Bernat Ferrer | Actualitzat el 07/06/2012 a les 19:40h

«Viva Cataluña libre»? No, gràcies!

Muriel Casals i Vicenç Villatoro defugen la idea que el catalanisme defensi ara el castellà: "No compro la independència en castellà"; "El castellà no es perdrà, que no pateixin", defensen



Galeria de fotos (Adrià Costa)

Foto: Adrià Costa

Estat i llengua. Llengua i estat. Dues cares d'una mateixa moneda. El president de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, coincideixen en reconèixer que el debat sobre la necessitat de protegir el castellà en una hipotètica Catalunya independent no els acaba d'interessar. "És possible un catalanisme sense català? No. Em costa assumir-ho", ha afirmat Villatoro des del Centre Cultural Unnim de Terrassa, en el marc del tercer debat #ideesXavui , promogut pel Grup Nació Digital. "El castellà no es perdrà, que no pateixin. Ara no cal fer proclames a favor seu", ha reblat Casals.

"No compro la independència en castellà", ha deixat ben clar el president de l'IRL. I Casals, complementant-lo, ha ressaltat la idea que, a Catalunya, justament és la llengua l'eina que permet trencar barreres i crear una sola comunitat: "Un argentí que va viure molts anys a Madrid, i que ara viu a Catalunya i parla català, em va dir que allí sempre s'hagués sentit un sudaca , mentre que aquí, només pel fet que parla català, ja se sent un dels nostres. Això és meravellós."



Villatoro ha assegurat que es conformaria amb què "l'estatus del català a Catalunya sigui el de l'anglès a Florida. D'acord que hi ha molta gent que hi parla castellà, que hi ha mitjans en castellà..., però la relació amb l'administració és en anglès. I si vols progressar, ho has de fer en anglès".

"Sense entrar a discutir si hi ha d'haver una o dues llengües oficials, sí que n'hi ha d'haver una que ha de saber tothom, el català", ha afirmat Casals, lamentant-se que, ara per ara, "en molts ambients, la llengua franca a Catalunya és el castellà. Per exemple, a les discoteques. I és un fracàs".

Per aquest motiu, s'ha mostrat del tot partidària que els poders públics intervinguin a favor de la llengua, deixant de banda l'argument que el mercat ja es regula per se . "El mercat mana? No, moltes vegades la política s'hi interposa i diu que no. Per exemple, al País Valencià, moltes famílies no poden escolaritzar els seus fills en valencià per raons polítics. Per tant, en temes de llengua, el mercat no mana", ha exposat. I, per emfasitzar-ho, ha ressaltat: "França ha d'actuar normativament per garantir el cinema en francès. Imagineu-vos el cas del català!"

Llengua i diners

"El debat de la llengua va conjuntament amb el debat de l'Estat. L'Estat no és el tema únic de la independència, com tampoc ho és l'economia. Hi ha hagut moments en què el catalanisme ha dit que l'únic problema amb Espanya eren els diners. Però és que això ens porta a ser la Padània! És el discurs de Bossi! A Catalunya, hi ha alguna cosa més que diners en el debat sobre l'Estat propi", ha assegurat Villatoro.

"De fet, en la relació Catalunya-Espanya, només hi fallen dues coses, però molt grosses: la llengua i els diners. És així de simple. I, per tant, hi ha una voluntat clara d'atacar tant la llengua com els diners", han coincidit en reflexionar els dos ponents.

Espanya, com França
 
Per Villatoro, "a partir del segle XVIII, Espanya vol ser França. No vol ser ni com Itàlia, que té Roma, Torí i Milà. I, amb les llengües, li passa igual. I quan veu que no pot tenir-ne només una sola, sí que les vol tenir jerarquitzades". A partir d'aquesta premisa, quan el Tribunal Constitucional espanyol (TC) escapça l'Estatut, "reconeix aquesta jerarquia, Espanya ho veu com una oportunitat i s'hi posa".
 
"A dia d'avui, Espanya, quan es mira al mirall, s'agrada. No vol ser una altra cosa", sobretot en l'àmbit lingüístic, ha apuntat Villatoro. De fet, ha reconegut que l'Estat espanyol ja actuava així en temps de Joan Maragall: "Maragall va preguntar a Espanya si l'entenia i l'estimava parlant en la seva pròpia llengua. Si la resposta era que no, llavors assegurava que li diria adéu. I Espanya ens torna a dir ara que només vol ser d'una manera." Casals, reblant-ho, ha afirmat: "Sabem que [els espanyols] són impermeables al català."

"De fet, l'espanyolisme veu el moment actual com una oportunitat per executar tots els plans que sempre havia imaginat. I, paral·lelament i paradoxalment, el catalanisme també ho veu així", ha apuntat Villatoro, afirmació que Casals no acaba de compartir: "No tenim clara la nostra estratègia, mentre que els espanyols, sí".

COMENTARIS

+3
-1
perdre el temps amb Candide-Cataloniawatch?
Anònim, 08/06/2012 a les 21:57
No entenc com es pot intentar raonar amb Candide,Cataloniawatch.La seva visió és que Espanya és un Estat-Nació,com França, i per tant sempre negarà que existeixi una comunitat nacional catalana. Quan es parteix d'aquests principis,com es pretén establir discussió? Per ell la paraula Unió és vàlida per la Unió Europea,per exemple,però no pas per Espanya que segons ell és una Unitat.La concepció franquista es manté.Bé,la concepció espanyola nacional és anterior de fet. Es com discutir amb federalistes,que encara que saben que per a federar-se n'hi ha d'haver com a mínim dos,defensen l'unitarisme espanyol que en aquest cas és onanisme indiscutible.
La visió d'Espanya (i del Món) del tal Cataloniawatch no permet que s'hi pugui discutir en termes polítics. Mentre per a uns,les independències d'Escòcia,Catalunya,Euskadi i Flandes,obliguen a reformular la UE amb un nou Estat real europeu i nous conceptes d'estats europeus de proximitat, per als nacionalistes espanyols aquestes independències provoquen més fronteres (com si n'hi hagués) europees...
Candide és un professional de l'espanyolisme unitarista i nacionalista.I l'espanyolisme sempre defensarà abans una dictadura d'arrel feixista que un estat català democràtic.
+0
-2
Per l'anònim de les 18:49
Anònim, 08/06/2012 a les 20:27
Tenint en compte que ni tan sols has encertat el sexe de Candide, les teves opinions categòriques sobre ell tenen una validesa molt relativa.
De tota la teva diatriba contra ell, el que més em crida l'atenció és que li retreguis el seu "desagraïment". A què ve això?
+3
-1
Que s'ho facin mirar
Trevi, 08/06/2012 a les 20:05
Que s'ho facin mirar. amb aquesta actitud no anem enlloc. Mai serem independents contra mig Catalunya. Volen un estat que defensi la llengua a no el volen ? Per què si no el volen estàn en el bon camí. I si el volen hauran de deixar de ser excloents.
+2
-4
separatismo es incultura
Hispania, 08/06/2012 a les 19:20
"Vull que el meu fill aprengui l'alemany en comptes del castellà "

de donde sacas que hay menos gente que habla portugues en Europa que catalan???
Portugal tiene 11 millones de habitantes y hay 2000 000 de portugueses, brasileños, angolanos en Europa.
siempre tan incultos estos separatistas
yo prefiero que mis hijos aprendan aleman o ingle en lugar del dialecto pueblerino que hablan 4 gatos
+4
-2
FASTIGOSA
Anònim, 08/06/2012 a les 19:00
a Mariacruz, 08/06/2012 a les 11:56

A casa meva, al meu balco, al meu cap, a la tomba del meu pare, al meu cor, a les cases i els cors de tots aquells que m'estimo i de molts que no conec però son els meus compatriotes: la nostra bandera, la SENYERA i entre tant les besties imperialistes ens imposin el seu drap també l'ESTELADA.
Per cert, saps l'origen de la teva p bandera? saps quants anys en te? i saps quants en te la meva? no hi ha color, ignorant!
Durant 300 anys heu intentat fotre'ns, heu intentat castrar-nos culturalment, heu torturat, heu afusellat, executat al garrot vil, heu empresonat per esser catalans i respectar la nostra llengua, cultura i bandera. Fastigosa ecspañola, que?
penses que ens feu por? has sentit el nostre himne? deixeu de donar voltes a la corda, els catalans som bons perÒ no masoquistes.
VISCA CATALUNYA LLIURE ||*||
INDEPENDÈNCIA
+4
-2
mira que fots pena nena....
Anònim, 08/06/2012 a les 18:49
a Candide, 08/06/2012 a les 13:00

Ves per on, es el que sempre he opinat de tu, la teva baixa qualitat intel.lectual, la teva ignorància vers les coses més bàsiques de la lingüística, de la llei, de la política...
Jo afegiria la teva carència moral i ètica, la teva incapacitat pel que fa al respecte i l'empatia...el teu desagraïment, la teva prepotència...Així es, coses que deixes paleses en tot moment!
INDEPENDÈNCIA
+2
-2
Vull que el meu fill aprengui l'alemany en comptes del castellà
Anònim, 08/06/2012 a les 18:38
Jo crec que els catalans hauríem de tenir el dret de que els nostres fills estudiessin les llengües importants d'Europa en comptes del castellà. La gran majoria de portuguesos no parlen el castellà i s'entenen perfectament amb la resta d'europeus i a més a més el nombre de parlants del portugués a Europa ées inferior al de parlants de català
+2
-1
independentista discrepant
Anònim, 08/06/2012 a les 17:54
Solucions practiques: La llengua no està ni estarà mai dividida per classes o estaments socials. Ho està per territoris demogràfics determinats.
Sense Barcelona,el català ja és ara mateix una llengua de la Catalunya rural. Es a Barcelona on es juga el futur de la llengua,i si a Barcelona la llengua franca és l'espanyol enlloc de l'anglès,el català no serà llengua Local sinó llengua de l'interior de Catalunya. Si Barcelona aposta fort per l'anglès com a llengua franca, el català aleshores pot ser llengua Local. Però això de llengua per classe social,és d'un racisme brutal. Et penses que no hi ha pobres catalans que parlen català? Et penses que no hi ha class baixa catalanoparlant? Doncs sí,que n'hi ha i molta. I a aquesta classe social catalanoparlant està més unida amb la mateixa classe social de l'àrea de Barcelona castellanoparlant que no pas amb unes classes mitges (encara n'hi ha?) catalanoparlants. La llengua és de país i un país ho són els rics i els pobres.
+6
-2
Solucions pràctiques
Anònim, 08/06/2012 a les 16:04
En comptes de preocupar-nos tant pel castellà el que hem de fer és treballar per la comunitat catalanoparlant de Catalunya, enfortint-la, motivant-la, fent-la créixer a nivell qualitatiu i quantitatiu; el dia que Catalunya estigui dividida entre 4 milions de catalanoparlants de classe mitjana i alta i 3 milions de castellanoparlants de classe baixa o superior (sense representants a la classe mitjana), aquell dia haurem guanyat la guerra i el retorn de la llengua catalana a la pràctica totalitat del territori català, Àrea Metropolitana inclosa, només serà qüestió de temps; en una generació Catalunya po recuperar els nivells de catalanitat dels anys 50, abans que el franquisme envaís el país amb gent de fora i després el PSC-PSOE es dediqués a subvencionar el no arrelament d'aquestes persones i els seus fills.
+2
-2
independentista discrepant
Anònim, 08/06/2012 a les 15:44
Sóc independentista i discrepo.Penso que la llengua franca a Catalunya hauria de ser l'anglès com és a Holanda,Dinamarca,Noruega...Tots els països europeus amb llengues de demografia similar són bilingues de fet en anglès.Jo he viscut a Amsterdam en anglès i hagués après l'holandès si m'hagués quedat a viure i/o hagués tingut un entorn local. Per aconseguir que la llengua franca a Catalunya sigui l'anglès enlloc de l'espanyol,s'ha d'acabar amb el ridícul bilinguisme català-espanyol i posar una doble xarxa escolar bilingue: català-anglès i una d'espanyol-anglès, 3 llengues oficials,i cap llengua obligatòria de conèixer...La llibertat és la normalització real del català (no estar obligats a saber l'espanyol,ni obligar a ningú a coneixer el català). Dir que hem de defensar el català perquè sinó desapareixerà és l'argument més imbècil que he sentit mai.Perquè no defensem el llatí,doncs?
L'espanyol és avui la llengua franca de Catalunya i això ens empobreix com europeus. A Madrid ja ténen 300 escoles bilingues en anglès.A Xile ja ha sortit la primera generació bilingue en anglès. O sigui: en anglès els nostres fills podran comunicar-se amb madrilenys,argentins,mexicans...perquè han d'aprendre l'espanyol enlloc de l'anglès? I no cal que obliguem al català: posem escoles espanyol-anglès que escollirien una minoria ridícula d'alumnes perquè a Santa Coloma de Gramanet o l'Hospitalet o Berga,la xarxa català-anglès arrassaria...
+3
-1
EJSPANOLIS
Anònim, 08/06/2012 a les 15:23
Aneu a pendre pel cul ó millor encara, aneu a veure si trobeu al vostre pare, us sera molt dificil trovar-lo.
+3
-3
Fugir d'estudi
Anònim, 08/06/2012 a les 15:19
La qüestió de si el castellà és o no útil a la resta del món és secundària (i contraproduent, perquè si el castellà és inútil per anar pel món, què hem de dir del català?). El que cal tenir en compte és que el castellà és la llengua materna d'aproximadament el 50% dels catalans i l'única llengua que saben parlar prop del 100% de catalans (excepte els del Rosselló). És la llengua de les principals editorials catalanes, de molts dels escriptors catalans més eminents i dels diaris més llegits a Catalunya (encara que recentment hagin tret una edició en català).
Obviar això i entestar-se a comparar el castellà amb l'urdu o el xinès que també es parlen a Catalunya però no tenen cap d'aquestes característiques és, senzillament, fugir d'estudi.
+2
-1
Trinitat-Tobago, Filipines i la parla espanyola
Jesus, 08/06/2012 a les 14:30
Resposta a Hispania. 8 juny 2012, 12:06.

Trinitat-Tobago era una colònia anglesa, no espanyola. Ara s’interessa per saber l’espanyol perquè té Veneçuela a pocs quilòmetres i és un Estat opulent. Però l’anglès no deixa de ser el seu únic idioma nacional, propi i obligatori a les escoles. Filipines que durant 400 anys va ser una colònia hispana, ha tret de l’escola pública l’assignatura de llengua espanyola. Sabent l’anglès per a les relacions internacionals, a sant de què han d’aprendre l’espanyol? I si el govern torna a posar l’assignatura d’espanyol, serà perquè el govern espanyol regala al filipí molts milions d’euros per fer carreteres, assistència social, educació, sanitat... Però en realitat anirà a parar a les butxaques de quatre polítics i funcionaris corruptes.
+2
-1
"Les llibertats" de Catalunya no signifiquen la seva llibertat o sobirania
Jesus, 08/06/2012 a les 14:18
Al 1479 Catalunya va perdre la independència, la llibertat (en singular), sobirania, per culpa de l'annexió hispana. Al 1714 Cataluya va perdre "les llibertats", és a dir, l'autonomia que tenia.
+4
-6
Cataloniawatch
Candide, 08/06/2012 a les 13:00
Arribat al minut 10 i ha començat el meu patiment. La baixa qualitat intel.lectual dels dos entrevistats ja ha quedat palesa. No entenen les coses més bàsiques de la lingüística, de la llei, de la política...

I ara a veure com sobreviure l'hora que queda.
+3
-2
SPAIN IS BANKIA
Anònim, 08/06/2012 a les 12:26
és un error gravíssim.
Per cert, l'spanair ja fa bé de dormir, val més que no es desperti si no vol veure com el seu país s'escorre per les clavegueres. Aviat estarà pitjor que Grècia.
+4
-16
separratas pateticos
Hispania, 08/06/2012 a les 12:06
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-3
Vosaltres mateixos
Anònim, 08/06/2012 a les 12:05
Preteneu aconseguir l'adhesió de la majoria de la població catalana al vostre projecte independentista amb aquesta actitud clarament hostil contra el castellà i els seus parlants?

