Comunicat del rector amb motiu de la mort d’Emili Teixidor i Viladecàs

20.06.12

dhc.jpgLa Universitat de Vic està de dol per la mort del mestre, pedagog i escriptor Emili Teixidor i Viladecàs que pel febrer va ser investit primer Doctor Honoris Causa per la nostra universitat i que era membre del Consell Consultiu de la Fundació Universitària Balmes. (Clica el titular per llegir la nota completa).

Tal com vaig expressar en el meu discurs d’investidura, el prestigi d’Emili Teixidor i de la seva obra enriquiran des d’ara la Universitat de Vic, una universitat que va florir a partir d’una Escola de Mestres. Emili Teixidor hi aporta la faceta d’un mestre i d’un pedagog que va creure en el poder enorme de la literatura i de la lectura en general per a l’autoconeixement i per al coneixement dels homes i les dones, és a dir, per saber com som com a individus i com a col·lectiu. Un mestre i pedagog que a finals dels anys seixanta es va adonar que en català no hi havia una literatura adequada a la nova realitat dels infants i els joves i que va decidir que podia i volia fer-hi la seva aportació. Va ser la voluntat de superar una mancança d’escola i de país que el va portar a la literatura. La seva aportació es va ampliar després a la literatura per a adults per tal d’ajudar a la comprensió d’una època molt concreta de la nostra història. La seva visió penetrant de la psicologia i l’activitat humana davant de situacions límit són incomparables.

El 4 de maig la Universitat de Vic li va dedicar també una jornada d’estudi amb la intervenció de diversos especialistes i amics que van reivindicar la qualitat i la importància de la seva obra tant per a infants com per a adults i el seu estudi acadèmic.

Descansi en pau Emili Teixidor i que la seva obra literària sigui llegida i estudiada tal com ell hauria volgut.

Jordi Montaña

20 de juny de 2012

(L’enterrament tindrà lloc demà dijous, a les 4 de la tarda a l’església parroquial de Sant Pere de Roda de Ter. La capella ardent s’instal•larà a l’Escola Patmos de Barcelona, a partir d’avui a les 4 de la tarda)

1 Resposta a “Comunicat del rector amb motiu de la mort d’Emili Teixidor i Viladecàs”


  1. 1 La UVic acomiada Emili Teixidor at News Adreça pingback a 20 juny, 2012, 1:21 pm