Actualitzat el 15/06/2012 a les 00:02h

El mirall escocès

Pot ser realment molt útil seguir amb atenció la campanya pel referèndum escocès sobre la independència. No es tracta de forçar comparacions com si es tractés, el seu i el nostre, de dos processos idèntics, perquè no ho són. Més aviat tot el contrari: ens pot anar bé veure’n atentament les diferències, els eslògans d’uns i altres, els arguments, les formes de mobilització...

Per començar, la primera diferència de totes és que ells el poden fer, el referèndum, dins de la legalitat. I s’ha de dir que el govern britànic, per bé que sigui partidari de la unió i que ha mirat de posar condicions que fossin més favorables a la seva opció, en qualsevol cas, respecta la decisió del Parlament escocès. Nosaltres, mai el podrem fer per la simple raó que ens cal demanar permís. És a dir, que ja començaríem malament, perquè el mateix referèndum, per ser legal, ja no seria fruit d’un acte de sobirania sinó de la magnanimitat espanyola. Ras i curt: que aquí, en qualsevol cas, la independència serà resultat d’una ruptura de la legalitat constitucional, o no serà. I, així, és impossible que comencem, com ells, per un referèndum. Caldrà començar per un gest de sobirania del Parlament.

Però més que no pas això, m’interessen els argumentaris d’uns i altres. Per exemple, em fa gràcia que siguin els unionistes el que –segons l’SNP- els que apel·len als sentiments i no a la raó: “unionists must appeal to the heart, not just the head”, diuen. Aquí, sempre s’ha dit que érem els independentistes els que apel·làvem a l’emoció, “a les tripes”, i que per això havíem de carregar sobre les nostres espatlles qualsevol possible ruptura de la cohesió social. O sigui, d’una cohesió aconseguida gràcies a l’acceptació resignada d’uns de la relació colonial amb l’Estat.

També contrasta el fet que els unionistes facin córrer l’eslògan “stronger together, weaker apart”, és a dir, “forts tots junts, febles per separat”. No és que aquí no s’hagi fet anar aquest argument, però tal com ara estan les coses, si alguna cosa és clara és la contrària: als catalans, la submissió –que no unió- a Espanya ens debilita, mentre que anant tots sols al món, ens faríem més forts.

Això tot just ha començat, però ens anirà bé que passin al davant –si més no, pel que fa a la campanya- perquè hi podem aprendre molt. És per aquesta mateixa raó que la fundació del PP, la FAES, ja fa temps que també s’ho ha pres seriosament, i ho està seguint amb molta atenció i, poseu-hi la mà al foc, amb tots els recursos que facin falta.

Com passa sovint en política, aniria bé poder combinar algunes de les seves fortaleses amb algunes de les nostres. La nostra opinió pública i el seu lideratge del SNP i en Salmond; la nostra fortalesa cultural i la seva tradició democràtica... Però això és impossible. Cadascú ha de jugar amb les seves cartes. I, això sí, aprendre dels seus encerts i errors.

Navega per les etiquetes

Escòciaindependència

Referències a Internet

Escòcia

COMENTARIS

+2
-1
Motiu irracional
Anònim, 16/06/2012 a les 18:43
Es tenir un motiu molt poc racional tenir por de la igualtat jurídica del català i l'espanyol,que és el que volem la majoria democràticament. Igualtat jurídica vol dir una normalització que ara no tenim ni en broma.Els talibans linguistes espanyolistes són els que defensen la supremacia de l'espanyol.I si bé és cert que hi ha una minoria independentista que defensa posicions anti llengua espanyola, s'ha de ser molt mesesll per tenir por de la democràcia i no conèixer el país on vius. O és que en una Catalunya independent només votaran els que defensen el català com a llengua única? No votarem els que volem que l'anglès sigui també oficial? Jo penso votar sempre, i penso que és de geent molt covarda tenir por a la democràcia catalana. El teu argument no s'agafa per enlloc.
+0
-2
Motiu racional
Anònim, 16/06/2012 a les 14:30
Hi ha un motiu racional per no voler la independència de Catalunya, un motiu que els escocessos no tenen, perquè allà no hi ha talibanisme lingüístic: la possible violació dels drets humans dels castellanoparlants, propugnada constantment per alguns "intel·lectuals" i polítics nostrats.
+1
-0
Per aprofundir en el tema
Anònim, 16/06/2012 a les 11:18
Aprofitant el títol del seu escrit, recomano el llibre d'en Xavier Solano "El mirall escocès" de Dèria editors, per conèixer millor totes les semblances i diferencies entre les dues nacions.
+7
-3
From USA
Anònim, 16/06/2012 a les 00:26
Sr. Cardús, el mirall espanyol,
igual que la reina dimoni vol destruir blancaneus, Castella vol destruir Catalunya.
No pot suportar que hi hagui al seu regne una de més bonica i més influent. Castella com la reina dimoni són egoistes, egocentriques, acomplexades, plenes d'inseguretats i pors.

Mirror, mirror on the wall, who is the fairest of them all.

Mirall, mirall de la paret, qui es la més bonica de totes.


http://www.youtube.com/watch?v=55Dq2psogSw


Jo ja fa temps vaig decidir que "each is more, than the sum of its parts".
Sinó fos així, perquè ens persegueixen?

+5
-8
Pero...
XxX, 15/06/2012 a les 18:42
¿No había que seguir el ejemplo de Quebec? ¿O era el de Kosovo?

A ver si nos aclaramos de una vez...
+5
-1
Els catalans no som ni volem ser castellans ni espanyols
Anònim, 15/06/2012 a les 18:11
Idem.
+9
-1
WE ARE NOT THEM
Joana, 15/06/2012 a les 14:34
"Nosaltres no som com els espanyols". Si la senyora Merkel i Cia volen fer pagar a Espanya per tots els disbarats i aberracions econòmiques que han fet, portant a Europa davant el precipici. El càstig que més mal els faria, no seria altre que Europa ajudés a Catalunya a assolir la independència. I només caldria que ens deixessin fer un referendum en les mateixes condicions que els escocesos. És el nostre dret!
+8
-1
Raons i sentiments
Ferran, 15/06/2012 a les 13:45
Molts catalans podem desitjar la independència de Catalunya tant per motius racionals com per motius sentimentals. En canvi, la continuïtat de la submissió a Espanya només es pot desitjar per motius sentimentals.
+10
-3
sobre el llenguatge
Anònim, 15/06/2012 a les 12:55
Senyor Cardús,a l'Ara demanava un canvi de paraules en el nostre discurs.Avui parla molt bé de que estem sotmesos i no pas units.La paraula "unionista" a Catalunya té un valor positiu (sempre ens hem volgut unir,ja sigui en una federació espanyola o ibèrica durant el segle passat,o ara ens volem unir amb la resta de pobles europeus). Vaig proposar un debat per veure quina és la paraula que hauríem d'emprar per a definir els que no volen trencar amb l'actual model espanyol de nació única. Algú va suggerir "submissionistes", i avui vostè usa aquesta paraula confrontant-la amb unió. Penso,doncs,que no és cap mala idea que estenguem la paraula "submissionistes" per a definir a Camacho,Rivera,Navarro, i no fem servir per aquesta gent la paraula "unionista" que és un valor que hem de tenir al costat de l'independentisme: volem la unió amb Europa,per tant,som nosaltres els unionistes i no pas els que no ens reconeixen com entitat per poder-nos unir amb ningú.
+14
-3
El lideratge
Anònim, 15/06/2012 a les 12:54
El tema del lideratge és el que Catalunya més hauria d'aprendre. Ni a ERC ni a SI hi ha cap lideratge que pugui arrossegar la majoria de la població. Però encomanar-se a CiU (a l'Artur Mas?) sembla utòpic. Hi ha massa obstacles: l'ADN convergent, no sé si assenyat, conciliador, conservador o directament poruc, el llast d'en Duran i Lleida i els poders econòmics amb interessos a Madrid que sembla que tan s'escolten des dels poders econòmics.

