Història

2011: . Desprès d’un curs fent els assaigs a la Biblioteca, pel juny estrenem la Tèxtil Rase com a sala de concerts i assaigs. Es fan dues sortides per cantar a Vic, amb l’Orfeó Vigatà i a Perpinyà, amb el Cor Solstici Catalunya Nord, que reforcen els llaços d’amistat amb aquestes dues coral. En el concert d’estiu, a la Téxtil Rase, es fa un petit homenatge al Director, Emilio de la Linde, pels seus 20 anys al front de l’Agrupació Coral Cardedeuenca. Al començar el nou curs, tenim la mala notícia que, degut als pocs nens que s’apuntes al cor infantil, aquest no pot començar les activitats. L’alegria de tenir els menuts al nostre costat sols ha pogut durar un curs.

2010: Els intercanvis amb el cor Kantuz Abesbatza de Hernani (País Basc) i amb l’Orfeó Vigatà han enriquit l’experiència dels cantaires. En aquests concerts es va cantar ”El Mirador” de Josep Vila i Casañas, una fantasia sinfònico – coral basada en melodies tradicionals catalanes, acompanyats al piano per. ……. Una obra de gran bellesa i molta dificultat, un nou repte per la coral. A l’octubre el Cor infantil repren la seva activitat després de 15 anys, de la mà de la Mercè Alegre i la Laia Fàbregas, acompanyant a la coral dels “grans” en el cocert de Nadal.

2009: Any d’intens treball, amb assaigs a Cardedeu i Sant Celoni. La missatango és una obra de gran bellesa, però que necessita un gran esforç per a tirar-la endavant, no obstant aquest esforç es va veure recompensat amb escreix amb dos magnífics concerts que des del primer moment varen atrapar el nombros públic que va assistir el 6 de juny al CeCuCa de Cardedeu i el 13 de juny a l’Ateneu de Sant Celoni. Tot un èxit i una gran satisfacció per a tots els components de les dues corals. Les dues actuacions varen ser conjuntes de la Coral Briançó i l’Agrupació Coral Cardedeuenca, acompanyats per quatre grans professionals que amb la seva implicació varen realçar de forma important les actuacions, la mezzosoprano Elisabet Vilaplana i els músics Marcelo Mercadante, Andrés Serafini i Jordi López.

2008:
El 20 d’abril, convidats per la Coral Ariadna de la Garriga, participàrem a una trobada de corals del Vallès amb motiu de la diada de Sant Jordi. El 31 de maig varem iniciar la primera part de l’intercanvi amb la Coral “la Lira Ampostina. Al matí l’Alcalde va rebre’ns a la Sala de les Columnes. Tot seguit ens dirigirem cap a Sant Hilari, on es va prepar una excel•lent arrosada, cuinada sota la direcció experta del gran amic Jaume Pou. Per la tarda van fer un concert a l’església de Cardedeu. El 14 de juny es va tornar la visita als amics de la coral “La Lira Ampostina”. L’Activitat principal fou un concert al “Teatre-Auditori La Lira Ampostina” d’Amposta. L’endemà una ruta pel delta de l’Ebre guiats per l’Emilio, un company de la Lira Ampostina, que va oferir-nos unes explicacions de forma molt amena de tot l’entorn d’aquest racó del Sud de Catalunya. El “Concert d’estiu” es va fer al CeCuCa interpretant peces de música religiosa i populars. Després del concert, el grup “Els Torrabastons”, oferiren en el pati de Vila Paquita una excel•lent cantada d’havaneres mentre degustavem un bon ressopó. Per primera vegada la nostra coral participa en els actes de l’ofrena floral de l’11 de setembre al Parc Pompeu Fabra, una actuació que es preten que continui en els propers anys. Comença el curs amb un nou i molt important repte, preparar la Misatango “Misa a Buenos Aires” del compositor argentí Martin Palmeri, juntament amb la Coral Briançó. Molt emotiu i il·lusionant va ser el dia 13 de novembre, ja que el propi compositor va visitar Cardedeu i va dirigir personalment l’assaig d’aquell dia, del qual es guarda un entrenyable record.

2007:
Començem l’any preparant, juntament amb la Coral Briançó de Sant Celoni, un concert per a Cor i Cobla, que cantem amb la Coral Cantiga de Barcelona i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, al Palau de la Música Catalana de Barcelona, el dissabte 17 de març. El mateix concert el fem el 9 de març a Sant Celoni, davant d’un Ateneu ben ple i el 18 de març a Cardedeu, dins el VIII Festival de Música, on la coral no ha participat mai cantant. Per celebrar el final de curs vàrem fer el Concert d’estiu al pati de Vil•la Paquita amb assistència de un nombrós públic. Al acabar el concert el grup “Torrabastons”, interpretaren una cantada d’havaneres que entusiasmaren al nombrós públic. En l’entremig es va obsequiar als assistents amb un ressopó a base de coca, xocolata, llonganissa, cava i rom cremat. Els dies 20 i 21 d’octubre l’Agrupació Coral Cardedeuenca va participar a la “3ª Mostra d’Entitats i Associacions de Cardedeu 2007” amb un estand atès pels propis cantaires on els visitants podien obtenir informació de tot allò relacionat amb la Coral. Enguany, l’entitat d’honor fou l’Agrupació Coral Cardedeuenca i el nostre president, Jaume Sala i Riera, va fer el discurs de presentació de la Mostra, juntament amb l’Alcalde i la Regidora de Participació Ciutadana. Per Nadal, hores abans del tradicional concert, es va introduir un nou espai de solidaritat organitzant una campanya especial de donació de sang a la Sala de les Columnes de l’Ajuntament protagonitzada principalment per l’aportació voluntària dels cantaires, socis, simpatitzants i públic en general, remarcant la participació de les autoritats locals i de la pubilla de Cardedeu.

2006: El mes de gener, conjuntament amb la Coral Briançó de Sant Celoni i de la Cobla Sant Jordi, interpretem un concert de cor i cobla, al Centre Cultural de Cardedeu i també a l’Ateneu de Sant Celoni, on assisteix el compositor Manuel Oltra, que dirigirà, amb gran emoció, un bis de la sardana “L’oreneta de Queralt”. El mes de maig es participa als Divendres Corals a Barcelona, amb un concert a la Capella de l’Esperança, juntament amb dues corals més i seguidament es fa un intercanvi amb la coral “Solstici – Catalunya Nord” de Perpinyà, amb concerts a Baó, Rosselló (França), i a Cardedeu. El mes d’octubre participem a la II Fira d’Entitats de Cardedeu guarnint un estand i fent un parell de cantades a l’espai de la Fira. També es participa al Catalunya Canta, en un concert a Vilanova de Bellpuig, juntament amb la Coral Verge del Lliri d’aquella localitat i la Coral de la Capella Francesa de Barcelona. El mes de desembre, i al Centre Cultural de Cardedeu, es fa el tradicional concert de Nadal, amb un muntatge sobre textos de José Saramago i cançons nadalenques de diferents èpoques i països, un concert innovador per tot el muntatge escènic desenvolupat, amb projecció d’imatges i canvis de llum, que va sorprendre i agradar molt al nombrós públic assistent.

2005: Any que es commemora el 90è aniversari de la fundació de l’Agrupació Coral Cardedeuenca. Del mes de març al mes de maig al Museu-Arxiu Tomàs Balbey es fa una exposició retrospectiva d’aquests 90 anys de cant coral a Cardedeu, sota el lema “Una història que sona. 90 anys cantant”. Un recorregut formidable per la història paral•lela de Cardedeu i la seva coral. El mes de juny l’Agrupació Coral fa el concert de l’aniversari a l’església parroquial, amb la reestrena, entre altres interpretacions, de l’obra “El campaner de Taüll”, de Josep Vila i Casañas, sobre un poema de Miquel Desclot, acompanyada per un quintet i la soprano local Montserrat Espargaró sota la batuta d’Emilio de la Linde. Al setembre hi ha renovació de la Junta i Jaume Sala en serà el nou President. Al mes d’octubre es participa a la I Fira d’Entitats de Cardedeu, amb un estand propi i un petit concert al Centre Cultural.

2004: El mes de maig el Teatre-Auditori de Granollers torna a convidar l’Agrupació Coral, juntament amb tres corals més i l’Orquestra de Cambra de Granollers, a cantar el “Rèquiem” de G. Fauré, dirigits per Francesc Guillén. Aquesta obra és repetirà, el mes de juny, a l’església parroquial de Cardedeu, interpretada conjuntament amb la Coral Polifònica de Granollers, dos solistes i orgue i dirigits per Emilio de la Linde. El mes d’octubre torna a visitar Cardedeu la coral alemanya de Saarbrücken, “Lehrer-Eltern Chor”, i es fa un concert conjunt de les dues corals al nou Centre Cultural de Cardedeu.

2003: Pel maig es viatja a Motril, en la tornada de l’intercanvi amb la “Agrupación Coral Virgen de la Cabeza”, i es fa un concert conjunt al Teatro Calderón d’aquella localitat de Granada. Pel juliol i en el concert de final de curs, es fa un emotiu homenatge a tres cantaires que porten més de trenta anys a la coral. Es tracta de Dolors Bruguera, Isidre Pujagut i Santi Badia. Pel novembre a Catalunya Música, el programa “Assaig General” que condueix en Raimon Colomer, es dedica integrament a parlar de l’Agrupació Coral Cardedeuenca, amb entrevistes i gravacions de concerts nous i antics. Per Nadal es fa un concert conjunt amb la Coral Briançó que es canta a Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Cardedeu i a la Sala Tarafa de Granollers, aquest en benefici de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer.

2002: El febrer la coral és convidada a participar en els actes d’inauguració del Teatre-Auditori de Granollers, cantant el “Glòria” de Vivaldi, juntament amb sis corals més del Vallès i l’Orquestra de Cambra de Granollers, dirigits per Francesc Guillen. El mes de maig visita Cardedeu la “Agrupación Coral Virgen de la Cabeza” de Motril, Granada, com a intercanvi i feren un concert a l’església. Pel juny vam cantar a Cardedeu i Canet de Mar, concerts que es van repetir al setembre, aquest cop juntament amb l’Orfeó Misericòrdia d’aquella localitat del Maresme. Per Nadal de nou un concert acompanyat per “Els Ministrils”, destacant aquest cop la interpretació de “ensalades” de Mateu Fletxa el Vell.

2001: Es prepara un concert de música sacra del romanticisme, conjuntament amb la Coral Briançó de Sant Celoni, també dirigida per Emilio de la Linde, acompanyats per un quintet de corda i orgue. Es fan concerts pel maig i juny a Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Cardedeu i Barcelona, dins dels actes del “Maig Coral”. Pel setembre es fa una gran festa “sorpresa” per celebrar els 10 anys de la direcció coral de l’Emilio, amb l’assitència de molts antics cantaires. Per Nadal, concert tradicional a l’església amb l’acompanyament dels “Els Ministrils”, quartet de flautes.

2000: Pel mes de març es fa realitat el primer Festival de Música de Cardedeu, projecte en que la coral portava uns quants anys treballant-hi. Pel juny es fa un concert de música romàntica acompanyats pel quartet de flautes “Els Ministrils”. Comença un nou curs amb Junta nova, al capdavant Domènec López com a President. A l’octubre es torna a viatjar a Alemanya, a Saarbrücken, convidats a la celebració de l’aniversari de l’escola on té la seu el “Lehrer-Eltern Chor”.

1999: Viatge a Bolzano (Itàlia). Es canta el “Glòria RV589” de Vivaldi acompanyats per l’orquestra del “Istituto per l’educazione musicale in lingua italiana” d’aquella ciutat.

1997: Dins els actes del Febrer Musical que organitza l’Agrupació Sardanista, la coral interpreta “Recordatori a Vicenç Bou” amb la Cobla Montgrins, al cinema. Pel juny, concerts a Rubí, Montcada i Cardedeu, conjuntament amb les corals d’aquestes poblacions, solistes i orquestra, on s’interpreta música religiosa de Tomás Luis de Victoria, el “Magnificat RV610” de Vivaldi i un recull de fragments d’òperes de Purcell, Mozart i Verdi. Aquell mateix any la coral de Saarbrücken ens torna la visita, amb un concert conjunt a Cardedeu.

1996: Es prepara el “Magnificat RV610” per a cor i orquestra de Vivaldi. Es canta conjuntament amb la coral “Lehrer-Eltern Chor”, a Saarbrücken (Alemanya), en un intercanvi que es fa amb aquesta coral. Canvi a la Junta directiva, en serà Presidenta María José Cáceres.

1995: Sota la direcció d’Emilio de la Linde i juntament amb la coral de l’Arc de Barcelona, es canta “Stabat Mater op. 138” de J.G. Rheinberger, obra per a cor mixt, corda i orgue.

1992: Presentació del llibre commemoratiu del 75è aniversari, que, de la mà de Carme Clusellas, recull la història amb fotografies, cartells i anècdotes de l’Agrupació Coral Cardedeuenca. Intercanvi amb una coral de Menorca, es feren concerts a Alaior i Maó.

1991: Atès el volum i la complexitat que ja té l’Escola de Música Lluís Cullell, es desvincula de l’Agrupació Coral, formant una entitat pròpia com a cooperativa de mestres. La coral d’Orleans visità Cardedeu pel maig i va oferir un concert a l’església. Pel juny i amb un brillant concert de final de curs, on es torna a interpretar “El campaner de Taüll”, s’acomiadava el director, Josep Vila i Casañas, que aconseguí una gran millora de qualitat vocal i una estabilitat en el nombre de cantaires, al voltant dels 40. Aquell mateix dia es presentava el nou director, Emilio de la Linde, jove basc resident a Barcelona, amb un gran nivell de formació musical i direcció coral.

1990: Celebració del 75è aniversari de la fundació de la coral. El 24 de juny, a l’església parroquial , es cantà la “Missa brevis Sancti Joannis de Deo” de F.J. Haydn, juntament amb cinc corals vallesanes convidades. També es va fer un “Vermut-concert” i una gran revetlla, amb sopar i ball, amb l’orquestra “Primera Nota”, al pati de Can Serra. El novembre es va fer un intercanvi amb la coral “La Source” d’Orleans (França), fent un concert a la Chapelle Royale del castell de Chambord i un altre a l’església de Saint Jean de Braye. Torna a haver-hi canvi de Junta i en seran copresidents, Montserrat Tomàs i Manuel Calbet.

1989: S’inaugura oficialment Can Serra com a seu de l’Agrupació Coral Cardedeuenca i l’Escola de Música, que passa a anomenar-se Escola de Música Lluís Cullell. Es preparà l’estrena de “El campaner de Taüll”, poema de Miquel Desclot musicat per Josep Vila i Casañas, director de la coral. Es comencen a preparar els actes de celebració del 75è aniversari.

1988: Any important per a l’Agrupació Coral Cardedeuenca, ja que es confeccionen nous estatuts, dins el marc de la Llei d’Associacions, amb uns objectius més amplis i en consonància amb els nous temps. Sant Corneli resultava petit, amb la gran activitat de l’escola de música s’havia de buscar un local alternatiu. Finalment l’Ajuntament va oferir el pis superior de Can Serra. L’escola de música s’hi traslladà immediatament i el 9 de desembre l’Agrupació Coral Cardedeuenca hi feu el primer assaig, abandonant, no sense una certa recança, la Capella de Sant Corneli, desprès de 17 anys de fer-ne ús. Es renova la Junta i el President serà Enric Huguet.

1987: Es canten “Els responsoris del Pare Narcís Casanovas”, prova de foc per constatar si la coral havia avançat musicalment. El concert va ser tot un èxit. A final d’any en Josep Subiranas deixà la direcció de la coral, per fer-se càrrec de la direcció de l’escola de música, que havia crescut molt i havia anat progressant en les mètodes de treball i de formació pedagògica. La tasca d’ampliar el repertori i introduir-hi peces vocals del Renaixement i Barroc s’havia aconseguit i seria continuada pel nou director, Josep Vila i Casañas, músic i compositor que, tot i la seva joventut, tenia un curriculum excel•lent i una gran formació i experiència musical i en direcció coral.

1986: Es torna a formar una Junta directiva encapçalada per Miquel Mencia.

1985: Any de trasbals, el 5 de març mor en Lluis Cullell, president de l’Agrupació durant els últims 15 anys, i amb ell es tanca una llarga etapa marcada per la seva il•lusió i forta voluntat de millora contínua. El 15 de juny es va fer un gran concert d’homenatge a l’església parroquial. En aquells moments la coral queda sense Junta directiva i fins l’any següent se’n fa càrrec una junta gestora interina.

1984: Es treballa en algunes “Cantigas d’Alfons X el Savi”, que s’interpreten acompanayades d’instruments. En aquell moment la coral té un total de 36 cantaires. La coral infantil passa a dependre de l’escola de música i el cant és assignatura obligatoria per a tots els alumnes.

1983: Agustí Vidal deixa la coral Arrels Fermes i se’n fa càrrec en Raimon Colomer.

1982: El Secretariat d’Orfeons passa a formar la Federació Catalana d’Entitats Corals, amb tot un seguit de propostes per continuar millorant la qualitat musical i pedagògica. Practicament des del seu inici l’Agrupació Coral Cardedeuenca hi participa.

1981: Comença la renaixença de la coral amb la incorporació de cantaires residents a Barcelona, però que passaven els caps de setmana a les rodalies de Cardedeu. Per facilitar la seva assistència als assajos, se’n va cambiar el dia i passaren a fer-se les nits del divendres.

1977-1980: Forta crisi de cantaires. Tot i que es treballa molt i es millora la qualitat vocal, la manca de cantaires es important. Es fan molts esforços per captar nous cantaires, però no s’aconsegueix. Ben al contrari, la coral de la mainada, Arrels Fermes, incrementa notablement el nombre de nois i noies, fent necessari fer-ne dos grups, grans i petits. En aquests anys la van dirigir l’Antoni Planas, en Daniel Benaiges, en Gregori Silvestre i l’Agustí Vidal.

1977: Aquell any la Junta va considerar que amb Antoni Planas de director la coral no assolia les fites que s’havia proposat, tot i que el problema estava més en que per a molts cantaires el seu objectiu era unicament lúdic. El 2 de juny comença el nou director, en Josep Subiranas, que encaixava perfectament amb les directrius del S.O.C. i que tenia una àmplia experiència i formació musical i en la direcció de corals. 1976: El cor infantil es bateja amb el nom de “Coral Arrels Fermes”.

1975: Davant del fet que la Federació de Cors de Clavé no fa res per millorar el cant coral, la Junta de l’Agrupació Coral s’afilia al Secretariat d’Orfeons de Catalunya (S.O.C.), organització que treballa activament per a la millora de la qualitat amb trobades formatives de corals.

1974: El 8 de gener es va fer el primer assaig conjunt d’homes i dones. La presentació del cor mixt no va ser fins al concert de Sant Esteve, ja que abans hi va haver relleu del mestre director. A partir del mes de setembre se n’havia fet càrrec l’Antoni Planas, mestre amb un bon coneixement musical i amb experiència en direcció de corals.

1973: El mateix Lluís Cullell va propossar fer participar noies als assajos, per tal de millorar el funcionament i la técnica musical. Després de força discussions, s’aprova el 10 de setembre i el 22 d’octubre es fa el primer assaig amb 15 noies, tot i que ho feien per separat, com si fossin dues corals. Malgrat que s’havia anat acceptant la nova realitat, part dels antics cantaires van deixar la coral, en creure que aquella ja no era la seva coral.

1972: Pel març el cor infantil fa el seu primer concert a l’Esbarjo. Convençut que “si hi ha una escola, hi haurà músics”, el President, Lluís Cullell va impulsar personalment i de forma decidida la creació d’una escola de música i juntament amb el fet de tenir local propi, en va facilitar l’inici, amb classes de piano i solfeig.

1971: El mes de juliol s’inaugura oficialment la capella de Sant Corneli com a local social i d’assajos de la coral. El mestre Gregori Silvestre n’agafa la direcció, en un moment de plena efeverscència. Ell seria el mestre que viuria els canvis més importants de l’Agrupació Coral. Pel novembre s’inicien els assajos d’un nou cor infantil, amb la intenció de crear un espai musical per als més petits i despertar-los l’afecció al cant.

1970: Aquell any hi ha una renovació de la Junta i el nou President serà Lluís Cullell, el qual presidirà de forma entusiata l’Agrupació Coral Cardedeuenca fins l’any 1985, any de la seva malaurada mort. Davant la falta d’un espai adient per l’activitat coral, l’Ajuntament de Cardedeu ofereix la capella de Sant Corneli. El somni de tenir un local propi es contraposa a l’estat en que es troba la capella del segle XII. “Un casalot arruïnat, vell i rònec”. No fou una tasca fàcil però tots els cantaires s’implicaren en la tasca de la seva restauració, així com comerciants, industrials i particulars, simpatitzants tots ells de la bona tasca que desenvolupa l’Agrupació Coral Cardedeuenca.

1965: Gran festa de celebració del 50è aniversari de l’Agrupació Coral Cardedeuenca. Per la diada de Sant Joan es concentraren a Cardedeu 21 agrupacions corals. Cercaviles, missa solemne, cantades, parlaments, inauguració d’un nou monument a Anselm Clavé i com a cloenda un gran ball al “Palace-Club” amb el conjunt “Los Diamantes” obert a tota la ciutadania. Aparegueren noticies d’aquest fet a tota la premsa comarcal, al Tele-Expres i a les revistes Semana i Ama.

1964-1970: El mestre Felicià Maresme, músic de Granollers, s’ofereix a dirigir interinament la coral als assajos, amb l’ajuda de diversos mestres, com en Josep Martí de Cardedeu, l’Albert Massat de Caldes, entre altres, que dirigien la coral en les sortides i concerts que feien i ell no podia assistir, ja que també dirigia el Cor Amics de la Unió de Granollers. Al final continuaria fins el 1970 i amb ell va millorar el nivell i va ampliar el repertori, introduint, junt a les obres tradicionals, cançons populars europees i espirituals negres, molt de moda en aquells anys. Sota l’organització de la Federació de Cors de Clavé, la coral va fer excursions i concerts a València, Sevilla, Còrdova, Saragossa, Madrid, Sant Sebastià i Portugal. En aquests anys el President de la Junta era Joan Soler.

1963: El mestre Pou presenta la seva dimissió i la coral resta un temps sense direcció.

1961: Se celebra a Cardedeu el III concurs de Cors de Clavé on participen 16 societats corals i va ser enregistrat i radiat per Radio Joventut de Barcelona.

1957: L’Agrupació Coral Cardedeuenca ingressa a la Federació de Cors de Clavé.

1953-1963: El mestre Antoni Camp, per motius laborals, es traslladà a Almeria i va agafar les regnes de la coral el mestre Joaquim Pou, que dirigia l’orfeó infantil. Violinista i compositor, va seguir els passos del Mestre Camp i no varià gaire el repertori de l’etapa anterior. L’any 1954 hi va haver un canvi de Junta i en fou President Isidre Pascual, fins l’any 1960 que va passar a ser-ho en Josep Gonzàlez. Van continuar fent sortides periòdiques a Lleida, Tiana, Sabadell, així com intercanvis amb corals de la comarca, com Llinars, La Garriga i Granollers.

1944-1952: Es reorganitza l’Agrupació Coral, amb una nova Junta amb en Salvador Teixidor al capdavant i, a la direcció, de nou el mestre Antoni Camp. Sota la tutela obligada de la “Obra Social” de “Educación y Descanso”, però amb una certa autonomia, la coral va acomodant-se a la nova situació i mica en mica va poder assolir nivells culturals i musicals més alts i, gràcies a certes concesions de la censura municipal, podien cantar en català i amb la barretina a l’espatlla, peces de Clavé, Morera, Millet i Ventura, sobretot per Pasqua, que era quan tota la vila esperava les caramelles. Fins l’any 1951 no hi ha cap acta escrita de les activitats, però sabem que la coral va fer excursions a Mallorca, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona i Puigcerdà i va participar en els Aplecs d’Entitats Corals del Vallès que se celebraven cada any, des del 1944, a l’Ametlla del Vallès.

1939-1943: Després d’una etapa de forta desarticulació cultural, a poc a poc van resorgint associacions i es fan activitats, concerts i balls, sempre sota la tutela de les organitzacions del nou règim.

1936-1939: La Guerra Civil espanyola comportà la desfeta de l’Agrupació Coral Cardedeuenca igual que la resta d’Entitats de la vila. 1933-1936: Anys difícils per al país, que també afectaren a Cardedeu i a l’Agrupació Coral. La vida política i associativa es radicalitza entorn de dues opcions polítiques, dreta o esquerra, i la coral va haver de postposar la gran majoria d’activitats en ser molt difícil mantenir la imparcialitat que havia presidit fins llavor la tasca de l’Entitat. En aquells anys era el President de la coral en Josep Cruixent.

1933: Es forma l’orfeó infantil, dirigit pel músic de Cardedeu, Joaquim Pou.

1920: Gran festa d’inauguració de la Plaça d’Anselm Clavé, amb la participació de 28 corals d’arreu. Llavors el President de la coral ja era en Llàtzer Clusellas.

1919: La coral ingressa a l’Associació de Cors de Clavé. Es torna a canviar de mestre, assumint la direcció en Francesc Vilaró, músic i compositor, també de Granollers.

1918: El mestre Antoni Camp ha de deixar Cardedeu i assumeix la direcció el mestre de Granollers, Martí Llobet.

1917: Canvi en la Junta, el nou President és Pere Comas.

1915: El mestre Antoni Camp, músic fill de Cardedeu, aglutinà un grup de joves cantaires per formar el primer cor estructurat, amb la difícil tasca de suplir amb els seus coneixements musicals, les mancances que en aquest sentit tenien els cantaires. La Junta directiva fundadora la va encapçalar en Josep Carbonell. La diada de Sant Joan, davant la casa de l’alcalde Joan Alsina, oferia el primer concert i per tant és considerat com el dia de la fundació de l’Agrupació Coral Cardedeuenca. Aquells primers anys la coral sortia per Pasqua a cantar les caramelles i també en diades assenyalades. Les seves actuacions tenien normalment un caire lúdic, amb peces de cant coral tradicionals, sardanes i peces satíriques amb passos dobles i valsos. Els diners que recollien servien per fer excursions cada dos anys, destaquen les visites a Sitges, Mallorca, Olot, Tortosa i Perpinyà. També s’organitzaven vetllades lírico-teatrals en què els mateixos cantaires feien de solistes o actuaven en diferents obres de teatre. (Extret del llibre dels 75 anys, així com d’actes, programes i altra documentació de l’arxiu de l’Agrupació Coral Cardedeuenca)