Eco.Sí, la fira de l’ecologia i el consum responsable de Fira de Girona, ha obert aquesta tarda les portes a Fira de Girona que s’ha convertit en un gran aparador de la cultura ecològica. El saló, que es farà fins diumenge, compta amb més de 150 expositors, més de 110 activitats i s’hi esperen més de 9.000 visitants.

Montserrat Fontané, la mare dels germans Roca del restaurant El Celler de Can Roca, ha estat l’encarregada de pronunciar la ponència inaugural. Fontané ha parlat dels seus inicis a la cuina on va començar amb 13 anys servint esmorzars i berenars al restaurant Argadà.

Després ha explicat com va anar professionalitzant-se fins que al 1967 va obrir les portes el bar-restaurant Can Roca del barri de Taialà de Girona. D’aquesta fonda va néixer el que és avui el segon millor restaurant del món El Celler de Can Roca que dirigeixen els seus tres fills Joan, Josep i Jordi Roca Fontané. En la presentació, Montserrat Fontané ha explicat com El Celler es va iniciar en una casa al costat del restaurant familiar que “els fills li van prendre”, segons ha assegurat entre rialles. La matriarca de la família Roca s’ha mostrat molt satisfet del treball de la seva família a la cuina.

Abans de la ponència inaugural, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha presidit la inauguració d’Eco.Sí, juntament amb el president de la Cambra de Comerç de Girona, Doménec Espadalé; i el director dels Serveis Territorials del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a Girona, Jordi Aurich, entre altres. Puigdemont ha assegurat que el saló “parla de qualitat de vida i de salut” i ha afegit que és “una fira completa on es poden veure innovacions i propostes per dotar-nos d’una nova cultura i d’un nou esdevenidor per a les generacions futures”.

“Reguem la llavor amb optimisme, humor i esperança” és el lema de l’edició d’enguany de la fira i serà el fil conductor de totes les activitats, conferències, tallers i exposicions. Eco.Sí s’estructura al voltant de set eixos temàtics: salut, alimentació, agricultura, bioconstrucció, educació, economia i dona. Tallers demostratius, conferències i taules rodones permetran als visitants apropar-se a la cultura ecològica i al consum responsable.

Augment d’expositors

Eco.Sí és un espai de treball per difondre, transmetre i compartir tots els conceptes relacionats amb un nou enfocament de vida, una nova cultura senzilla i respectuosa amb el medi ambient. El saló és un lloc de trobada i d’oportunitats en tots els camps i per a tothom perquè el de l’ecologia és un dels sectors econòmics en creixement.

La directora de Fira de Girona, Anna Albar, ha destacat que el saló “continua creixent com un referent de la cultura ecològica a Girona” i ha remarcat que “aquest creixement l’anem veient en les activitats i propostes que arriben a Eco.Sí, però també en el número d’expositors”.

La fira comptarà en aquesta edició amb més de 150 expositors. Aquesta xifra suposa un increment de més del 40% respecte l’any passat, quan hi va haver 105 expositors.

El visitant podrà trobar al saló alimentació ecològica i productes certificats per a la higiene i cosmètica, artesania, materials per a la bioconstrucció, energies renovables, roba i complements, estalvi i reciclatge, ecoturisme, jocs, llibres i revistes.

Per sectors, un 34% dels expositors seran de l’àmbit de l’alimentació, un 20%, del de la salut i un 13% estaran relacionats amb la bioconstrucció i les energies renovables. La resta es dediquen a l’elaboració de teixits i calçats, productes cosmètics, artesania, joguines i editorials.

Actes per a tots els públics

La majoria d’expositors provenen de la demarcació de Girona, mentre que la resta són d’altres punts de Catalunya i de països com Bèlgica i Andorra, entre altres.

Amb l’objectiu de difondre i implantar els hàbits saludables, responsables, ecològics i sostenibles, la fira acollirà més de 110 activitats en els àmbits de la salut, l’educació, la bioconstrucció, l’agricultura, l’alimentació, les energies alternatives, l’aigua i la dona.

Una de les activitats centrals de la fira tornarà a ser el mercat de productes ecològics de temporada procedents de productors de les comarques de Girona, que s’organitza amb el suport del moviment Slow Food Empordà. El Mercat de la Terra, que se situarà al primer pis del palau de fires, oferirà un ampli ventall de productes, des de verdures i fruites passant per mels, cereals, carns, formatges, embotits biològics, llegums, cosmètics o productes manufacturats artesanals.

A l’Eco.Sí també s’oferiran demostracions gastronòmiques, tallers, xerrades, conferències i desfilades de moda. També hi haurà l’Espai dona pensat per compartir i rebre informació sobre la dona, l’embaràs, el part i la lactància. Es podrà participar també a l’espai de networking per a l’intercanvi empresarial, de nous projectes, la connexió d’idees i contactes i treballs col·lectius.

Com a espais permanents, també hi haurà la sala del silenci, des d’on s’oferiran les pautes per a la meditació i la consulta mèdica permanent i gratuïta per l’hort familiar i urbà, a més de quatre sales de conferències.

Els més petits també podran participar a l’Eco.Sí nens, la versió infantil del saló. Cada dia s’oferiran tallers i activitats infantils i juvenils que aniran a càrrec de diferents col·lectius amb propostes lúdiques, creatives i divertides. A més, i també dins l’Eco.Sí nens, s’oferiran diàriament passejades amb ponis on participant en una gimcana, els més petits aprendran a muntar.

Eco.Sí, organitzat per Fira de Girona i l’Ajuntament de Girona, obrirà avui divendres fins a les 8 del vespre. Demà dissabte i diumenge estarà obert de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Photobucket