El poble votaria SÍ, si es plantegés, però crec que manquen els polítics que s'atreveixin a fer un acte de sobirania.

+15
-3
CAL QUE CATALUNYA PARLI AL MÓN
Guillem M., 15/06/2012 a les 12:06
Cal pensar amb el cap. Cal cercar els suports europeus. I cal tenir les idees clares d'on volem arribar. No és només una estratègia per aconsegui quatre euros més a Madrid (que sempre ens han estafat!). Cal il·lusionar la gent... Tenim molta feina i ens cal tenir uns polítics a l'alçada de les dificultats que hem de superar.
Fem camí vers la independència!
+12
-4
Catalunya i Escòcia són diferents
Anònim, 15/06/2012 a les 11:10
Està molt bé això, hem d'aprendre dels encerts i errors dels escocesos, com també ho hem de fer mirant el cas del Quebec, que ja va passar fa uns quants anys. Però cal remarcar des del principi que són casos diferents: és perfectament possible que els escocesos facin un referèndum i votin no a la independència, com ja va passar a Quebec, i de fet potser ells tenen motius racionals per voler seguir dins el Regne Unit, nosaltres no som qui ho hem de jutjar. Però els catalans hem de votar Sí a la independència, perquè de motius racionals per seguir a l'estat espanyol, simplement no n'hi ha.
+0
-2
ELS FILLS
Anònim, 15/06/2012 a les 11:10
També necessiten el permís dels pares...però s´en van....

EM PENSAVA.....

Que aquests de la "TRIBU" em volien trepitjar la guitarra....perque jo estava dient......Es que esteu empenyats en que el desert del SAJARA ens tregui la SED que estem patint? NO, NO, NO, per molt que us empenyeu ....el SAJARA NO ENS TRAURA LA SED....tant anar a la Universitat i tantes carreres Universitàries per a què? m´ho dieu? per a que us empenyeu en que els PIDOLAIRES us donen els diners necessaris per acabar amb aquesta CRISSIS? quan, quan, quan deixareu de fer el RIDICUL?!!, tanta insistència de que el SAJARA us fatja apagar la sed....i tants ESTUDIS per a NO SABER si m´equivoco d´una coma que JA NO SABEU EL QUE ESTIC DIENT?, podeu descifrar els JEROGLIFICS EGIPCIS i...una coma US ATABALA? VINGA JA!!!, ...aquesta gent em voldrà CREMAR VIU.....!!! continua...continua....continua la mania de que els PIDOLAIRES PAGUEN, PAGUEN...PAGUEN pobres burros que cobrem menys de 1000 Euros..... el cas és que de RAMONCINS.....en son tant pocs......encara que crec que els que ens PASSA als POBRES és poc, ens ho mereixem això i molt més ! ! ! !.
+26
-4
Castella ens vol destruir.
Capità Nemo., 15/06/2012 a les 10:48


ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

"CATALONIA IS NOT CASTILE".

ELS ESLOVENS NO SÓN SERBIS.

ELS ESCOCESOS NO SÓN ANGLESOS.

ELS LETONS NO SÓN RUSSOS.

L'ESTAT CASTELLÀ, construït amb violència i governat amb incompetència pels castellans, ÉS CAN PIXA. Fugim-ne rabent.

CASTELLA ÉS UNA NACIÓ DECADENT. QUE S'ESPAVILI SOLA.





+3
-8
Cataloniawatch
Candide, 15/06/2012 a les 09:03
La frase “unionists must appeal to the heart, not just the head”, que sembla ser cita d'una article del Guardian, diu just el contrari de la seva interpretació en el text "fa gràcia que siguin els unionistes el que (sic) –segons l’SNP- els que apel·len als sentiments i no a la raó".




FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Salvador Cardús
Vaig néixer a Terrassa el 1954. Sóc doctor en Econòmiques, professor de Sociologia, degà de la Facultat de Polítiques, tot a la UAB, i l'únic carnet professional que tinc és el de periodista. No tots els independentistes són, a més, independents: jo sí. Acabo de publicar El camí de la independència.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: