Jordi Palmer | Actualitzat el 23/06/2012 a les 23:59h

Museus militars

Ara que ja sabem que al Museo Naval de Madrid -naval i Madrid és un oxímoron, oi?- hi tenen retrats de Franco i Carrero Blanco presidint sales sense tenir del tot clar quina és la seva raó de ser, paga la pena recordar que el museu militar de Montjuïc ja no existeix i, des del punt de vista de qui firma aquest article, és una pena.
 
M'explicaré. L'últim cop que vaig visitar l'esmentat museu, i d'això en fa anys, el vaig trobar carrincló, caspós i passat de moda, i em va semblar que era una llàstima, explicable només per una direcció incapaç de posar-se al dia, modernitzar-se i superar una determinada lectura de la història. Recordaran que al museu de Montjuïc durant molt de temps no hi va haver exposada cap bandera republicana perquè segons els responsables, ningú no els n'havia portat mai cap, com si un museu no pogués sortir a fora a buscar noves peces per a la seva col·lecció, com si ampliar el seu fons no fos la seva obligació i raó de ser. O potser perquè els que les conservaven tenien por, justificada, de donar-les al museu.
 
El problema d'aquell recinte, i m'imagino que també el del Museo Naval de Madrid, és que depenia directament dels militars, i la gent d'aquesta professió tenen una manera de veure la història d'Espanya que, certament, no coincideix gens amb la meva. La història és matèria interpretable, i considerar un fet com una victòria o una derrota depèn només del costat de la trinxera en què et trobes.
 
Tal i com jo recordo el museu de Montjuïc, només hi havia dues guerres importants a la història d'Espanya, la que els espanyols anomenen de la Independència i els catalans la del Francès i la que comunament anomenem Guerra Civil tot i que alguns preferim la denominació de Guerra d'Espanya. Ni una paraula de les guerres preferides pel nacionalisme català, la dels Segadors i la de Successió, ni tampoc gaire esment a aquelles guerres oblidades, les carlinades, potser perquè encara no tenim prou clar qui eren els bons i els dolents. Pitjor, aquell museu oblidava completament la seu on s'allotjava i evitava fer cap esment de les funcions militars d'aquell recinte, escenari de batalles al llarg de la història, base de bombardejos sobre la població civil i centre de repressió i afusellaments. El museu era un zero en contextualització.
 
A banda del problema interpretatiu, tenia també un problema expositiu. Recordo vitrines i més vitrines d'armes exposades a milers en una demostració quantitativa que, sincerament, avorria l'espectador, mentre que una exposició més reduïda i molt més qualitativa potser hauria tingut molt més d’interès. Del concepte noves tecnologies, ehem, ni parlar-ne.
 
Però tot allò ha desaparegut en nom de la pau i la germanor, cosa que trobo una equivocació. Els museus són precisament per recordar la història, és el lloc que destinem per a això, i amagar que l'home civilitzat ha utilitzat la confrontació bèl·lica com una manera de resoldre els seus conflictes no ajudarà a evitar que es torni a repetir. Quan es va decidir el desmantellament del museu militar de Montjuïc es va perdre l'oportunitat d'explicar la història militar a i de Catalunya, una història en la que, convenientment contextualitzada, fins i tot tindria cabuda l'estàtua eqüestre de Franco. Alguna cosa em diu que al Museo Naval de Madrid, la contextualització no va ben bé per aquí.

Navega per les etiquetes

MontjuïcMuseu MilitarFranco

COMENTARIS

+7
-4
Franco mató poco
Anònim, 24/06/2012 a les 21:32
En comparación con Estalin, Hitler, Mussolini o los fusilamientos de las fuerzas aliadas al finalizar la II GM. Hablar de 100 mil fusilamientos (entre ellos el bobo de Companys) es una nimiedad a la sangría que fue el siglo XX. Es un dato objetivo.
+5
-1
Todos han tenido un dictador
Anònim, 24/06/2012 a les 21:28
Inglaterra tuvo a Cromwell, Alemania tuvo a Hitler, Italia a Benito Mussolini, Francia tuvo a Napoleón y Petain, Yugoslavia a Tito, España a Franco etc... Y vosotros ni al General Prim y eso demuestra que sois una mierda pinchada en un palo. Ala paletos a cascarla
+5
-2
@ Anònim, 24/06/2012 a les 20:27
Anònim, 24/06/2012 a les 20:38
No tienes ni puta idea de lo hizo o dejó de hacer Franco.

"Seguro Obligatorio de Enfermedad (1942), implantado el 1 de septiembre de 1944.

En España la implantación del Seguro Obligatorio de Enfermedad (SOE) va dirigido a proteger a los trabajadores económicamente débiles, cuyas rentas de trabajo no excedan de los límites fijados. El SOE queda a cargo del INP, como entidad aseguradora única, y entre las prestaciones del Seguro, estaba la asistencia sanitaria en caso de enfermedad y maternidad, e indemnización económica por la pérdida de retribución derivada de las situaciones anteriores.

En 1963 con la Ley de Bases de la Seguridad Social se suprimen los esquemas clásicos de previsión y seguros sociales, y se instrumenta el desarrollo del sistema de Seguridad Social.

En 1974 se modifican y amplian las prestaciones de asistencia sanitaria de la Seguridad Social."
+1
-4
18:27
Anònim, 24/06/2012 a les 20:27
Efectivament, Franco va ser un dictad atípic perquè va actuar com un dictador només de portes endins.

No fa gaire parlava amb un amic italià i em deia, precisament, que per a ells, mal els està dir-ho, Mussolini no va ser un mal governant. Va actuar contra les esquerres i en va fer matar molts (comparat amb Franco, només alguns) però en general va fer avançar la indústria italiana, els transports i la protecció social. A més que va controlar força la màfia del sud.

En canvi, Franco en va matar centenars de milers, va empobrir el país com mai s'havia vist, va perseguir els propis ciutadans només per raó de llengua o cultura i va ensorrar la indústria, els transports i la protecció social a nivells centreafricans.
+0
-0
Sense xovinisme
Anònim, 24/06/2012 a les 19:34
Moltes vegades, els líders nacionals de les nacions ben establertes (potser amb problemes de secessionisme al seu si) són xovinistes.

De Gaulle era xovinista, primer era França que qualsevol altra cosa. Churchill també, el Regne Unit sempre ha estat euroescèptic. I encara que no s'hagi analitzat bé, fins i tot Paca la Culona els feia una miqueta la guitza als amos americans quan es negava a bloquejar la hispànica Cuba o deixar caure els llaços amb el panarabisme: s'havia ubicat amb els àrabs en el conflicte amb els jueus. Molt malament, però era una opció "independent".

Aquets política d'ara s'abaixen els calçotets a les primeres de canvi, tot per Europa, han cedit sobirania de la seva "estimada" Espanya, han cedit el Banc Central, han renunciat a la política monetària i canviària, els han clavat la gran llufa.

Aquest capat d'en Mariano podria posar els pebrots damunt la taula i sortir de l'euro. Mai no hi hauria d'haver entrat Espanya, ara ens diuen que hi ha uns perills immensos, però el perill gran és que ens esclafin, ens mataran l'economia en pocs anys. Fes un cop d'home, Mariano, i la teva nació serà pionera del que haurà de ser algun dia no tan llunyà.
+1
-3
Rajoy, vamos bine
Anònim, 24/06/2012 a les 19:21
España es un pais de paletos, pocavergonyes, ganduls i borratxos; i no hi ha res més; nomes cal veure al desvalgut i incomensurable Rajoy el caudillito de maizena; España, pasi de gent subdesenvolupa, que nomes sap robar, veure o fer l'imbecil com el rajoy, cada dia més cagat!!!
+0
-1
Franco, el menys carismàtic dels dictadors
Anònim, 24/06/2012 a les 18:27
Va ser més dolent que els altres, si no per les realitzacions, almenys sí per les intencions, ja iniciades. Estimava tant els espanyols que va ser el primer que va bombardejar la població civil "enemiga", encara que fos de la seva pròpia nació.

No tenia talent per l'oratòria, era incapaç de pronunciar una sola frase que no li haguessin escrit, cosa que el diferenciava molt dels grans demagogs carismàtics. Era baixet, amb veu de xiulet i panxut. Entre els dictadors hi ha gent molt dolenta, però també amb un carisma aclaparador, com Fidel Castro. I dels de la seva corda ultradretana, era un 2 pelat enfront de la genialitat pel mal d'un Adolf o la força d'un Mussolini.
+4
-1
Montserrat, tens un problema greu
Anònim, 24/06/2012 a les 18:21
Estàs como una puta cabra!!!!!!!!!!!!!
+0
-2
Mesures d'estalvi
Anònim, 24/06/2012 a les 17:21
I en època de retallades perquè no es tanquen encara que sigui provisionalment, aquests caus on no hi entra gairebé ningú mai
+1
-1
Un museu tronat, i ben atrotinat amb pudor de resclosit
Anònim, 24/06/2012 a les 17:19
Li suggereixo emprar en comptes de caspós, que no sé pas què vol dir, la paraula supercatalana tronat, que sempre s'ha fet servir en el sentit que sembla voler emprar l'articulista.
Gràcies per parlar millor el català
+4
-7
No sé si estic d'acord
Montserrat, 24/06/2012 a les 16:36
La darrera vegada que vaig visitar el Museu Militar de Montjuïc, el meu fill petit, tenia 6 anyets, i per a ell era la primera vegada. Jo que sóc d'Amnesty International, i que ni tan sols deixava jugar els meus fills amb pistoles d'aigua, i òbviament no va entrar una pistola de joguines a casa, recordo perfectament el meu fill, embogit enmig del pati d'armes del Castell cridant "mamaaaaa tot són pistoleeees" "Quina passaaadaaaa. Marxem que aquí deuen matar molta gent".
L'anècdota trascendeix potser a categoria, perquè realment aquell museu era el culte al vencedors de les guerres contra els catalans. Millor tancar-lo.
I el Museu de la Marina de Madrid, és el museu de l'imperi espanyol d'ultramar.
Tot plegat un desgabell de la nostra història.
+8
-8
Sois tan paletos que en la vida habéis tenido un dictador
Anònim, 24/06/2012 a les 15:04
Ala a cascarla subnormales.
+4
-8
S`ha de saber i es sabrà.
Cartanya, 24/06/2012 a les 13:50
El Espanya ens roba, sembla una paraula mol greu (inclús la Presidenta del parlament va arribar a prohibir al hemicicle). Resulta que . . . si teniu la molèstia,de llegir el llibre d`en Lluis Mª Mandado i Rosell “El Quixote va esborrar el Quixot”, os en donareu compta de la veritat de aquesta paraula, i que no es aplicable solament ara per els milers de milions re caudats i no tornats, si no de mol mes, estracta de la nostre literatura furtada, en benefici de la castellana, del prestigi d`una literatura anomenada del “SIGLO DEORO” que en mols casos els escrits demostrant que de castellana no en te res. Li asseguro a tot aquell que el llegeixi que no quedarà enganyat, si no que quedarà esgarrifat de tot el robo que Espanya porta fen a Catalunya des de fa segles. Una mostra: Per que coneixen com coneixem als castellans, la bandera de Espanya, no porta cap castell ni cap lleó, si no una copia de les nostres quatre barres. Llegiu llegui. No pretenc(en contra del que sembli) fer-li propaganda al escriptor (que es de la escola del Jordi Bilbeny)( no conec personalment a cap del dos), ven al contrari el que si pretenc es que cada català estigui ben informat de com han arribat a on a arribat Castella. No hi podrem fer res però si o em de conèixer, per actuar amb aquets coneixements de robatoris diguem-ne “consentits” quan toqui.
+9
-9
@ Anònim, 24/06/2012 a les 05:02
Anònim, 24/06/2012 a les 12:31
Has oido campanas. La organización que declaró el derecho a la autodeterminación de los pueblos colonizados NO existía en esas fechas. Difícilmente La Haya podría haberse pronunciado. El derecho internacional que invocas, tampoco. Y tampoco puede aplicarse retroactivamente. Companys fue, entre otras cosas, un traidor a la Nación Española, y a Cataluña de paso. Así que...tienes que estudiar más. Y en su defecto, aplicar el sentido común y no largar gilipolleces. Si Companys no era responsable de lo que hicieron, por ejemplo, los anarquistas, después de permitir que se armaran, como dices, pues Franco tampoco lo fue de lo que hicieran los ""incontrolados" de su bando.
+10
-11
Españols
Rural, 24/06/2012 a les 09:46
La purria española sempre defensan el seu dictador,quina pena no treures el lastra permanent del faxisma.
+9
-15
Parèntesi
Anònim, 24/06/2012 a les 09:02
Espanya 2 - França 0
+10
-6
L'aixecament del 6 d'octubre de 1934
Anònim, 24/06/2012 a les 08:05
No va ser cap crim, sinó un cas en què per dret natural es pretén aturar l'avenç d'un tirà.

¿Hagués estat un crim que aquell mateix any un aixecament hagués abatut el règim nazi a Alemanya, o un any abans hagués impedit el seu accés al poder?

El que va succeïr de 1936 a 1978 indica que provar d'evitar-ho, des del punt de vista dels antifeixistes, era necessari, s'aquí allò d'Astúries i allò de Catalunya.

Ara es publiquen llibres, suposadament d'investigació històrica però que no volen res més que sortir, simplificats i manipulats fins a la medul.la, des dels micròfons dels piosmoas, cesarvidals, intereconomias, etc. Tal com aquests uselais que ofereixen la "dada" que Companys "follava".

Pretenen privar-nos del mite, ben real, del president màrtir, furgant en la misèria i la podridura.
+9
-18
¿Guerra d'Espanya?
Anònim, 24/06/2012 a les 06:13
Claro, usted prefiere esa expresión en vez de Guerra Civil para después decir que Franco invadió Catalunya y quedarse tan fresco ¿no? Como si Franco no hubiera invadido y jodido a toda España.

Vaya, más o menos como habeis hecho los independentistas manipulando la historia y conviertiendo la Guerra de sUcesión
en una de sEcesión.
+9
-16
Al anónimo de las 5:04
Anònim, 24/06/2012 a les 06:06
Usted dice :

"....I el poble de Catalunya li va donar suport per a declarar la independència....."

¿Cuando y en que momneto le dió ese soporte? ¿Hubo un referendum?

Me parece una salvajada lo que hicieron con Companys, pero no hace falta mentir y manipular la historia como hace usted para defenderlo.
+12
-8
per el savi historiador anònim
Anònim, 24/06/2012 a les 05:04
Anònim; no hauries de manipular la història d'aquest manera. Anem per parts. En primer lloc els fets del 34 no son crims de guerra en primer lloc i és evident perquè no hi havia Guerra. En segon lloc cal tenir present que la legitimitat democràtica que tu dones al Govern de la República també la tenia Companys ja que et recordo que va ser escollit pel poble. I el poble de Catalunya li va donar suport per a declarar la independència. La qual cosa era contrària al Dret espanyol però no al internacional. Et sona el dret d'autodeterminació dels pobles. El tribunal Internacional de la Haia en una sentència històrica així ho ha reconegut (declaració unilateral d'independència).
El segon punt sobre els crims que es van cometre a la Catalunya republicana durant la Guerra sols has de veure que qui els cometien eren anarquistes que no reconeixien cap govern, però es que si et molestessis en seguir els proces veuries com molts dels testimonis van reconéixer que li devien la vida a la intervenció del mateix Companys i això que havien comés un delicte de sedició armada contra el Govern, ( Cosa que com va comportar milers de morts ja és en si mateix un crim de Guerra) delicte que es castigava amb la pena de mort i que Companys va commutar la pena. Per tant et recomano que abans de escriure afirmacions gratuïtes i calumnioses sobre el nostre president afusellat estudiïs una mica més.
+11
-8
per el savi historiador anònim
Anònim, 24/06/2012 a les 05:02
Anònim; no hauries de manipular la història d'aquest manera. Anem per parts. En primer lloc els fets del 34 no son crims de guerra en primer lloc i és evident perquè no hi havia Guerra. En segon lloc cal tenir present que la legitimitat democràtica que tu dones al Govern de la República també la tenia Companys ja que et recordo que va ser escollit pel poble. I el poble de Catalunya li va donar suport per a declarar la independència. La qual cosa era contrària al Dret espanyol però no al internacional. Et sona el dret d'autodeterminació dels pobles. El tribunal Internacional de la Haia en una sentència històrica així ho ha reconegut (declaració unilateral d'independència).
El segon punt sobre els crims que es van cometre a la Catalunya republicana durant la Guerra sols has de veure que qui els cometien eren anarquistes que no reconeixien cap govern, però es que si et molestessis en seguir els proces veuries com molts dels testimonis van reconéixer que li devien la vida a la intervenció del mateix Companys i això que havien comés un delicte de sedició armada contra el Govern, ( Cosa que com va comportar milers de morts ja és en si mateix un crim de Guerra) delicte que es castigava amb la pena de mort i que Companys va commutar la pena. Per tant et recomano que abans de escriure afirmacions gratuïtes i calumnioses sobre el nostre president afusellat estudiïs una mica més.
+15
-32
Lluís Companys i Jover. Aquest crim no prescriurà mai.
Anònim, 24/06/2012 a les 00:30
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-29
VIVA ESPAÑA Y SU REGIÓN DE CATALUÑA!!!!!!
Anònim, 24/06/2012 a les 00:29
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+28
-12
CASTELLA VOL DESTRUIR CATALUNYA.
Capità Nemo., 24/06/2012 a les 00:14

El 15 d'octubre de 1940 l'exèrcit castellà, obeint les ordres del criminal castellà Francisco Franco, va assassinar el president Lluís Companys i Jover. Aquest crim no prescriurà mai.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.



+15
-34
Explosiones de españolismo catalán de 1860 y 1873.
Anònim, 24/06/2012 a les 00:08
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: