Salvador Cot | Actualitzat el 27/06/2012 a les 23:59h

#jasommajoria

L'opció del no a la independència va perdent suport acceleradament. A hores d'ara, només un de cada cinc catalans votaria per quedar-se dins d'Espanya i el percentatge va baixant. Comença a ser estrany escoltar opinions favorables a un futur espanyol per a Catalunya, i les que circulen provenen d'un extrem. En aquests moments, el sí ocupa la franja, amplíssima, que va de Montserrat Nebrera a Moisès Broggi. El no està arraconat en l'arc, estret, que relliga Francesc de Carreras i Paco Caja. I va minvant.

En teoria, és possible defensar una Catalunya espanyola des de la racionalitat. Però ningú no ho intenta perquè l'espanyolisme pensa que entrar en el debat equival a aixecar la prohibició i ells, tradicionalment, han viscut molt còmodes vegetant sobre un tanc aparcat al principi de la Diagonal. Abans, els arguments del no estaven amagats per menyspreu, ara ho estan perquè els paralitza la por.

Per tot plegat, el no s'ha quedat dins del perímetre de la imposició i l'amenaça. La futura Catalunya espanyola, conseqüentment, no té un projecte propi, només aspira a la derrota dels que argumenten públicament, de la part més vital de la societat, dels que plantegen un projecte ambiciós i col·lectiu. Els que defensen el no saben que ho tenen tot perdut i per això no tenen més remei que lluitar -en silenci- contra la democràcia.

COMENTARIS

+0
-0
Not a secessionist
Anònim, 28/06/2012 a les 14:46
Per altra part, erigir la senyora Nebrera com a nou símbol independentista no és viable, el mateix dia que publicava l'article aquí, va sortir al "8 al dia" i va dir mirant directament a la càmara "no sóc independentista". Em sap greu, però és així. ¿Que ens agrada aquesta senyora? Ui, quina novetat. ¿A qui no? Això ja ho sabem, però si ha dit que no és independentista, s'haurà de creure.
+1
-0
Montserrat, 28/06/2012 a les 14:37
Anònim, 28/06/2012 a les 14:43
La resposta a aquestes preguntes és: no t'hi quedis, emigra.

Si et refereixes a l'autodeterminació de la nació, el que has de demanar és que se'n vagi l'estat dominant, perque nosaltre no "hi hem anat" mai, per tant no en podem marxar.

+1
-0
Qui es vol quedar ?
Montserrat, 28/06/2012 a les 14:37
Qui es vol quedar dins d'un estat que ens humilia, ens espolia, ens silencia, ens prohibeix ser.......només se m'acut algú que hi té interessos i cobra de la depedencia
....bé és questió d'empenyer una mica més...això ja és a prop
VISCA CATALUNYA INDEPENDENT
+1
-0
Pedagogia també pel vot
Anònim, 28/06/2012 a les 14:28
Hem de fer molta pedagogia cap als partidaris a la independència. La gran majoria d'aquests, han de passar de voler-la a votar opcions que la vulguin fer.

Hem de desemmascarar CiU, és la única manera. CiU només optarà per la independència si perden 20 diputats en pro de l'independentisme.
+3
-0
Lo que veig
Anònim, 28/06/2012 a les 14:16
Espanya es el cul d'Europa. Tambe avans es deia que Africa començava als Pirineus aixó es una exageració, però si no sortim d¡aquest veí ens tornarem també el cul d'Europa.
+1
-13
Menys bajanades
Marta Fontal,, 28/06/2012 a les 13:42
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+1
-2
Algun n'hi deu haver
Anònim, 28/06/2012 a les 13:19
El senyor Carretero va ser el primer conseller que va demanar a Carod-Rovira que dimitís després de Perpinyà. Era d'Interior, i potser tenia relacions perilloses. Poc temps després, crea Reagrupament i s'hi ajunten tants de talps que ho col.lapsen tot de seguida. Però ha rectificat i es dedica a sumar. Pel que fa a Bertran, va ser el que va convèncer Esquerra que demanés el "no" al referèndum de l'Estatut, com el PP, cosa que l'electorat no va entendre i va ser una altra atzagaida decisiva contra aquest partit, el principi de la fi. La cantarella de la caverna va ser que "només el 24 per cent de l'electorat el volia, l'Estatut", cosa que va encoratjar els pseudojutges. Si hagués estat el 90% no s'haguessin atrevit. Estem arreglats.
+8
-0
Endavant segadors!
Anònim, 28/06/2012 a les 13:13
Endavant segadors!
+3
-1
Cal un líder
Anònim, 28/06/2012 a les 13:09
Com diu un comentarista anterior, cal un líder.

Un, un, no vint tios i ties asseguts a la presidència amb posats grisos i poc engrescadors.

Un tio que s'ho cregui. Un tio que no li hagi fet por anar vint-i-cinc anys predicant la independència de vegades a auditoris gairebé buids sense perdre la tenacitat.

El que passa és que en aquest món tan sinistre de la política, i especialment de l'independentisme, si n'hi ha un que dispunta, es torna ràpidament objectiu de l'adversari, tot sovint no declarat sinó embolcallat insidiosament amb pells de xai.

Un que veig amb moltes condicions és l'Espot. Els mecenes que sou patriotes, penseu-vos-ho: és valent, capaç d'enllaçar amb la sensibilitat majoritària "millorada", un tio que ens retorna l'autoestima.
+6
-0
jasommajoria
Anònim, 28/06/2012 a les 12:19
QUÈESPERESMAS?
+12
-0
Catalonia
gregal, 28/06/2012 a les 11:55
Alex Salmond diu:"Vull la independència no perquè pensi que som millors que cap altre país, sinó perquè sé que som tan bons com qualsevol altre" "El nostre futur i el nostre èxit han d'estar a les nontres mans" Crec que encaixa perfectament amb Catalunya. !!Freedom for Scotland!! !!Visca Catalunya Lliure!!
+16
-0
Millor sense Espanya
Anònim, 28/06/2012 a les 11:24
Hi ha algú per aquí que li demana a Espanya humilitat i respecte cap als altres. Això és impossible. Espanya és "ordeno y mando", "por mis huevos" i "que se jodan". Amb un país així, que es creu superior als altresmalgrat no ser res, i que es basa en la força i la imposició no es pot fer cap viatge. L'arrogància i la prepotència els mata. Sense cap mena de dubte, estarem molt millor sense Espanya.
+7
-0
GRACIES
Anònim, 28/06/2012 a les 11:18
GRACIES A TOTS!!!!
+15
-1
SPAIN IS AFRICAIR
siudadANO, 28/06/2012 a les 11:00
Resultat: SI 71% - 29% NO

Participacio: 78.9%

A cascar-la colons!!
+11
-1
Radicals
Anònim, 28/06/2012 a les 10:31
Si el 51% dels catalans es declaren a favor de la independència, vol dir que el 51% del catalans són perversos radicals? Si, són incorregibles radicals per la democràcia. (Endevinalla. Què és la democràcia?. Resposta: Una cosa bona que Espanya escaseja)
+18
-1
Ara és hora
Anònim, 28/06/2012 a les 10:23
Només les cadenes de la ignorància i la por retenen Catalunya dintre d'Espanya. Ara és hora segadors!
+8
-3
Sí, però ...
Jordi Lògic, 28/06/2012 a les 10:21
Potser sí que la majoria de catalans considera que donat el cas votaria per la independència del país.

Però el cert és que bona part d'aquesta franja de població, a les darreres eleccions al parlament català, no ha votat a partits d'opció separatista.

Ens el contrari, podriem dir que majoritàriament ha votat CiU. Partit que, quan als seus dirigents se'ls pregunta seriosament si la opció que ells representen és independentista, fins a dia d'avui si més no, s'han manifestat contraris (recordem declaracions relativament recents d'Oriol Pujol, Artur Mas, Jordi Pujol quan manava, Duran i Lleida, etc.). I que quan en els congressos de Convergència o d'Unió s'han presentat opcions inequívocament sobiranistes, no han estat prou votades per dirigir el destí d'aquests partits.

De fet, CiU s'ha negat i es nega a fer un referendum/consulta sobre la independència del país (que algun suggeriment al respecta s'ha presentat al parlament català).

De fet, podriem estar d'acord en què l'acte de sobirania, de rebelió més important de la població des de la restauració moderna de la Generalitat, ha estat la campanya del "No vull pagar" de les autopistes. I ja hem vist com s'ha posicionat CiU en aquest afer: entenent a la població enfadada però ... això sí, que pagui i qui no, multa al canto.

O sia, que si una bona part de la població catalana vol la independència del seu país vota a una opció parlamentària que alhora de la veritat no actua en aquest sentit ... vol dir que el pensament independentista d'aquesta població no és prou madur encara.

Però malgrat tot, crec que la cosa pinta bé per al moviment independentista, ja que també crec que en les darreres eleccions es va votar en clau de "fotre fora del poder" les llumeneres del tripartit (aquells que presumien de ser bons gestors, us enrecordeu d'això? Fa riure).

I quan a la immaduresa de la població sobiranista, bé, ja maduraran a base de retallada per aquí, retallada per allà, tan del govern central com de l'autonòmic. És dir, ja maduraran a base de garrotades. Pensem que aquest és el primer pressupost de l'actual govern de la Generalitat. En queden 3 més.
+6
-2
Concell
Anònim, 28/06/2012 a les 10:16
Encara no s'han adonat que Espanya, sense Catalunya (i més si s'hi afageix el Pais Basc), esdevé un país tercemundista?. Ja és hora que comencin a baixar del pedestal de l'arrogància i el menyspreu imperialista, i aprenguin a viure amb humilitat i respecte als demés. Segurament els aniria millor per la vida.
+14
-2
SPAIN IS AFRICAIR
siudadANO, 28/06/2012 a les 09:50
Resultat: SI 71% - 29% NO

Participacio: 78.9%

A cascar-la colons!!
+13
-2
Busquem líder
Anònim, 28/06/2012 a les 09:47
Si ja tenim la majoria social, només falta la valentia. Si hi ha algun líder polític a l'atur, que envii currículum.

No es precisen estudis de cap mena, després del Montilla tot cola.


http://vaderiure.blogspot.com.es/2012/06/es-busca-wanted.html
+23
-3
La decadència de Castella.
MIK., 28/06/2012 a les 09:27


La decadència de Castella té una causa principal : els pecats del passat. ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

El mal que al llarg dels últims 300 anys la nació castellana ha infligit a la nació catalana és enorme i imperdonable; i això, al final, es paga. Els castellans us heu enfonsat i nosaltres us deixarem sols. Adéu, Andreu!

ELS CATALANS NO SOM CRIMINALS.

+17
-3
Ja som majoria.
Pirineus, 28/06/2012 a les 09:22
Doncs aprofitem-la, perquè el tren potser no tornarà a passar i, de moment, badem i ens fan badar.
+9
-18
Orgull gay
Anònim, 28/06/2012 a les 07:36
Avui és el vostre dia, independentistes. Felicitats.
+22
-7
España, miseria, golferia i buen vino
Anònim, 28/06/2012 a les 07:17
Per que pateixes per Espanya, pais de golfos, borratxos i mendigos com el Rajoy, que nomes sap pidolar, gastar i beure molt? España no té cap altre futur que la misèria economica i mental; españa, es el caudillo i el caudillito, es un sistema judicial corrupte i injust, es la golferia i la ganduleria, son las Hurdes i Madrid del golfos funcionaris, es la Mancha i la borratxera continua de la gent del sud,....
+16
-6
Internacionalitzem el cas Català
Anònim, 28/06/2012 a les 02:34

http://www.youtube.com/watch?v=65dkCds920I&feature=related

Documental encarregat per Sobirania i Progrés per internacionalitzar el cas català. Una obra molt pedagògica que permet difondre el conflicte català arreu del món. Subtítols en català.
+16
-13
Arc estret
Pedrillo, 28/06/2012 a les 02:02
Jo també penso que l'arc és estret, però em fa por que a més del Carreras també hi ha el Godó -que aquests dies ha embogit completament amb la Roja- i la Caicsa. Aquests dos valen per uns quants milions de vots. De fet, no hi ha forma humana que la gent compri premsa lliure: mires a sota el braç i plas, ja hi veus una Vanguardia.
+19
-6
Bon article.
Catalunya, nou Estat d'Europa, 28/06/2012 a les 02:02

http://www.youtube.com/watch?v=XInI1aidccA&feature=relmfu

Any 2014, Catalunya commemora 300 anys de la derrota contra les tropes de Felip V (Barcelona, 11 de Setembre de 1714) amb la conseqüent pèrdua de llibertats com a poble que sempre havia sigut lliure, aquesta data coincidirà amb eleccions electorals pel parlament de la Generalitat, l'únic organ institucional on actualment es pot proclamar la independència de Catalunya.
+31
-6
Llibertat!
Malcolm X, 28/06/2012 a les 01:43
Collons, Cot. Un dels millors articles/editorials que recordo. Molt ben trabada la prosa (la superfície) i l'argumentació (el contingut).

Realment qui intenti racionalitzar la submissió de Catalunya a Castella a aquestes alçades tindrà (té) un problema de credibilitat intelectual descomunal. I si qui ho fa té un càtedra a l'esquena, perillarà la seva credibilitat universitària/docent.

No es per tirar floretes gratuïtament però d'aquesta mena d'articulacions de l'argumentari ideològico-polític, a la premsa de la caverna no poden ni somiar a fer-la.

Un 10, Salvador.
+16
-7
Hispanistans!
Anònim, 28/06/2012 a les 01:42
Ull, que ens faran fora!
Però amb patera de primera classe. Xd

Hi ha gent que creu que estem al 1930. Mira si en són de retrassats mentals.
Encara creuen i desitgen que intervingui l'exèrcit. Un exèrcit a les ordres de la UE. Un exèrcit d'un país que no podria mantenir Catalunya ni una setmana per falta de recursos i boicots internacionals. Quedant com uns autèntics feixistes a ulls del món. Tal com el nord d'Àfrica però lluitant contra la democràcia.

Quina colla de flipats.
TE LO DIGO EN CASTELLANO PARA QUE LO ENTIENDAS:
TU ESPAÑA SE UNDE. VAIS A PERDER TODAS LAS COLONIAS, TODAS! PASAREIS A SER EL IMPERIO DONDE NO SE PONE EL SOL, A LA PUTA REGIÓN TERCERMUNDISTA DONDE NI SALDRÁ. VAIS A CANTAR EL PUTO CARA AL SOL A LA LUZ DE LA LUNA. HASTA VUESTRA CABRA LEGIONARIA SE IRÁ AL MONTE, SO BURROS. Y TODO POR SER UNOS PERDEDORES. SOLO OS QUEDA CATALUÑA, EH, GALICIA Y ANDALUCIA Y NO VA A DURAR UNA MIERDA. OJO QUE LA GENTE NO DESPIERTE Y OS ECHE A VOSOTROS DE LO QUE QUEDE DE PAÍS, POR QUEBRAR LA UNIDAD Y HARMONIA AÑO TRAS AÑO. HUMILDAD OS FALTA, SO CRETINOS!
+3
-5
Si CiU s'ho creu, que arrisqui
Anònim, 28/06/2012 a les 01:31
El món ho entendria, que si realment pensen que cada any Espanya s'empara d'un superàvit fiscal de 16.000 milions, i el manteniment d'aquesta situació obligués a escanyar els malalts crònics i ancians.

Entendria que el govern de l'autonomia convoqués un referèndum d'autodeterminació, que potser no estaria d'acord amb la legalitat espanyola però sí amb la democràcia i el drets dels pobles a l'autodeterminació.

Ara, si no s'ho creuen o tenen por, vinga, fort va, escanyeu el vostre poble fins a la misèria, polítics i humoristes de tele i ràdio exceptuats.

Que no es digui que sou tan dolents que voleu anar-vos-en, d'Espanya.
+12
-7
Però qualsevol independència reclama que se'n vagin "ells"
Anònim, 28/06/2012 a les 01:23
S'entén, generalment, no pas poblacions d'origen foraster, sinó els representants i institucions de poder de l'estat del qual els independentistes amb èxit aconsegueixen separar-se: els russos dels Països Bàltics, els anglesos de les Tretze Colònies, L'India, Irlanda, etc. El francesos d'Algèria...

Resulta que serem els catalans els que haurem de marxar no se sap d'on si decidim la independència. Que no, que això delata una mentalitat hispanocèntrica, que no en n'anem d'enlloc, fins i tot dir-ho en sentit figurat i referit a l'estat espanyol és d'ases, és donar-los l'aventatge de reconèixer que la situació normal, pacífica, natural, és aquella en què una nació no té dret a autodeterminar-se i separar-se, cosa diferent, si usem bé la llengua, a "anar-se'n".
+13
-6
Exigeixo convocatòria de referèndum ara
Anònim, 28/06/2012 a les 01:22
Vinga va que tinc ganes de votar per la meva estimada Catalunya lliure.
+12
-5
Pregunta pels castellans
Anònim, 28/06/2012 a les 01:18
Els catalans seguim fidels a l'arxiduc Carles, d'on heu tret que ens vam rendir el 1714?
+19
-6
Després de Montenegro i Kosovo venim nosaltres
Anònim, 28/06/2012 a les 01:15
Catalunya és eterna. Vam derrotar al imperi romà d'orient i derrotarem també finalment a l'imperi castellà.
+9
-51
Pues sí, os vamos a echar
Anònim, 28/06/2012 a les 01:10
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+12
-6
Que se'n vagin ells
Anònim, 28/06/2012 a les 01:02
"quedar-se dins d'Espanya"

Tornem-m'hi. La pregunta en un referèndum, només un tonto confirmat la plantejaria "si prefereix que Catalunya se'n vagi d'Espanya o s'hi quedi".

Hauria de ser una qüestió de sensibilitat, de pell, el rebuig d'aquest plantejament, ni que sigui qüestió d'un ús figurat del llenguatge.

Seria Espanya, o l'estat espanyol, qui se n'aniria de Catalunya. Vol dir els òrgans de poder d'aquest estat: les delegacions del govern i de la hisenda pública, la guàrdia civil i la policia nacional, els tribunals i jutges, el personal de les instal.lacions militars, etc.

Una altra idea és ridícula. Nosaltres som d'aquí i no hem de marxar ni d'anar-nos-en enlloc, són ells els que haurien d'anar-se'n.

De fer és caure en la trampa de l'argument de César Vidal, "los vamos a echar", quan si vol que Catalunya no sigui d'Espanya és a Espanya que ha de predicar que renunciï al poder que detenta a Catalunya i se'n vagi com la Wehrmacht de França.

En qualsevol cas, resulta sinistre per gent els avis dels quals van haver de passar la frontera i viure lluny de Catalunya alguns lustres, dir que la independència implica "anar-se'n".

Nasti de plasti.
+16
-6
Ganamos en er furbo...no hay crisis
Observant, 28/06/2012 a les 00:54
Sembla com pel fet de guanyar l'Eurocopa ja se sentissin salvats...gosarán presumir davant la Merkel, els fidlandesos, els austriàcs, els Belgues? Espanya té fins passat l'agost abans de necessitar el rescat total si no baixa la prima de risc. I en cas de superar aquest entrebanc, necessitará que l'economía creixi abans de que arribin els venciments de tots els prestecs acumulats que ha contragut en forma de Bons de l'Estat, fons de rescat europeus i altres, per no fer fallida.
+16
-7
Al penós.
Jordi de Bagà, 28/06/2012 a les 00:35
En serio power flower, "la roja nos la lleva floja".

Per cert, per quan el derbi amb Uganda del nord??
+60
-7
La llibertat s'acosta, cada vegada més a prop...
Zappa, 28/06/2012 a les 00:33
Celebreu la vostra tonteria futbolera, espanyolets residents a Catalunya, no en podreu celebrar masses més en un futur.

Per dos motius, perquè quan el Barça vagi de baixada, la "vermella" també hi anirà. I dos, perquè un cop independents, només us quedarà un Sergio Ramos i algun quillastre espanyol més.

Prepareu-vos perquè en els pròxims 3 o 5 anys a la península ibèrica hi haurà moviments sísmics descomunals al nord (País Basc) i a l'est (Països Catalans)... i aleshores, la vostra patètica Ejpaña i la vostra pantomima amb la piloteta i els petardets i tocar el clàxon pels carrers només serà un repugnant record que, tots plegats, catalans tots, celebrarem que JA NO TORNARÀ MAI MÉS!

Per fi es farà justícia, per fi tornarà la llibertat a Catalunya: per fi serem INDEPENDENTS!
+24
-6
Al garrulo de 00:04
Anònim, 28/06/2012 a les 00:22
Tant se'ns fot la selecció aquesta. A la meva no la deixeu jugar i per tant ni la portuguesa ni la Ejpanyola com dieu.

I a veure quan canvieu el nom de "la rojjjja" per "la intervenia".
+18
-7
Tres grans fites superades!
Marcel, 28/06/2012 a les 00:07
L'enquesta del CEO fa tres rècords: 1. El Sí supera el 50%. 2. És l'opció preferida en resposta oberta (34%). 3. Per primera vegada són majoria els que se senten només catalans i més catalans que espanyols (52,9%). Anàlisi a:
http://perabonspatricis.cat
+12
-71
Que penita me dais. . . .
CATALONIA IS SPANAIR, 28/06/2012 a les 00:04
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+33
-9
From USA
Anònim, 28/06/2012 a les 00:02

Visca "The Catalan Republic"

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: