Salvador Cot | Actualitzat el 24/06/2012 a les 23:59h

La catalanofonia té president

Les últimes salvatjades contra la dignitat dels catalanoparlants dels governs balear i aragonès han posat el catalanisme en el seu conjunt davant d'un mirall que acostuma a evitar. Els successius governs del Principat han aplicat una política de Països Catalans vacil·lant i, en el millor dels casos, subterrània. I els partits, inclosos els independentistes, han fet poc més que retòrica. De fet, només hi ha hagut un intent seriós per part de l'anterior direcció d'ERC d'estendre el partit més enllà del Principat. Els resultats han estat, segons territori, entre mínims i desastrosos. Així que cada societat haurà de decidir, democràticament, el seu futur.

El problema és que els Països Catalans existeixen -com existeix la Francofonia- però no han estat mai un projecte polític de masses. A més, els defensors d'aquesta idea només han estat políticament significatius al País Valencià i les Illes, però no pas al Principat, on l'assumpció del terme, quan s'ha donat, ha estat purament ritual.

Dit això, és indiscutible que -recordem-ho l'endemà de Sant Joan- hi ha una àrea cultural i lingüística. I el principal responsable polític de la seva valoració i respecte és el Govern català. És obligació de qualsevol successor de Bernat de Cruïlles preocupar-se perquè els catalanoparlants de tota l'àrea lingüística disposin dels drets inherents a una democràcia.

Això no hauria d'escandalitzar un estat que es preocupa perquè no mori el ladino dels sefardites o el castellà filipí. Una acció exterior que es finança, en un percentatge notable, amb el dèficit fiscal d'una àrea que demostra, una altra vegada, que els Països Catalans són una realitat.

COMENTARIS

+3
-0
Duran calla
Anònim, 25/06/2012 a les 22:05
I en Duran i Lleida, nascut a la Franja, no diu res. Res de res en defensa del català. Aquest polític caragirat només fa política (és un dir) en benefici propi. Vegeu:
http://www.diaridegirona.cat/opinio/2012/06/11/duran-cobra-blanc-negre/566817.html
+2
-0
Qui treballarà a Eurovegas si aquí ningú parla anglès ?
espanyaensroba.cat, 25/06/2012 a les 18:56
ADELSON GO HOME
EUROVEGAS GO HOME
+8
-9
Doble moral de Nació Digital
K-tarra, 25/06/2012 a les 18:43
Tots sabem que Nació Digital, amb els "amics" Cot i Sallés al davant, és un mitjà a sou de CIU (i de la seva propaganda institucional), però si el PSOE hagués aprovat iniciatives com les del PP de Balears i de l'Aragó en temps del tripartit, els elementos convergents esmentats (Nació Digital) haguessin tret foc pels queixals contra ERC i IC.

Ah noi! Però com que el soci de CIU és el mateix partit que legisla per destruir el català... no en diran res de la responsabilitat de CIU de donar ales al PP de Catalunya. Oi que no?

Què es pensen els il·lusos, començant pel Cot, què ens mamem el dit?
+6
-4
CIU i Pepé, la mateixa cosa é
K-tarra, 25/06/2012 a les 18:35
Desenganyat Milletopoulos, CIU i PP són el mateix, ja que malgrat a CIU els votin mols independentistes i al PP molts españolistes i franquistes, al final CIU i PP sempre s'acaben entenent. I crec que amb aquest pacte sempre hi guanyen molt més els espanyolistes del PP que els sobiranistes de CIU.
+8
-1
I CIU?
Milletopoulos, 25/06/2012 a les 18:20
Si el PP d'Aragó i de Balears ens vol extermninar, que hi fot CIU pactant ells?
+10
-1
Ni França ni Espanya, Països Catalans!
Bernat Dàmaso Morros, 25/06/2012 a les 17:27
Estic d'acord amb vostè, senyor Cot. Des de la meva humil experiència permetim unes observacions:
A Espanya, quan escolten el terme "Països Catalans" s'espanten, perquè saben més bé que nosaltres què significa. Els recorda el terme "Euskal Herria", que odien.
A Catalunya, formem part d'un tresor cultural/lingüístic/econòmic anomenat Països Catalans del qual el Principat en seria la teòrica capital i molt pocs catalans defensen.

Catalunya oblida que un atac als parlants del País Valencià, Les Illes, la Franja de Ponent, Catalunya Nord, L'Alguer i Andorra, és un atac a Catalunya. I d'aquí l'escassíssima reacció per part de les autoritats catalanes que de ben segur ahir van celebrar espitosament i sense vergonya Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans.


+10
-2
Bon vent per al català
Anònim, 25/06/2012 a les 16:33
Vénen bons temps per a nosaltres els catalans. la crisi obliga a que els que vénen de fora hagin d'aprendre el català per tal de trobar una feina ja que sinó no poden competir amb els que acaben l'escola aquí. El mateix passa amb molts no catalans que ho veuen tan negre trobar feina parlant només el castellà, que aprenen el català perquè sempre hi ha molta menys competència en llocs on es demana el català. Facin el que facin i diguin el que diguin els espanyolistes,a una oposició amb només exigència de castellà es presenten una proporció 100 vegades superior a una on demanin només el nivell B de català.
+5
-8
Països Catalans
Now, 25/06/2012 a les 16:14
Jo proposo que avui i ara, els ciutadans d'aquests països catalans votin el seu futur. Tots plegats. Com una sola nació. Endevineu els resultats? Una pista? Sumeu els vots nacionalistes a Catalunya,País Valencià, ses Illes, Aragó, ... afegiu si voleu la Catalunya Nord ...
Aquest acte democràtic deixaría tothom al seu lloc ... i ala nacionalistes evidentment fora de la realitat que tant obstinadament es ressisteixeb a veure.
+4
-12
Por favor
Anònim, 25/06/2012 a les 16:10
Para Hornet.

Mire usted, yo soy catalán y domino esta lengua perfectamente, ya sea verbal o ya sea por escrito.

Definiciones:

Latinoamérica: Los países que integran Latinoamérica comparten inmensas similitudes culturales por haber sido territorios coloniales de España, Portugal y Francia.


Hispanidad: La expresión Hispanidad apareció en la segunda década del siglo XX para denominar a las personas, países y comunidades que comparten el idioma español ...

Pero la expresión "paises españoles" no existe. He ahí la diferencia.

Y no se enfade usted. Pues esto es simplemente un foro donde compartimos nuestras ideas o pensamientos.

El mundo es libre o, mejor dicho, deberia de serlo.
+10
-9
La vida d'una nació depèn de la seva fertilitat
Blai, 25/06/2012 a les 14:27

Franco va envair Catalunya amb tres milions de treballadors espanyols, del 1950 al 1970. Va anar per pèls que l’idioma català no desapagués, però ha deixat de ser l’idioma preponderant de Catalunya; l’espanyol l’ha anat desplaçant. Avui dia, l’Espanya “democràtica” vol culminar l’etnocida obra de Franco envaint Catalunya amb pobles tercermundistes, que també la hispanitzen a marxes forçades. Només secessionant-se de l’Estat estranger espanyol podrà Catalunya sobreviure nacionalment. Espanya sap que la vida física de Catalunya penja d’un fil, depèn del factor demogràfic. Hi ha anys en què tenim el trist rècord Guinness de ser la nació més eixorca del món. Per més inri, Espanya ens agredeix demogràficament amb una immigració massiva tercermundista que acabarà liquidant la catalanitat irremissiblement. Ja cal que ens afanyem a sortir rabent de l’Estat espanyol. Car el factor demogràfic, controlat en tot moment per Espanya, serà la nostra tomba identitària, ètnica. Engendrar el màxim de fills i educar-los en la catalanitat és el deure cardinal de tot català. Em sap greu haver-ho de reconèixer, però l’autonomista Jordi Pujol és l’única tecla que toca, més que encertadament, la toca amb un virtuosisme encomiable; ultra predica amb l’exemple, ha tingut set fills. Que cada català en tingui un mínim de quatre, ja faríem. Cada estat, cada nació, té una política demogràfica, natalista o malthusiana, però en té una. No veig per què Catalunya no ha de tenir la seva, oimés sent la nació més eixorca del món, segons quin any. No dic res de nou, res que ja no s'hagi dit. Però el factor demogràfic és el que més eludeix el nacionalisme català. Feina nostra és insistir-hi més i més. És la trinxera més poc defensada que tenim.
+14
-2
ANC
Anònim, 25/06/2012 a les 14:26
+10
-8
Espanya, Estat fracassat? Què més voldríem!
Blai, 25/06/2012 a les 13:53
Fracassat no vol dir agonitzant. Un estat pot ser fracassat i tenir un salut de ferro. Gràcies a robar cada any 22.000 milions d’euros a la desvalguda i soferta Catalunya. La rapinya colonial sosté l’estat plurinacional més inviable, més impresentable i més abjecte del món. Recordo la dita popular que diu: “Mentre hi hagi burros anirem a cavall”. Catalunya sufraga les cadenes hispanes que l’emmordassen i depreden. Catalunya subvenciona la destral i el salari del botxí que la vol decapitar.
Amb noms diferents a través de la història, la nació espanyola ha sabut espoliar a tort i a dret a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia. Fins que totes les seves colònies, sense excepció, es van esbatre la dominació estrangera hispana, secessionant-se’n. Ara només queden per fer-ho les colònies peninsulars: Catalunya, Vascònia i Galícia; car Portugal ja ho va fer el 1640. La llibertat nacional de Catalunya es diu secessió. Una nació no pot ser lliure si no està constituïda en estat independent. Ergo, la independència nacional només pot ser plasmada amb la pròpia estatalitat sobirana. La llibertat nacional equival a estatalitat independent. No hi ha volta de full. Espanya continuarà existint com a nació i com a Estat l'endemà de la secessió de Catalunya, Vascònia i Galícia. Talment com ho va fer l'endemà de perdre Holanda el 1581 i la darrera colònia, el Sàhara el 1975. Espanya viurà per la seva pròpia força i inèrcia; si de Catalunya depengués, ja podria anar-se'n a la porra.
+23
-3
TOTS ELS ENRAONAMENTS PORTEN A LA INDEPENDÈNCIA
jfk, 25/06/2012 a les 13:46
Cada dia ens llevem amb un nou atac a Catalunya dels espanyols. Ja sigui polític, econòmic, esportiu, lingüístic, etc. L´única solució passa per més Europa, menys Espanya i més Catalunya.
+6
-2
Però si ens la foten cada dia!
Anònim, 25/06/2012 a les 13:41
Però si la dignitat dels catalanoparlants ens la foten cada dia els nostres governants d'aquí, catalanoparlants ells també.
+22
-4
Tot això s'acaba amb la INDEPENDÈNCIA ben desplegada .
Rosa Älvarez ( Tarragona), 25/06/2012 a les 13:01
Un president de govern ( espanyol) que diu sempre : Ja en parlarem ...
Un anomenat ministre de cultura taurina que no s'orina per reconeixer la seva TOTAL ignorància i incompetència tocant a les llengües que es parlen al territori peninsular ...
On anirem a parar ?

A la INDEPENDÈNCIA de la part oriental ( Totes les illes incloses)
+12
-45
catalunya es ficción
Anònim, 25/06/2012 a les 12:22
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-6
Duran castellà.
MIK., 25/06/2012 a les 12:20

El senyor José Antonio Duran fa mooooooooolts anys que es va convertir en un castellà assimilat i, lògicament, treballa sempre i a tot arreu al servei de la nació castellana, la seva.

+18
-3
I Duran i Lleida ?.
Franjolí, 25/06/2012 a les 12:16
Duran i Lleida, "diputado" en Madrid per CyU, naixut a la Franja de Ponent (Alcampell), mut com un mort !.

Per atacar tot el que es referesca a l'independentisme o al soberanisme, és el primer voluntari... Per defensar la catalanitat de la llengua que parla i parlem els de la Franja de Ponent, ni una paraula...

Clar que d'un regionaliste españolista, no podem esperar altra cosa...

+9
-3
TINDRIEU QUE ENTENDRE
Anònim, 25/06/2012 a les 11:49
Que tant sols som una minoria que lligim i ens formem a traves de la lectura...però quan els MITJANS de comunicació estan al servei del difunt Franco SIIII, SIIII, a aquestes altures ESTAN AL SERVEI DEL DIFUNT FRANCO....jo diria que més del 90% eh! que voleu que els anomene ú per ú, faltaria temps i espai...OI? vos....direu que NO!!! SEGUR?
+17
-3
HISPANIDAD
Hornet, 25/06/2012 a les 11:46
Per el:

Por favor

Anònim, 25/06/2012 a les 07:42

Te lo digo en castellano para que me entiendas:

Vosotros a "eso" le llamais HISPANIDAD, listillo.

Por cierto que maldita la gracia que les hace. Mira si les hace poca gracia, que prefieren llamarse Latinoameria, vaya como si los conquistadores hubiesen sido los romanos.
+20
-6
NO ho entenc...
Anònim, 25/06/2012 a les 11:28
No acabo d'entendre que als illencs, aragonesos i valencians els pugui ofendre que es parli Països catalans i en canvi no tinguin cap problema en que es digui que ells "hablan castellano". Ens volen fer creure que Catalunya és més imperialista que castella? va home va. El que passa es que porten segles empassant-se la propaganda anticatalana i d'aquí ve tot. Dit això, sóc de les que penso que Catalunya ha de ser independent i no tinc cap mena d'interès en incorporar-hi les Illes, València i menys encara Aragó, a menys que hi hagués una voluntat inequívoca de la gran majoria dels seus ciutadans en incorporar-se, el qual sembla que està molt lluny, i tampoc tinc clar que això hagués de ser positiu. El que sí és veritat és que quan siguem independents tindrem estructures d'estat que permetran protegir la llengua catalana en aquests territoris espanyols de València, les Illes i la Franja.
+32
-6
Un estat fracassat.
MIK., 25/06/2012 a les 11:27

L'Estat castellà, l'estat construït amb violència i mantingut amb incompetència pels castellans, ha fracassat definitivament. Els catalans hem de fugir-ne com més aviat millor per construir l'Estat català, que és impossible que arribi als nivells de desastre pregon i de ridícul mundial del dels castellans. ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.



+47
-6
Castella és com ella.
Capità Nemo., 25/06/2012 a les 10:45

Els castellans nadius i els castellans assimilats treballen al servei de la nació castellana. I sempre col·laboren amb entusiasme en un dels projectes més tradicionals d'aquesta nació agressiva: la destrucció de la nació catalana. Destruir nacions és un crim. Els responsables d'un crim són uns criminals.

Com diu l'A. Nònim: ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.


+18
-5
Que l'anomenin com vulguin
Vicenç Marquès i Sanmiquel - SABADELL (Vallès Occidental) CATALUNYA. , 25/06/2012 a les 10:19
N’hi diguin el nom que n’hi diguin i per molt que els del PP s’inventin lleis i decrets per arribar a aconseguir fer desapareixer el català allà on es parla amb l’accent o manera que cada contrada li vulgui donar, no aconsseguiran mai que la llengua catalana es deixi de parlar i escriure’s. No ho va acondsegguir el Franco de emmudir-nos, i ens volen fer callar els seus cadells successors del PP i tota la carpetovetònica dreta espanyola i espanyolista?
A més, per tot el món creix cada dia la voluntat d’aprendre català. I una de les raons principals, és el tema del turisme encara que no ho sembli. Perquè hi ha molt turista europeu i no tant d’ultramar, que li agrada venir a Catalunya a passar uns dies i vol esforçar-se en parlar català. Cosa que han fet molt pocs espanyols quan vénen o han vingut a Catalunya amb l’enfadosa cantarella de què Catalunya és Espanya y que per tant ells segueoixen parlant castellà perquè els hi surt dels OO,s.





+11
-7
Concepte
Anònim, 25/06/2012 a les 10:01
Els Paisos Catalans son un concepte democratic, integrador i confederal perque els catalans (tots, de tot el domini linguistic) son democrates, integradors i confederals. Per tant, respectem les decisions de cada territori i no ens agrada interferir-hi.

Dit a l'inreves, els castellans mai no proposaran uns "Paisos Castellans" perque per a ells tot es Castella, des d'Andalusia fins a Xile, passant per les Canaries.
+21
-6
PROU!!
Anònim, 25/06/2012 a les 09:38
Acabem amb espanya i el seu expoli, robatori, agressions lingüistiques abans que ella acabi amb nosaltres, així no es pot continuar!! PROU!!!!
+16
-8
Una realitat cultural comuna, i diverses realitats polítiques
AndreuSerra, 25/06/2012 a les 09:26
Ens agradi o no, el cert, el que es objectiu i objectivable,es la realitat comuna linguística i cultural. El que es també objectivable és que la idea (que no pas proiecte,, i menys seriós) política de Països Catalans com un marc nacional únic no ha estat mai una realitat minimament compartida, amb suport popular en eleccions que fos tangible, significatiu. Volem deixar de ser colònia d'Espanya i, per coherència, i per valors democràtics, no podem intentar creure'ns metròpoli d'altres territoris.
+8
-30
Cataloniawatch
Candide, 25/06/2012 a les 09:20
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+44
-11
Els comentaris dels castellans assimilats.
A. Nònim, 25/06/2012 a les 08:57

Els castellans assimilats, i els castellans nadius també, fan comentaris al servei de la nació castellana.

La nació castellana fa més de 300 anys que vol destruir la nació catalana. Destruir nacions és un crim de lesa humanitat.

Els que volen destruir la nació catalana són uns criminals.

GENOCIDI NACIONAL NO.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

NO ENS RENDIREM MAI.

DIGUE'M QUE M'ESTIMES ENCARA QUE SIGUI MENTIDA.

EL PECAT NO FA VACANCES.

STAR TREK ÉS EL FUTUR.

EL DIA SÓN QUATRE VIDES.

EL DOLOR NO ENGANYA.

EL DOLOR FA MAL.

FERMESA CONTRA EL MAL.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!

+8
-41
Vacances
Anònim, 25/06/2012 a les 08:55
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+15
-49
Por favor
Anònim, 25/06/2012 a les 07:42
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-47
viva España
Anònim, 25/06/2012 a les 07:29
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+12
-44
vaja
Anònim, 25/06/2012 a les 07:28
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-14
Països Francesos???
Steinigerberg, 25/06/2012 a les 05:17
El primer gran problema dels Països Catalans es el nom. Efectivament, a França es parla de Pays Francophones o de Francophonie.
Però, us imagineu la reacció que hi hauria al Canadà, a la Suisse Romande o a la Walonie si es parlés de Pays Français?
+13
-50
Como siempre
Anònim, 25/06/2012 a les 03:24
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+31
-13
Català
Issem, 25/06/2012 a les 02:15
Ells saben que el català és l'únic tret diferencial important, si no te valor o desapareix hauran eliminat el problema. Fixeu-vos quina diferència amb els bascos, que a més de tenir els impostos, no paren de pactar coses silenciosament amb Madrid, a part del munt de gent que tenen situada en llocs clau de Madrid.
Tornant al català, l'hem de parlar, estimar i fer-lo valer com requisit professional per optar a llocs de treball, almenys de l'adminitració catalana, etc.
Anem pel pedregar!
+34
-14
Polítics incivics
Anònim, 25/06/2012 a les 00:48
Volen crear una Torre de Babel per legalment desprotegir les llengues maternas nostres.

I aquests que diuen "chapurriau si, català no", ara ni l'un ni l'altre, ara "aragonès oriental"? De fora vingueren que de casa ens tregueren.

Els polítics no han tingut prou d'arruinar-nos econòmicament, ara també volen arruinar el nostre patrimoni llinguístic.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: