Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ciència i tecnologia ciutadanes

Immersió mòbil

Visualitzar i internacionalitzar

Dades obertes


dijous, 14 de juny de 2012
El cap de setmana del 16 i 17 de juny, els ciutadans assidus al Parc de la Ciutadella i al zoològic compartiran aquest lúdic espai de Barcelona amb centenars de persones implicades o interessades en la ciència i la tecnologia. I és que ja fa sis anys que la ciutat hi celebra, per aquestes dates, l'anomenada Festa de la Ciència, que enguany hi afegeix un segon cognom: Festa de la Ciència i la Tecnologia. Amb aquesta extensió del nom es vol emfasitzar la importància de la tasca plegada d'aquests dos sectors, el científic i el tecnològic, a l'hora d'assolir nous desafiaments.

Aquesta sisena festa vol portar al carrer el coneixement científic a través d’experiments col·lectius, jocs, 'microconferències', instal·lacions participatives i connexions amb centres de recerca internacionals. Les matemàtiques, les ciències de la mar, les energies sostenibles, la neurociència i les tecnologies de la informació i la comunicació, entre més, hi tenen espais de divulgació. Al programa hi ha una norantena d'activitats, dividides en setze espais temàtics i organitzades amb la col·laboració de cent entitats.

Immersió mòbil


Una altra de les raons per la qual s'ha afegit enguany el concepte de tecnologia a la Festa de la Ciència és la designació de Barcelona com a Capital Mòbil Mundial, un títol lligat a la principal fira del sector, el Mobile World Congress, que es fa des de 2006 a la ciutat. La festa, doncs, para una especial atenció a la mobilitat: s'ha creat una aplicació especial per a mòbils (Android i iPhone); es farà l'experiment col·lectiu 'Com et mous?', per estudiar la mobilitat humana per mitjà del GPS, i s'han imprès desenes de codis QR, un tipus de codi de barres en dues dimensions que genera textos o una imatge quan s'hi fa una foto amb el mòbil. Els codis QR, a més d'oferir informació del programa, permetran valorar les activitats que es desenvolupin en cada espai de la festa.

Visualitzar i internacionalitzar


La festa té lloc en un espai públic com el Parc de la Ciutadella per fer visible als ciutadans la tasca dels investigadors, científics, creatius i innovadors de les universitats, laboratoris i empreses. Es tracta d'acostar lúdicament a la gent el coneixement científic i tecnològic, perquè no en sigui únicament usuària o consumidora, sinó també protagonista. També s'ha connectat la Ciutadella a la xarxa científica de fibra òptica, per contactar amb centres d'investigació de referència del món i de casa: el telescopi ALMA de Xile, el Parc Astronòmic del Montsec, la sala de control del CERN de Ginebra... Així s'internacionalitza la festa i es transmet als ciutadans la idea que la recerca no es fa en solitari, sinó en col·laboració entre grups de tot el món.

Dades obertes


Una altra novetat en el vessant més tecnològic de la festa és l'experimentació amb les dades obertes, tota aquella informació generada per institucions (públiques o privades), empreses, grups i particulars que s'ofereix lliurement a qui en vulgui fer ús o desenvolupar-ne aplicacions. La manera de descobrir aquest camp es concreta amb dues propostes, diumenge al matí: un grup de participants dibuixarà el Parc Zoològic, per fer-ne un mapa consultable instantàniament a internet a través d'OpenStreetMap; i uns altres participants captaran espores de pol·len de la flora a la Ciutadella i crearan un informe pol·línic del parc, útil per a la gent al·lèrgica.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Parc de la Ciutadella és un espai molt vinculat a la història de Barcelona, atès que és situat en els terrenys on Felip V, després d'ocupar la ciutat l'11 de setembre de 1714 durant la guerra de Successió, va fer construir una gran caserna militar per a controlar-la. Per aixecar-la, es van enderrocar les muralles de l'extrem nord-est de la ciutat i un miler llarg de cases del barri de la Ribera.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

A la Ciutadella hi ha el Parlament de Catalunya i el Zoo: descobriu-ne la història.
La Festa de la Ciència i la Tecnologia és organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona.
A la festa es podrà veure la Mostra de Recerca Jove de Barcelona.
Recerca en Acció dóna a conèixer la investigació que es fa a Catalunya en totes les disciplines.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua