Joan Nebot/Vadevi.cat | Actualitzat el 15/06/2012 a les 09:00h

Costa del Maresme 2008: l'ànima negra d'Alella

El Costa del Maresme 2008 és un monovarietal de garnatxa negra que demostra que a Alella no només s'hi fan grans vins blancs. Foto: VADEVI.cat

Costa del Maresme 2008
Alella Vinícola
DO Alella
PVP Aprox. 22 €
Etiquetat en català
Tel. 935 403 842
Web: www.alellavinicola.com


Des que el 1998 la vella cooperativa Alella Vinícola es va convertir en una empresa privada, es va iniciar un procés de renovació de les instal·lacions i, més important, de plantació de vinyes més allunyades del nucli urbà per substituir les que mica en mica anaven desapareixent per la creixent pressió urbanística.

Així va ser com el 2003 es va plantar la vinya de Mas Coll, la més alta d'Alella, situada en cotes d'entre 350 i 500 metres d'altura, i amb un sòl àcid i pobre de sauló, el més característic dels vins alellencs, format per l'arena que resulta de la descomposició dels granits. S'hi van plantar uns 25.000 ceps entre garnatxa negra, sirà, monestrell i carinyena.

Amb la garnatxa negra d'aquesta parcel·la s'elabora l'última novetat del celler, aquest Costa del Maresme que acaba de sortir a la venda, corresponent a l'anyada 2008. Són, doncs, vinyes joves, de només 5 anys quan es van veremar.

Podria semblar estrany que amb aquesta vinya jove s'hagi elaborat el vi negre més alt de gamma del celler, atès que se suposa que el millor raïm és el procedent de vinya vella. El cert és que, el que és important, és que els ceps estiguin equilibrats entre la par soterrada de la planta -les arrels- que són les que capturen els nutrients del sòl, i la producció de raïm.

Així, la vinya jove, amb molt vigor i per tant, molt productiva, i alhora amb arrels poc desenvolupades, sol fer raïm poc concentrat.

Però també és cert que una agricultura poc avariciosa, que controli la producció dels ceps amb una poda restrictiva, i amb ceps plantats en un sòl pobre com és el cas del sauló, també es pot aconseguir raïm concentrat de vinya jove. De fet, de la garnatxa negra de Mas Coll se n'ha extret un rendiment molt baix, de només 2.000 kgs per hectàrea.

El color d'aquest Costa del Maresme, intens i cobert, confirma que s'hi ha fet una bona feina. L'elaboració també ha estat curosa, i se li ha fet fer una criança de gairebé tres anys entre els 17 mesos en bóta, 5 més en dipòsit i una estada final d'un any en ampolla.

Les aromes són intenses, atractives i complexes, amb una combinació excel·lent de fruita negra -gerds- moderadament madura, espècies -pebre negre- i un deix torrat fi.

A la boca i ha el tradicional toc llaminer de la garnatxa, en aquest cas compensat per una acidesa refrescant, i una estructura ferma i alhora amable. Una delícia de vi que demostra que a Alella s'hi poden elaborar negres d'altíssim nivell i que alhora és també un reconeixement a la bona feina del celler i el seu enòleg, Xavier Garcia.

Tota la informació del món dels vins a Vadevi.cat

Navega per les etiquetes

vins

COMENTARIS

+0
-0
22 euros
Anònim, 17/06/2012 a les 12:05
Tu deus ser dels que després se'n gasten 35 en un xampany francès.
+1
-1
22 euros?
Anònim, 16/06/2012 a les 22:27
22 euros?

Ha de ser molt bó....parlem de preus raonables!!...entre 3 i 6 euros..per sobre han de ser vins excepcionals...

Bodegues amb preus "alts" entre 6 i 12 euros i que publiquen a les seves webs, desprès en venen el gros de la collita a preus raonables al voltant de 3 euros amb marques que no publiciten...

No als bodeguers amb tot terrenys de luxe!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Tercer #novullpagar popular
Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: