El periodista i comunicador Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949), que al setembre de 1976 va realitzar la primera retransmissió radiofònica d'un partit de futbol en català, ha estat elegit Català de l'Any 2011, un guardó que des del 2000 concedeix anualment el diari "El Periódico".Els altres dos finalistes d'aquesta edició han estat el cardiòleg i actual director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Brugada (Girona, 1958), i l'onze vegades campiona del món de trial Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985).

A la gala de lliurament d'aquesta distinció, que es va celebrar ahir a la nit al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah.
El premi s'atorga per votació popular entre els lectors d'"El Periódico" i els espectadors del programa "Els Matins" de TV3.

En les anteriors edicions els guanyadors d'aquest guardó van ser el polític socialista Ernest Lluch (2000), que el va rebre a títol pòstum ja que va ser assassinat per ETA a Barcelona aquell mateix any; el jugador de bàsquet Pau Gasol (2001), l'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Manuela de Madre (2002), per la seva lluita contra la fibromiàlgia; el cuiner Ferran Adrià (2003), i el cantant Joan Manuel Serrat (2004).

El Català de l'Any 2005 va ser el bioquímic Joan Massagué, el 2006 la supervivent del camp d'extermini de Ravensbrück Neus Català, el 2007 l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, el 2008 el cooperant Vicenç Ferrer, el 2009 l'entrenador del FC Barcelona, Josep Guardiola, i el 2010 el cap de la colla dels Castellers de Vilafranca, David Miret.

Durant la gala d'ahir també van ser lliurats el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial, que ha recaigut a Barcelona capital mundial del Mòbil, i el Premi Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària, que ha estat per a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).