RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
23/06/2012 19:44
Després de la destitució del president Lugo
Sin título
El Paraguai nega que hi hagi un cop d'Estat
Redacció
Tempesta política al Paraguai. El Senat del país ha aprovat aquest dissabte destituir el president, l'exbisbe Fernando Lugo, el trobar-lo responsable, en un "judici polític", pels fets de la setmana passada en què van morir 17 persones en uns enfrontaments entre camperols i policies. Una destitució que el nou president, Federico Franco, ha negat immediatament que constitueixi un cop d'Estat. "Aquí no hi ha cop", ha proclamat.

Franco, que s'ha donat pressa a fer una roda de premsa per explicar la nova situació institucional del país, ha admès que la comunitat internacional pot veure-hi "inconvenients". Però ha defensat que la destitució del màxim mandatari del país és un procediment "legal" recollit a la constitució paraguaiana quan "la situació és inviable". L'article de la constitució a què fa referència Franco és el 225, que estableix que el president pot ser sotmès a aquest "judici polític", a instància de dos terços de la cambra, "per mal acompliment de les seves funcions, per delictes comesos en l'exercici dels seus càrrecs o per delictes comuns".

Unes afirmacions, les de Franco, que no han estat gens compartides per altres països sud-americans. Com ara el gran veí del sud, l'Argentina, que no ha dubtat a qualificar de "cop d'Estat" la destitució de Lugo. O de l'Equador, que ha assegurat que seguirà reconeixent Lugo com a legítim president paraguaià.

Els fills del bisbe
La presidència del progressista Lugo ha estat marcada per un fort ambient d'enfrontament al país. Quan va arribar al poder, el 2008, trencant amb sis dècades de governs conservadors, va impulsar una política de reforma agrària que ha estat considerada insuficient des de sectors de l'esquerra, i excessiva des de la dreta. A més, els seus suports al govern (en coalició amb els liberals) s'han caracteritzat per ser força inestables. Sense oblidar diversos escàndols quan s'han descobert fills il·legítims seus, concebuts mentre portava la mitra episcopal. Tot plegat, i per acabar-ho d'adobar, en un país amb una relativament nombrosa comunitat evangèlica.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
1Veure i / o afegir comentaris
AliBay:Aquest cas m'està recordant molt el cas d'Hondures quan el Tribu...
AliBay
25 12:39:17/06/2012
Aquest cas m'està recordant molt el cas d'Hondures quan el Tribunal Suprem va destituir el President per prevaricació i tots els països "progressistes" (el primer, Catalunya, com sempre) es van esgargamenllar perquè era un cop d'estat... que no va dissoldre el Parlament i que, a més, va nomenar el president del Congrés president interí mentre es convocaven eleccions, tal i com establia la Constitució.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat