RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
24/05/2012 17:29
Esmena de CiU pactada amb el PP a la llei de la reforma laboral
Sin título
El contracte amb un any de prova només estarà vigent mentre hi hagi més d’un 15% d’atur
C. B.
Una de les parts més polèmiques de la reforma laboral del PP, la que introdueix un nou contracte indefinit amb període de prova d’un any –és a dir, amb acomiadament lliure i sense cap indemnització per a l’empresari durant aquest període, incloent-hi treballadors especialment protegits com ara dones embarassades o representants sindicals– serà lleugerament suavitzada en el tràmit de la llei al Congrés. Aquest tipus de contracte només serà vigent mentre la taxa d’atur superi el 15%, segons han pactat aquest dijous PP i CiU al Congrés. L’acord també condiciona els nous contractes de formació de ‘joves’ fins als trenta anys a no rebaixar aquesta taxa d’atur del 15%

Aquest tipus de contracte, denominat al text de la llei (art. 4) “Contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors”, amplia fins a l’any el temps de prova als treballadors a jornada completa, sempre que aquests estiguin a l’atur i hagin cobrat almenys tres mesos de prestació, i que l’empresa contractant tingui menys de 50 treballadors.

Formació també fora de l’empresa
La modificació és fruit d’una esmena de CiU transaccionada amb el PP, que inclou una quinzena de retocs a la llei de la reforma laboral. Entre ells, destaca el del nou contracte de formació, que també estarà vigent només mentre la taxa d’atur superi el 15%. Aquest contracte, d’entre un i tres anys de durada i sense indemnització si es compleix íntegrament, amplia de 25 a 30 l’edat límit per signar-lo, així com permet que l’empresa no impartís directament la formació, sinó que pot rebre-la fora.

Sense efectes a mig termini
L’esperit d’aquesta condició del 15% d’atur és que la reforma laboral –segons la tesi del PP, a la qual CiU hi va donar suport– té com a objectiu facilitar la contractació mentre duri la crisi. La mesura, però, no tindrà cap efecte a curt termini. I segurament tampoc a mig termini, tenint en compte les previsions (com ara la que va publicar l’OCDE fa dos dies) que afirmen que l’atur pujarà encara més a Espanya aquest any i el 2013. La taxa d’atur espanyola és actualment de prop del 25%, i no ha baixat d’aquest 15% a què es refereix l’esmena de CiU des del 2008, l’any que va esclatar la crisi. La mitjana anual de l’atur aquell any va ser de l'11’34%, i ha anat augmentant a tota velocitat posteriorment: 18,01% el 2009, 20,06% el 2010 i 21,64% el 2011.

Estar per sota del 15%, l’excepció a Espanya
Tot i que es presenti aquest llindar del 15% com una excepció, conseqüència de la crisi, la realitat és que, històricament, el que ha estat una excepció a Espanya és no superar-lo. De fet, des del 1976, quan va començar la sèrie històrica de l’Enquesta de Població Activa, la mitjana anual de la taxa d’atur només ha estat per sota d’aquesta xifra durant 14 anys. Els sis primers, abans de la reconversió industrial, fins al 1981(14,99%), i els vuit anys d’apogeu del ‘miracle espanyol’ causat per la bombolla immobiliària, entre el 2000 (13,9% d’atur) i el 2008. Durant els altres 23 anys (incloent-hi el 2012), sempre s’ha superat aquest percentatge del 15%.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
1Veure i / o afegir comentaris
Antoni Ferret:Gran invent de CiU! No serveix de res, estarem molt temps...
Antoni Ferret
24 20:09:46/05/2012
Gran invent de CiU! No serveix de res, estarem molt temps per sobre del 15 % d'atur, mentre no es rebaixi considerablement la jornada de treball.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | EconomiaDigital.cat | CulturaiOci.com | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat