El conseller Puig s’ha dirigit avui als nous bombers voluntaris i els ha agraït la seva feina “sé que valoreu el que a partir d’avui representeu, formeu part d’una família, d’un cos que té una gran responsabilitat i també un gran reconeixement per part de la ciutadania”.

Puig ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte d’entrega de nomenaments dels 203 nous integrants de la Secció Activa del cos de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya que ha tingut lloc avui a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

El titular d’Interior ha explicat que “en aquests moments, que estem a prop de fer 35 anys des que vam recuperar les nostres institucions, una de les apostes va ser tenir un model de bombers propi”. “Aquest model continua molt viu però convé incorporar noves il·lusions i pel Govern això passa per millorar la relació entre els diferents cossos, tant en la col·laboració, com en la gestió, però també per canvis legislatius, com la nova llei de bombers que estem preparant” ha afegit.

Segons Puig “aquest model mixte, de bombers funcionaris i voluntaris, ens assimila a la majoria de països avançats i ens ha permès ser el país que som avui, suplint mancances administratives”.

Puig ha recordat també que “el voluntariat és un compromís amb una manera d’organitzar el país, és una decisió lliure que us vull agrair profundament però també us vull dir que quan s’adopta aquest compromís es fa amb el país i per això, fins i tot en moments de dificultats, ha de passar per sobre de les relacions entre uns i altres”.

Els nous bombers/eres voluntaris han superat un curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i un procés de selecció que inclou proves de caràcter teòric, d’aptitud física i un reconeixement mèdic.

A l’acte, que ha tingut lloc a l’ISPC, també han assistit el secretari general, Xavier Gibert, la directora de l’ISPC, Núria Aymerich, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, la subdirectora operativa dels Bombers, Anna Martín, el subdirector general tècnic, Josep M. Juncosa i el subdirector general d’Administració i RR.HH, Alfons Rossell, entre d’altres.

Curs de formació bàsica per a bombers voluntaris

Els aspirants que avui han estat nomenats bombers/eres voluntaris de la Secció Activa han hagut de superar un Curs de formació bàsica de 272 hores de durada, 188 de les quals han estat teòrico-pràctiques i 84 hores pràctiques i de guàrdies al parc. Per poder accedir a la fase pràctica l’alumnat ha d’haver superat la primera part teòrica.

Les matèries sobre les quals han rebut la formació bàsica són diverses i de temàtica àmplia per proporcionar als futurs bombers i bomberes voluntàries els coneixements adequats per poder cobrir les necessitats de l’emergència: coneixement del territori, de les edificacions i les instal·lacions; atenció sanitària i psicològica a les víctimes; protecció i seguretat personal; mitjans i procediments operatius, i ciències aplicades. Així mateix, el Curs de formació bàsica per a bombers voluntaris ha constat de matèries concretes sobre extinció d’incendis urbans i industrials, salvaments i rescats, risc químic i incendis forestals.