lamalla.cat > Economia

15/05/2012  08:43h

L'Eurogrup exigeix a Espanya que acceleri l'auditoria als bancs

De Guindos atribueix les turbulències dels mercats a la situació grega i diu que el Govern central ha fet els deures per sanejar el sector bancari

LAMALLA.CAT / AGÈNCIES 

  • Opcions enllaços externs

L'eurozona ha donat el seu vistiplau a la reforma financera que ha posat en marxar el Govern de Mariano Rajoy per sanejar la banca però li ha exigit que acceleri una auditoria externa independent de la cartera creditícia i que creï un tallafocs en forma d'ajudes. "Saludem les mesures anunciades per part de les autoritats espanyoles per reformar més el sector bancari amb la finalitat d'augmentar la confiança dels inversors i resoldre les vulnerabilitats restants del sector bancari", ha assenyalat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, al terme de la reunió dels ministres d'Economia i de Finances de la eurozona celebrada aquest dilluns. De la seva banda, el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha assegurat que els països de l'eurozona han donat suport "absolutament" a la seva reforma financera i ha atribuït les turbulències que estan patint els mercats als problemes a Grècia. El ministre ha defensat que Espanya "ha fet tot el que havia de fer" i ha assenyalar que la cooperació de tots els països de la zona euro és "vital" en aquest "moment difícil".


Malgrat la satisfacció expressada per De Guindos al terme de la trobada de l'Eurogrup, és evident que la situació econòmica d'Espanya és molt complicada.

Aquest dimarts, tothom està pendent de l'evolució dels mercats després de la jornada d'infart d'aquest dilluns, quan es va viure una forta escalada de la prima de risc i la borsa espanyola va caure en picat per les incerteses que planen sobre el sector financer. El diferencial amb el bo alemany va fregar els 480 punts mentre l'Íbex-35 es va enfonsar a nivells de 2003.

La solvència dels bancs espanyols, a més, torna a estar a examen aquest dilluns, quan hi ha convocada la reunió de l'Ecofin. Els ministres de finances de la Unió intentaran aprovar un nou compromís sobre els requisits de capital per la banca.

'Corralito' a Espanya per la crisi grega?
De Guindos, després de defensar les mesures posades en marxa pel seu executiu, ha volgut llançar pilotes fora i ha culpat de les turbulències que estan patint als mercats als problemes de Grècia, que aquest dimarts farà un nou intent per intentar govern. La sortida que ara per ara té més números és la formació d'un govern tecnòcrata amb els partits proeuropeus que garanteixi la continuïtat del país hel·lènic a la zona euro.

Tot i això, però, continuen aflorant les opinions d'experts que tenen clar que Grècia abandonarà la moneda única en breu. Paul Krugman, Nobel d'Economia, ha anat més enllà i, fins i tot, ha augurat un 'corralito' a Espanya que, segons el seu parer, es produirà per la fugida d'inversors quan Grècia deixi l'euro.

L'única sortida, segons els experts, és que Alemanya es relaxi i rebaixi les exigències sobre el dèficit, cedint en l'austeritat per fer un gir cap al creixement En aquest sentit, l'eurozona ja ha insistit que no hi ha cap contradicció entre la consolidació fiscal i les polítiques de creixement, sinó que es reforcen mútuament i haurien de ser aplicades en paral·lel. En aquest sentit, Juncker va recalcar que "ha arribat el moment per a un debat substancial sobre el creixement".


Publicat 15/05/2012  08:43h


  • Opcions enllaços externs


Comentaris

Escriu el teu comentari

Normes d'ús

  • Les opinions són dels internautes, no pas de lamalla.cat
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis vigents.
  • lamalla.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.



  • imatge

    EFE/OLIVIER HOSLET