El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

| 18 de juny de 2012 |
Portada Actualitat Manresa Comarques Cultura Esports
Cercador web Google
 Cultura   15/06/2012
Teresa Forcades: "la gent pot canviar aquesta dictadura financera que s'ha carregat la democràcia"
La monja Teresa Forcades és molt crítica amb el sistema capitalista però també té esperances en un canvi. Així ho ha demostrat en la presentació del llibre 'Converses amb Teresa Forcades' (DAU), escrit amb la periodista Eulàlia Tort, en què ha afirmat que la gent pot canviar aquesta "dictadura financera", que permet "escàndols" com l'especulació alimentària, per una democràcia real. Però perquè la gent sàpiga el que passa, cal llibertat d'expressió, i no la veu en moltes persones que en privat comparteixen les seves opinions, sobre les farmacèutiques o la grip, però no la diuen en públic. Forcades ha estat crítica amb la por i ha explicat que intenta opinar amb honestedat i rigor. Tanmateix, ha afegit que les opinions dels experts sempre han de passar pel "filtre crític" dels ciutadans.
De: Mar Rocabert  
La monja Teresa Forcades

Durant un any, la periodista Eulàlia Tort s'ha entrevistat diverses vegades amb Teresa Forcades al monestir de Sant Benet de Montserrat, i el resultat és aquest llibre, "escrit a sis mans" entre Tort, Forcades i l'editor Ton Barnils, segons explicava la periodista aquest divendres en la presentació a Barcelona, on ha destacat sobretot que Forcades "és una de les úniques veus que parlen clar perquè el que diu està fonamentat en el rigor i molts anys d'estudi".

Després que Forcades es fes molt popular per les seves declaracions contra l'interès de les farmacèutiques en les vacunes durant la crisi de la grip aviar, la monja continua la seva lluita perquè la veritat sobre temes que coneix i l'interessen surti a la llum. Com a curiositat passada, ha explicat que l'aleshores consellera de Salut, Marina Geli, va arribar a trucar l'abat de Montserrat perquè Forcades deixés de parlar de les farmacèutiques.

En aquest volum, la monja, que també és doctorada en Salut Pública i Teologia Fonamental, parla de moltes qüestions d'interès social, sobretot en quest context de crisi econòmica, segons ha remarcat Barnils, que també ha volgut treure temes com la seva visió i anàlisi de la Bíblia, i el llibre inclou alguns dels passatges del text sagrat que ella ha escollit.

'Converses amb Teresa Forcades' està estructurada en tres blocs. El primer versa sobre la seva biografia i la seva vocació, i Forcades reconeix que li ha fet certa vergonya revelar algunes parts més personals de la seva vida. La segona part és la Forcades més coneguda, la que opina de forma molt crítica sobre la societat actual, i la tercera aborda la seva fe i el seu coneixement teològic.

Precisament aquesta tercera part és on diu coses més noves, perquè assegura que mai li havien preguntat per la Bíblia, i se li dedica tot un bloc sencer. De fet, Tort ha donat especial importància a aquesta part perquè la religió té poc paper a la societat actual. Però també és nova la seva defensa d'algunes polítiques d'Hugo Chávez, ja que la seva experiència a Veneçuela li ha mostrat una realitat que no és la que arriba aquí a través dels mitjans.

"No el pintaré com un sant", afirma en el llibre, però vol deixar constància que ella ha vist un "Chávez culte, estrateg, intel·ligent i amorós amb la història del seu país", un país que ha millorat molt en els últims anys en reduir els nivells de pobresa i d'analfabetisme i on ha trobat gent amb ganes de crear un món nou. També posa en dubte que no hi hagi llibertat d'expressió perquè assegura haver vist programes i llibres crítics amb Chávez.

En la presentació, Forcades ha estat crítica amb la deriva actual de l'economia i la política mundial i ha convidat els ciutadans a posar un "filtre crític" a les opinions dels experts i a lluitar per un món més just. De fet, al seu parer, el que hi ha ara és una "dictadura financera" que "s'ha carregat la democràcia", però creu que entre tots es poden canviar les coses i defensa la importància de no desmantellar l'estat del benestar per preservar la llibertat d'expressió.

Com a exemple la dictadura financera ha posat Goldman Sachs, que "va tenir la brillant idea als anys noranta d'especular amb les matèries agroalimentàries". Ella és de l'opinió que això és un "escàndol" que s'hauria d'investigar. Forcades lamenta que el món generi menjar per a 12.000 milions de persones i n'hi hagi 37 milions cada any que moren de gana quan a la Terra hi viuen poc més de 6.000 milions. "Hi ha menjar que es llença perquè els preus no baixin", ha afegit demanant explicacions.

Forcades va mantenir un to molt crític amb les farmacèutiques quan els governs s'afanyaven a comprar vacunes contra la grip aviar i ha explicat que mai cap empresa ni govern li va posar una denúncia pel que deia. "Això és important", ha dit, tenint en compte que les multinacionals tenen grans equips d'adovcats per denunciar tots aquells que puguin malmetre la seva imatge.

És crítica amb les multinacionals en general i, de fet, només començar la roda de premsa han rebut les grans editorials. Forcades s'ha compromès a no publicar mai un llibre amb una d'aquestes perquè creu que "fan llibres com qui fa patates". La monja ha criticat que les editorials tenen per costum cremar els estocs de llibres que no s'han venut al cap d'uns mesos de sortir al mercat. Ha lamentat que tractin així la cultura.

Imprimir | Enviar per email



Opinions dels lectors
DN | 16-06-2012 | 08:05
Sempre que destaquem una personalitat que per aquest sistema polític no és políticament correcta, tenim fortes crítiques, oi? Ho dic concretament perquè un dia vaig anomenar a Hugo Chavez comentant que havia fet alguna csa bé i tohom se'm va tirar a sobre, jo també he estat a Venezuela. Tant que tothom s'esgarrifava del terorisme d'ETA,evidentment la sang noli agrada a ningú, però ara tenim un terrorisme financer, social i aviat ideològic, però clar, com que no hi ha sang visible, no ho sembla. Quanta gent està patint en aquest moments de fam, de pobresa, d'impotència....? És clar, que el món podria canviar, però hi ha tanta gent malalta de diners, èxit (més dels que ens pensem) que no volen perdre res. en canvi els treballadors/res anem perdent-ho tot. És una injustícia flagrant.

 
Escriu la teva opinio
Nom:
Opinió:
Escriu l'any actual amb 4 xifres:



Opinió
Pere Casals -
Sense confiança no anem enlloc
Josep Fuentes -
Iberpotash, projectes, relacions laborals, seguretat i medi ambient
Ramon Sanllehí -
Allò que l’educació demana a la política ....





Serveis
  • Meteo
  • Agenda (Proposa actes)
  • Cartes al director
  • Méteo
  • Cartellera
  • Telèfons d'interès
  • Farmàcies de guàrdia
  • Estat carreteres
  • TLB GRUP
  • Guia de salut
  • Emergències

  • Classificats
  • Treball
  • Compra-venda
  • Lloguer-traspàs
  • Amistat
  • Diversos

  • Enquesta
    Són imprescindibles els peatges?
    No
    Si ho són tant que els posin a tot Espanya.

    Fòrums
  • Creieu que seran els bancs els que finalment retornaran els 100.000 milions del rescat concedit per l'Eurogrup?

  • Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa
    Tel.: 93 872 53 53
    info@elsetmanari.cat | Qui som | TLB GRUP|
    Avís Legal |
     
    [Portal creat per Càpsula media]