A la XII Fira del Pa amb Tomàquet es preveu que se serveixin 450 quilos de carn de porc de primeríssima qualitat, que es consumeixin 480 quilos de pa elaborat artesanalment per les fleques de la ciutat i se suquin 280 quilos de tomàquets
El lema de la fira, que tindrà lloc durant el dia 3 de juny, és: “Pa amb tomàquet, més que un plat!”
La fira està organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’escenari del certamen serà el parc de Sant Salvador on el diumenge 3 de juny es podrà menjar pa amb tomàquet durant tot el dia, acompanyat d’embotits i carns d’elaboració colomenca.
Ja són 12 anys els que es porten realitzant aquesta peculiar iniciativa que per la seva senzillesa ha esdevingut un acte molt popular. Amb aquest plat tant nostrat, s'ha volgut crear una fira que, alhora, també serveix per dinamitzar sectors comercials molt propers.
Per la simplicitat del plat i els seus ingredients, el pa amb tomàquet, ha esdevingut amb els anys i de forma ben merescuda el plat nacional de Catalunya, ja que ben segur que és la menja més consumida per tots els catalans.Hi ha molt poques especialitats culinàries arreu del món com el pa amb tomàquet, elaborades amb aliments de difusió tan generalitzada (com el pa, l’oli, la sal, i el tomàquet) que ens permetin identificar d’una forma tan immediata la nacionalitat del seu consumidor, el que justifica amb escreix la seva identitat. I amb tot, el caràcter identitari del plat no treu que sigui sorprenent per la fàcil d’elaboració.
En el transcurs de la Fira es lliurarà el guardó “Setrill de plata” de la Fira del Pa amb Tomàquet. El guardó “Setrill” de plata es farà públic el proper diumenge, 3 de juny, a la una del migdia, en el decurs de la XII Fira del pa amb Tomàquet.
El premi es va crear l’any 2001 amb la voluntat de reconèixer i fer distincions a persones que han destacat amb aportacions per difondre i millorar el pa amb tomàquet. El guardó és una reproducció en plata del setrill Marquina. El setrill, un element molt comú en totes les taules i portat al terreny del disseny i la investigació.
Els objectius de la Fira del pa amb tomàquet:
- Es volen posar de relleu els magnífics embotits elaborats artesanalment pels carnissers de Santa Coloma de Farners, l’acompanyant per excel•lència del pa amb tomàquet.
- Es volen promocionar els olis de les denominacions d'origen més properes com l'oli de l'Empordà, el de les Garrigues, el de Siurana, i el Montsià.
- Es vol preservar el pa fet amb una fleca com les d'abans, davant de la invasió de productes que volen imitar l'autèntic pa.
- Es volen preservar els autèntics tomàquets “del país”.
Els objectius abans exposats s'intenten complir amb la 12a Fira del Pa amb Tomàquet, una fira amb uns valors afegits molt clars:
- Contacte amb la natura: la recerca de l'essència del pa amb tomàquet ens condueix, inevitablement, a realitzar la fira amb un espai verd com és el magnífic parc de Salvador. Un parc centenari i amb racons plens d'història.
- Ambient familiar i tradicional: amb actes per a tota la família, començant pels més petits amb espectacles d'animació, jocs gegants, jocs d'aventura... |