Bona sort.

La necessitareu.
+2
-8
L'espanyol?
Anònim, 08/06/2012 a les 11:56
¿L'espanyol no és la llengua que parlen els espanyols i els seus territoris de conquesta arrasats, com més de mitja sudamèrica, com tothom sap la meitat sud i la més rica del continent americà, amb països emergents tals com Guatemala, Honduras, El Salvador, Colòmbia, Bolívia, Equador...? Ha ha ha ha!!!
+4
-14
DEGENERADOS Y SARASAS
Mariacruz, 08/06/2012 a les 11:56
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+2
-11
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
CATALONIA IS SPANAIR, 08/06/2012 a les 11:55
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
+11
-1
Decepcionats
Anònim, 08/06/2012 a les 11:47

Òmnium fa temps que fa dona l'esquena al moviment independentista, a Vic amb l'antic president fins hi tot es va fer un referèndum per la independència, tot anava com una seda i la gent estava molt unida, avui en dia els socis estem molt decepcionats amb l'actual president, ja no nomes perquè no es un bon orador, sinó perquè nomes intenta fer punts per un dia viure de la política i òmnium no es això.

Tothom sap que aquest càrrec es va oferir a diferents persones, i ningú el va voler agafar, si ara les coses van malament i la gent està dolguda tampoc ens podem queixar.
+3
-13
para Filipines i Guinea
barna, 08/06/2012 a les 11:31
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-5
Filipines i Guinea
Anònim, 08/06/2012 a les 11:09
A Filipines l'han eradicat totalment, i això que no fa gaire més de cent anys de la independència. Van arribar a obligar que els filipins adoptessin cognoms castellans.

I la Guinea Equatorial cada vegada s'inclina més cap a la francofonia, no volen ser els tontos de la regió.

A tota l'Amèrica Llatina, les llengües indígenes tenen cada vegada més auge, i en alguns llocs, com Bolivia, agafen Catalunya com a model d'alliberament d'aquesta gran pesta. Un americà em va dir que per a molts d'ells el castellà o espanyol era com la part "blanca" de la seva persona en Malcolm X, una cosa de què renegen per haver estat imposat per la força i la violació.
+9
-4
Filipines i Guinea
Anònim, 08/06/2012 a les 11:07
A Filipines l'han eradicat totalment, i això que no fa gaire més de cent anys de la independència. Van arribar a obligar que els filipins adoptessin cognoms castellans.

I la Guinea Equatorial cada vegada s'inclina més cap a la francofonia, no volen ser els tontos de la regió.

A tota l'Amèrica Llatina, les llengües indígenes tenen cada vegada més auge, i en alguns llocs, com Bolivia, agafen Catalunya com a model d'alliberament d'aquesta gran pesta. Un americà em va dir que per a molts d'ells el castellà o espanyol era com la part "blanca" de la seva persona en Malcolm X, una cosa de què renegen per haver estat imposat per la força i la violació.
+7
-3
JO SI ! !
Anònim, 08/06/2012 a les 10:55
Com veieu el faig servir......

Que se pretende hacer en Cataluña lo que habeis hecho ya en ALICANTE? HABEIS MATADO ASESINADO, EL GENOCIDIO Y ALGUIEN OS HA MANDADO a la CARCEL POR TERRORISTAS ASESINOS CRIMINALES? claro, claro LOS ESCLAVOS NO TENEMOS QUE RECLAMAR NADA, NADA, NADA A LOS NEGREROS.... VERDAD? M´agradaria saber quans, Catalans van VOTAR a favor directa o indirectament a favor dels FRANQUISTES CASTELLANS.....VOS?
+5
-13
separatistas dementes
castellano, 08/06/2012 a les 10:32
este sitio parece un manicomio. cada vez me sorprenden mas los separatistas.
Me los imagino amargados con sus apellidos castellanos y frustrados.
sigan con su odio al castellano, mientras America Latina, es el continente que más esta creciendo y el castellano es el idioma que más se estudia en el mundo solo superado por el ingles. En EEUU es el idioma que estudian el 60% de los universitarios que quieren aprendre un idioma...
Sigan odiando al castellano y de paso a los que hablan castellano, es el mejor camino para qune nunca logren su tan ansiada independencia de Cataluña (en donde el 55% de los habitantes tiene el castallano como idioma materno)....
por suerte no la lograreis nunca ya que la gran mayoria de los catalanes son gente sensata.
Por ultimo mucho más desarollo en Iberoamerica que en Africa colonizada por Francia y Gran-Bretaña.
Ahora rapido a borrar este mensaje, no vaya a ser que unas pocas veradades pueda lastima su neurona
+4
-1
el carrrer
Anònim, 08/06/2012 a les 10:27
és evident que tots aquests senyor no entenen res:
es podria dir que estan en desacord amb la realitat.
+4
-5
Qui pateix, Muriel?
Anònim, 08/06/2012 a les 09:50
Muriel, ningú no pateix perquè el castellà pugui desaparèixer. Evidentment, el castellà no corre cap perill.
I, segons la UNESCO, el català tampoc..., excepte a l'Alguer.


http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/endangered-languages/


O sigui que aquí no estem parlant de llengües en perill. La qüestió important aquí és el respecte cap a les persones i els seus drets.
Com a presidenta d'una associació tan influent, ho hauria de saber.
+12
-3
Qualsevol excusa és bona
Anònim, 08/06/2012 a les 08:19
La senyora Casals fa temps que fa dona l'esquena al moviment independentista. Concretament, des que CiU és al govern que fa el buit a totes les iniciatives que impulsa l'independentisme (recordeu el 9-J?).

L'únic que li mancava era una excusa, i sembla que finalment l'ha trobat. Felicitats Muriel!
+14
-3
La colonització serveix a l'etnocidi
Jordi M, 08/06/2012 a les 07:11
Massa optimisme. Massa optimisme perquè és injustificat i perquè és mala tàctica. Massa optimisme i també massa eufemisme. I ni de conya, el problema es redueix a la llengua i els diners. El problema no és de diners perquè l'espoli actual només és tàctica circumstancial. I el problema no és 'de llengua' perquè és d'identitat en el seu conjunt. No ens volen espoliar: ens volen castellanitzar. En llengua i en tot: busca un restaurant obert a Barcelona la nit del 24 de desembre! I la colonització evidentment que els serveix, a l'objectiu etnocida. Per què, si no, el PSC va tenir com objectiu preferent l'obstaculitzar la integració?
+15
-3
Mig buit l' auditori....no crec que hi hagués revenda...
Realista Bcn, 08/06/2012 a les 06:37
Ja es veu que hi havíen cuatre gats, no sembla que ningú es barallés per entrar. Tampoc sembla que hi va haver revenda...pagant preus exorbitants per escoltar els poltronaires subvencionats d' en Villatoro i la Múriel.
+14
-1
Com esta el pati....
Anònim, 08/06/2012 a les 03:29
a Anònim, 08/06/2012 a les 02:37

Carai, tu has d'esser un crack, saps el que vol o li preocupa al poble català, fins i tot el que ens preocupa o no als que llegim i comentem en aquests mitjans,...i no ho sabem!
Coi xato, que fariem sense tu!
Doncs mira, a mi em preocupen moltes coses 7ciencies, em preocupa la mev
a cultura, la meva llengua, la meva terra, l'educació dels meus fills, la feina....
Com lograr que tot aixó que em preocupa es sol-venti?
INDEPENDÈNCIA!
Aquesta es la solució, aquesta es la via per viure en llibertat a la nostra terra, per tenir qualitat de vida i per que hi hagi equilibri social i econòmic.
Els estats capdavanters europeus son petits.
El que cal es proclamar la independència i després engarjolar la banda de mafiosos que ens governen.
Aixó si, tu entre tant ves-hi posant tiretes i creient que tens la clau del pensament català.
Mare meva com esta el pati....
INDEPENDÈNCIA, INDEPENDÈNCIA, INDEPENDÈNCIA, INDEPENDÈNCIA ||*||
+4
-13
problemes REALS si us plau....
Anònim, 08/06/2012 a les 02:37
quantes vegades us he dit que el que realment preocupa a la gent d'aquest país és tenir feina, arrivar a final de mes, una vivenda digna, una bona sanitat i educació publiques, i no el constant debat sobre les essencies, els escuts, en quin idioma parlem, la monarquia, etc, etc, aquests no són els problemes REALS de la població, us queda clar???
+10
-1
resposta
Anònim, 08/06/2012 a les 01:03
burocràticament potser si però de sentiment no, i els sentiments són molt més importants que uns paperots
+4
-19
Que duro debe ser....
Anònim, 08/06/2012 a les 00:27
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-2
Millor separats de madrid i parís
Anònim, 08/06/2012 a les 00:07
Encara que sigui en francès o en castellà.
Prova que aquests vividors parlen molt, pero en realitat, volen que tot segueixi igual.

Què nois, fent la declaració de la puta Hacienda com tothom?
Va, anem negant que engreixar els porcs de Bankia i tots els fills de p*** de vividors castellans és millor que qualsevol altra cosa, va!
+20
-2
visca gibraltar!
Anònim, 07/06/2012 a les 23:59
i em deixava una altra cosa...visca gibraltar britànic, ahir, avui i sempre,
au, aneu a demanar la sobirania (si, sobirania, paraula maleida quan us convé) de gibraltar, feu un referendum com el que veu fer a la població de gibraltar i on el 99% va dir que no volien ser espanyols, aneu a demostrar la vostra raza contra la royal navy valents
+19
-2
espanya: país pseudoafricà
Anònim, 07/06/2012 a les 23:57
oblidava que espanya és un país patetic que fins fa 4 dies era ple d'analfabets i morts de gana que tenien que emigrar, un país que va destrossar pobles sencers en la seva colonitzacio d'america, que ha perdut totes les seves colonies, que fa 4 dies que té "democracia", si ho podem dir així el que hi ha en aquest paiset de pandereta pseudoafricà...
+19
-2
castelladres
Anònim, 07/06/2012 a les 23:55
jajajaj, mireu com es piquen els feixistes aquests, sóm com les rates, n'hi ha moltes...

tranquils analfabets que el dic és ben cert, a més, mira que es lleig el so de la jota en castellà, jjjjj, que malament que sona...

au castelladres aneu a cagar a la via, aneu als vostres diaris franquistes abc, el mundo, la razón, voz de bcn, etc, etc
+6
-22
Abandonando el barco a la deriva....
Anònim, 07/06/2012 a les 23:50
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+6
-24
la colonia
Anònim, 07/06/2012 a les 23:43
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+22
-8
Catalonia Next State in Europe 2014
FREEDOM FOR CATALONIA, 07/06/2012 a les 23:28

http://www.youtube.com/watch?v=Es3oRLUAIjE&feature=related

After almost 300 hundred years after the violent and bloody dissolution of the Catalan Corts by Spain and France, Catalonia is still being treated as a colony by Spain. Today Catalonia have the dubious honor of maintaining the highest tax in the EU. Not only that but besides paying taxes the money never goes back to Catalonia. Spain and Spanish nationalism seem to don't understand Catalonia is a nation ( as stated on the constitution) and they constantly attack the language of Catalonia, it's traditions, history and economy. It's time for a change.
+12
-29
Olvidaba...
Anònim, 07/06/2012 a les 23:23
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-8
oblidava...
Anònim, 07/06/2012 a les 23:02
oblidava que en alguns paisos tercermundistes d'africa com marroc o guinea equatorial tb es parla castellà, crec que hi ha una dictadura comunista caribenya on tb es parla aquest idioma, per cert, a gibraltar quin idioma parlen?
+22
-7
el castellà és?....
Anònim, 07/06/2012 a les 23:00
el castellà és aquell idioma que parlen els països tercermundites d'amèrica llatina i que a casa nostra parlen els descendents d'analfabets andalusos i extremenys oi??
+14
-3
33 CATALUNYA CATALANA
soldat catala, 07/06/2012 a les 22:35
Quan espanyol fill de puta i subnormal ia avui per aci!!!
FERRO DESPERTARA I TOTS VOSALTRES MORIREU AMB UN TRET EL CLATELL.

33
+7
-22
"Debates sobre el estado del catalán?
Anònim, 07/06/2012 a les 22:33
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+21
-2
Visca Catalunya alliberada !
Paula Tordera ( Palautordera, 07/06/2012 a les 22:30
Visca Catalunya alliberada !
La llibertat no es dóna , no s'entrega , no es lliura .
La llibertat es pren !
Visca Catalunya alliberada !
+25
-4
INDEPENDENCIA COM SIGUI
Anònim, 07/06/2012 a les 22:15
No fem en ruc, Villatoro. Independencia COM SIGUI. I despres ja ens arreglarem nosaltres. Segurament molt millor que amb els tribunals genocides espanyols.
+10
-25
Omnium NO DECLARA A HACIENDA. (TÚ SÍ, Y POBRE DE TÍ QUE NO LO HAGAS
EL DE ANTES, 07/06/2012 a les 22:13
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+11
-30
Omnium NO DECLARA A HACIENDA. (TÚ SÍ, Y POBRE DE TÍ QUE NO LO HAGAS...
EL DE ANTES..., 07/06/2012 a les 22:10
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+25
-3
Visca Catalunya alliberada !
Paula Tordera ( Palautordera), 07/06/2012 a les 22:08
Visca Catalunya alliberada !
La llibertat no es dóna , no s'entrega , no es lliura .
La llibertat es pren !
Visca Catalunya alliberada !
+35
-8
Al comentario de las 21:37
Pepe ole, 07/06/2012 a les 22:02
Este hijo de la GP yo soy charnego y me siento totalmente catalan pues quiero y siento y amo con todo mi ser a esta tirrra que nos ha acogido. Por esto soy independentista y quiero que en Catalunya se hable y mas el catalan con toda la normalidad que se merece. Eres un personaje perverso mediocre y facha, con tu manera de proceder consigues odio y repeluz hacia o todo lo español. Pero quiero pensar que el buen hacer y pensar de la inmensa mayoria de los catalanes sabran dirscernir que en el pais vecino tambien hay personas que nos respetan y no como tu, que eres un incordio putefracto. VISCA CATALUNYA INDEPENDENT
+3
-7
Melior un altre estat en castelian o francès, que un estat ligat a madrid o parís!!!
Anònim, 07/06/2012 a les 22:02
Vividors! Idiotas!

VOLEN L'ESTATUT! VOLEN LO STATUS QUO AQUESTS PAQUETS!
+7
-26
LOS HOSPITALES NO VIVEN DE AIRE.
Anònim, 07/06/2012 a les 21:59
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+11
-29
Omnium NO DECLARA A HACIENDA. (TÚ SÍ, Y POBRE DE TÍ QUE NO LO HAGAS)
AnònimDISPENDIO HASTA EL FINAL, 07/06/2012 a les 21:54
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+33
-3
Catalunya 2014, nou Estat
Anònim, 07/06/2012 a les 21:40

http://www.youtube.com/watch?v=XInI1aidccA&feature=fvwrel

Any 2014, Catalunya commemora 300 anys de la derrota contra les tropes de Felip V (Barcelona, 11 de Setembre de 1714) amb la conseqüent pèrdua de llibertats com a poble que sempre havia sigut lliure, aquesta data coincidirà amb eleccions electorals pel parlament de la Generalitat, l'únic organ institucional on actualment es pot proclamar la independència de Catalunya.
+6
-39
Omnium NO DECLARA A HACIENDA.
DISPENDIO HASTA EL FINAL., 07/06/2012 a les 21:37
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+8
-34
Omnium NO DECLARA A HACIENDA.
DISPENDIO HASTA EL FINAL., 07/06/2012 a les 21:32
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+5
-31
Ajajajaja debat?
Debat? J, 07/06/2012 a les 20:51
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+5
-33
BORING !!!!
CATALONIA IS SPANAIR, 07/06/2012 a les 20:33
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-12
farts de villatoros
jo, 07/06/2012 a les 20:26
Villatoro no estaba a la Trias Fargas quan lo del Palau, si veritat?

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: