Salvador Cot | Actualitzat el 29/05/2012 a les 23:59h

La gran ocasió del catalanisme

Espanya pateix una crisi de dimensions històriques, políticament molt semblant a la del 1898. Com aleshores, hi ha una estructura econòmica ineficient, el poder espanyol torna a patir una espiral implacable de desprestigi internacional i les últimes colònies també discuteixen fortament el drenatge de recursos que van cap a Madrid sense contrapartides apreciables. Igual que en aquell moment, el govern de Madrid reacciona incrementant els impostos a les classes mitjanes per evitar l'enfonsament del deute públic i la moneda. Cal reconèixer que el governador del Banc d'Espanya d'aquella època -Manuel de Eguilior y Llaguno- no va fugir, però la classe política del moment va evidenciar la mateixa indiferència que ara cap a les demandes polítiques i socials del catalanisme.

En aquell context, Cuba i Filipines es van independitzar. Catalunya, no. La pressió popular, això sí, va portar al tancament de caixes i a una confrontació permanent, amb el catalanisme com a principal protagonista de la política catalana. De fet, aquella dialèctica inestable va continuar condicionant la resta del segle XX.

Avui torna a obrir-se una escletxa històrica. Passat un segle llarg, hi ha una decisió a prendre i seran els líders actuals d'aquell corrent polític els que hauran de decidir si encara volen esperar cent anys més.

COMENTARIS

+5
-1
Espanya abocada a un nou 1898
Jaume d'Urgell, 30/05/2012 a les 17:59
Si fa o no fa, fa pocs dies ja en parlava l'Alfons López Tena.


http://www.solidaritatcatalana.cat/actualitat/opinio/espanya-abocada-un-nou-1898
+2
-0
Entrenem mes entrenem cada dia
Cartanya, 30/05/2012 a les 17:47
Malauradament els catalans ens entrenem mol (últimament encara mol mes),per ser la riota de aquell que des de fora o puguin observar. Espanya esta mes que arruïnada, (els costarà mols anys, torna tots els deutes a que esta abocada a demanar per que Espanya es mantingui, en els mapes), que tindrà que afrontar sumant-li ens interessos en xifres estratosfèriques. El que passa es que no o deu Espanya, que es un territori o deuen els seus habitants, (els Catalans també), i com sempre nosaltres pagarem mes que els altres, per que per això ens entrenem cada dia mes.
+4
-5
cantamanyanes
indepe....., 30/05/2012 a les 16:07
Els votans convergents ho tenen clar,"la culpa ? dels de l´area metropolitana,nosaltrès si que volem la independència ( però arà no es el moment).Personalment m´agradaris saber a qui donaven la culpa els catalans fa 100 anys ( tinguen en compte que no i havien xarnegos )
+6
-1
al de sota
Anònim, 30/05/2012 a les 15:28
La intenció és bona, però si vols dir "Espanya ens roba amb el consentiment del govern català", podries dir-ho així:

Spanien stehlt uns mit der Zustimmung der katalanischen Regierung

La frase que tu fas no té sentit
+2
-1
Spanien Kleidung uns mit der Zustimmung der katalanischen Regierung
Anònim, 30/05/2012 a les 14:56
Spanien Kleidung uns mit der Zustimmung der katalanischen Regierung
+14
-4
Convoqui eleccions M.H. convoqui eleccions!
Anònim, 30/05/2012 a les 14:54
Convoqui eleccions M.H. convoqui eleccions!

Aquest govern d'inútils vol enfonsar encara més Catalunya!

Què vol negociar a Madrit? Amb els PPlladres, que vol negociar? Si els PPlladres ho han robat tot!

Convoqui eleccions i deixi als pobres catalans tranquils, ja farem i votarem en conseqüència, entenc que per vosté som merda, però li demano per la seva dignitat: CONVOQUI ELECCIONS I DEIXI DE MAREJAR LA PERDIU AMB EL PACTE FISCAL!
+6
-5
@No deixem passar el tren de la independència
Anònim, 30/05/2012 a les 14:50
El tren us passarà per sobre.
+17
-1
Catalanisme?
Carles Viñals Casado, 30/05/2012 a les 13:45
Aquest concepte significà alguna cosa durant un temps, fins que la guerra i la dictadura posterior l'esborraren del mapa. Arribada la mal anomenada democràcia, tornàrem a començar de zero. Trenta anys de catalanisme s'han escolat des de llavors, tractant de trobar un encaix mínimament dgne de Catalunya dins d'Espanya. Resultats? Una Catalunya saquejada econòmicament i arrossegada a la ruïna i combatuda a mort en tot allò que la distingeix, començant per la seva llengua.

Si el catalanisme no significa ara mateix la voluntat decidida de marxar d'Espanya, no significa absolutament res.
+22
-1
O ARA O MAI !
Anònim, 30/05/2012 a les 13:20
Collons! A què esperem?!...
+14
-1
Aporofitem-ho!!!!
Anònim, 30/05/2012 a les 13:18
Ja s'ha dit al fòrum,estan en crisi, com el 98, com Turquia el 1918, etc.... Si no ho aprofitem per emancipar-nos del seu patètic jou és que som rucs, a més d'impotents.

Elsvritables catalanistes no han d' apuntalar mai els nostres opressors, seria suïcida. Com pitjor ells vagin millor anirem,i a l' inrevès.

On s'és vist que l´oprimit col.labori amb l´opressor al seu propi escanyament. Per tant, qualsevol forma de col.laboracionisme amb espana és traïció i no té res a veure amb el catalanisme conseqúent, com a màxim pot ser requionalismo espanyol estèril i castrant...
+16
-1
Perquè marregen la perdiu???
Anònim, 30/05/2012 a les 13:07
L'Estat incompleix perquè «no hi ha més diners públics»El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, reconeix que no actua segons el que li dicta l'Estatut

ELS PP= NAZIS LLADRES I FEIXISTES HO HAN ROBAT TOT, SI ALGÚ TÉ DUBTES????

PREGUNTA, PERQUÈ CYU MAREJA LA PERDIU AMB EL PACTE FISCAL??????????
+14
-1
Fins i tot en Nadal !!
Anònim, 30/05/2012 a les 12:55
Si fins i tot en Quim Nadal ja veu la Independència a prop, és que sí, que aquest cop va de debò, i els de sempre ja malden per situar-se
+12
-1
DIALECTICA
UN SENYOR ANTIC, 30/05/2012 a les 12:48
El catalanisme politic sempre ha viscut la dialetica entre els unionistes, disfressts de federalistes o confederalistes o simplement regionalistes o partidaris de la comunitat autonoma i forces sobiranistes que fins ara han sigut minoritaries, ara be, actualment estem en el marc d'una superestructura politica i economica, no existeix moneda propia de l'estat espanyol, i en aquest marc el catalanisme unionista hauria de perdre la por, perque el desastre ja es servit, l'economia centro-madridista es un mäeltrom que s'ho empassa tot, ja no hi han oportunitats en el sistema centro-espanyol, hauriem de ser una part amb sobirania de la superestructura europea, amb capacitat de gestio dels ingressos i dels gastos, en el marc dels compromisos europeus, España ja no es una opcio fiable per a res.
+19
-1
EFECTIVAMENT
Anònim, 30/05/2012 a les 11:52
Ara que tot el món sap que Espanya és un país de pandereta és el moment d´assolir la independència.
+13
-3
Bona part del catalanisme s'oposa a la secessió
Blai, 30/05/2012 a les 11:38
Catalanisme és regionalisme, autonomisme transigent i antiseparatista. És qui impedeix la sortida de Catalunya de l’Estat estranger espanyol. Fem pinya a l’entorn del moviment sobiranista. Ingressem en els partits que prioritzen l’eix nacional (Catalunya-Espanya) i desdenyen l’eix ideològic (esquerra-dreta); els qui donen preferència a la retirada de Catalunya d’Espanya-Estat, tingui el règim que tingui, inclòs el confederatiu i el republicà.
+5
-0
PETICIO
Anònim, 30/05/2012 a les 11:06
Moltes GRACIES, però no se si és l´aire que respirem o qué, que NO ES FA CAS A RES PER MOLT JUST QUE SIGUI LA PETICIO ! !, que en les circunstàncies en que estavem , i ESTEM que tant els POLITICS com la gent que els VOTEN estiguen per afavorir MES als de fora que als de casa, i.... per molt QUE ENS FOTEN pues mira....disfruten potser de VEURE LES CALAMITATS que molts estan PATINT Sr. MAS i tota la gent que estic denunciant, PERQUE NO ENS DIEU ALMENYS PER QUE HO FEU?....idiota de MI ! !, si sé que el que demanem és com una CAGUERA d´un usellet que passa!!!!....ja ho sabem, ja ho sabem que per a vos és l´encaix......
+10
-1
Els Estats Units
Anònim, 30/05/2012 a les 10:09
Ajudaria molt que els Estats Units declaressin la guerra al Regne d'Espanya, i es convertissin en protectores de les noves nacions, com va passar llavors. Ja podem esperar asseguts. L'oportunitat que el Mas ha aprofitar ha estat la de suplicar "liquiditat" a don Mariano.

A Catalunya, no hi ha ocasió de res, les boques tortes habituals enraonaran com sempre amb el nas fent les seves "anàlisis" i mirant d'agafar alguna inspecció tècnica o algun pont per cobrar-ne peatges. Els burros seguiran els líders carismàtics de la brigada sis, i au.
+8
-7
Solocionat
Rural, 30/05/2012 a les 10:05
Ja es fatigos que amb cuansevol comentari amb vers Catalunya aflorin els inclits SALBA PATRIES.
SI es vol ja s'enten.
+16
-1
Oportunitat
Ara si, 30/05/2012 a les 09:39
l'Història jutjará a cada polític, estem vivin moments importantíssims de la nostra història. Ara més que mai veurem els representants del poble com actúen per assolir d'una vegada per totes les natural i humanes aspiracions de llibertat per Catalunya, per deixar l'esclavatge que dura des de el 1714.Certament ara tenim una gran oportunitat.
+19
-1
CyU marejant la perdiu amb el Pacte Fiscal,
Anònim, 30/05/2012 a les 09:33
si Escanya està a la Bancarrota!!!!

Catalans reaccionem, tot plegat fa plorar!!!
+36
-2
CASTELLA ENS VOL DESTRUIR.
A. Nònim, 30/05/2012 a les 09:19


Espanya = Iugoslàvia = Unió Soviètica.

Castella = Sèrbia = Rússia.


ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

ELS ESLOVENS NO SÓN SERBIS.

ELS LITUANS NO SÓN RUSSOS.

ELS ESLOVENS I ELS LITUANS JA SÓN INDEPENDENTS: TENIEN MOLT CLAR QUI ERA EL SEU ENEMIC.

CATALÀ SEMPRE.

CAP A LA INDEPENDÈNCIA...I MÉS ENLLÀ.

EL DOLOR FA MAL.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CONFLICTE A FONS.

R
E
S
P
E
C
T
E
!

+37
-1
Els castellans són un desastre cò(s)mic.
Capità Nemo., 30/05/2012 a les 09:00

L'estat construït i controlat pels castellans és can Pixa.

El 15 d'octubre de 1940 l'exèrcit castellà va assassinar el president Lluís Companys i Jover. Aquest crim monstruós no prescriurà mai.

La mentalitat i la pràctica econòmica dels castellans s'aguanta des de sempre sobre dos pilars: l'espoli de les colònies i la picaresca especulativa.

Parla, Blai, parla.

+21
-1
ho fariem millor
cata, 30/05/2012 a les 08:45
L'Estat Espanyol està demostrant en aquests moments tenir molt poca talla política i està fent riure davant europa i el món. No dic que els catalans siguem superbons perquè no ho som, però podriem de forma desacomplexada fer-ho una mica millor del que s'està fent, hem de guanyar autoestima i fer un pas endavant.
+23
-4
Atzucac
Guilllem, 30/05/2012 a les 06:54
Jo aquest atzucac només veig que es pugui superar votant en massa l'independentisme desacomplexat de SI. Aquest vot sí que té un missatge clar. CiU i Esquerra, en canvi, sempre són mitges tintes: ara sí, ara no, ara ajornem la llibertat per un motiu o un altre...
+24
-6
CiU i Esquerra, la decepció permanent
Berenguer, 30/05/2012 a les 02:11
El Titànic Espanya s'enfonsa i, lluny de guillar-ne, CiU i Esquerra diuen que ens hi hem de quedar a pactar no-se-què.
+10
-33
Oh, sí
Anònim, 30/05/2012 a les 00:54
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+64
-7
El coratge de saber triar
Rafel_, 30/05/2012 a les 00:18
Les grans línies de la historia son escrites de gent valenta, gent que va saber triar el millor moment, la millor forma per lluitar per allò que sabia necessari.

Catalunya necessita un estat, ho necessita per sobreviure en aquest món tant globalitzat. Catalunya som nosaltres i son els nostres fills o els que encara han de néixer, ells heretaran allò que nosaltres obtinguem, sigui esperança o ruïna.

Néixer català significa haver de lluitar, lluitar per una llengua, lluitar per un futur i lluitar per fer-nos entendre en qui és nega a voler entendre-ns. Espanya i els espanyols ni volen ni poden entendre'ns. Aquest pes d'anar pel món amb por de parlar en català esperant amb tibantor si la resposta serà ofensiva o no és una situació que no pot durar ni ningú ha de voler perdurar.

No podem passar als nostres fills el pes d'una lluita militant, una lluita on és reclama a cada persona el pes de defensar una llengua per la prosperitat. Això és funció dels polítics, els gestors i dirigents de la nació i responsables dels fruits o amargors del demà.

Només un estat ens pot donar aquesta llibertat tant necessària, només un estat sobirà ens pot permetre la llibertat absoluta per poder defensar les nostres necessitats culturals, econòmiques i socials. Sense censors, sense recursos, sense conflictes per interessos i sense l'opressió continua d'Espanya i la seva conquesta castellana.

Necessitem aire, necessitem respirar, del contrari ofegarem el provenir d'aquesta societat i cultura. Necessitem un estat.

Sr. Mas, molt honorable Sr. Mas. El present i el futur de Catalunya esta en les vostres mans. Sigueu digne del vostre càrrec.
+42
-4
No deixem passar el tren de la independència
FREEDOM FOR CATALONIA, 29/05/2012 a les 22:07
Ens trobem en un moment únic i difícil que es torni a repetir o en context internacional fa viable la independència de Catalunya i un futur prometedor per a tots nosaltres. Sabrem aprofitar aquesta conjuntura favorable?

http://www.youtube.com/watch?v=65dkCds920I&feature=related

SPAIN'S SECRET CONFLICT - Catalan subtitles

Documental encarregat per a internacionalitzar el cas català. Una obra molt pedagògica que permet difondre el conflicte català arreu del món.

Ajudem a difondre aquest documental per tot el món

FREEDOM FOR CATALONIA

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Llopart Vitis 2011: les aromes perdudes del Penedès

Llopart Vitis 2011: les aromes perdudes del Penedès

Un blanc aromàtic elaborat amb xarel·lo, acompanyat de subirat parent i moscatell

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: