveis que actualment són externalitzats i els que formen la cartera suplementària s'agruparan de manera integral, dins de cada departament, per ser adjudicats a un únic gestor.

Císcar va explicar després del ple que les empreses adjudicatàries dels serveis hauran de pagar a la Generalitat un canon anual de 180 milions. La Conselleria de Sanitat assumirà les competències en matèria de personal i d'inversions per a noves construccions, ampliacions i adquisicions de nous equipaments.

L'objectiu, diu, és aprofitar les 'economies d'escala' i els majors beneficis que obtenen les empreses privades respecte les administracions públiques.

El també conseller de Presidència va destacar que 'el model sanitari espanyol no dona per a més', i va advertir que 'o apliquem la col·laboració público-privada o hauríem d'apujar els impostos als valencians de l'ordre de cinc-cents euros anuals per ciutadà'.