Actualitzat el 28/06/2012 a les 00:01h

«Amb la que està caient»

“Amb la que està caient”, que és la traducció directa i sense escrúpols de “con la que está cayendo”, el mantra que més repeteix aquests darrers mesos a l’esfera política espanyola, i que s’arrela al marc mental dels catalans, el que cau és el PIB. El consum empitjora i la destrucció d’ocupació es prolonga aquest segon trimestre segons diu el Banc d’Espanya.

I amb “el que està caient”, el Tribunal Suprem es dedica a fer la guitza. Poca feina. Com al joc del dòmino, i tibant de la sentència de l’Estatut, d’aquell insignificant 5% que ens havien repelat, els magistrats volen fer de pedagogs, de diputats, i es passen per allà on volen l’experiència escolar viscuda aquests anys a Catalunya. Ells què saben? A qui pregunten? Quins resultats de domini lingüístic han contrastat? El suprem món del dret, viu a banda.

Som on érem, i en tot cas el Govern es planteja anar al Constitucional, després d’aquesta visió tan restringida d’un Suprem que potineja l’ensenyament dels nens d’entre 3 i 6 anys. Només el PP i C's entenen aquests arguments dels magistrats sobre quina ha de ser la llengua vehicular. Sí, és cert que som on érem, que diu la Consellera Rigau. Som on érem fa 30 anys.

Amb “la que està caient” que diríem en català adaptat, els magistrats o  bé perden el temps a Marbella, o segueixen fent passes i mèrits perquè les enquestes del CEO, trenquin el sostre, facin girar la busca del rellotge, i sumin adeptes a l’independentisme via cansament, via puntada al sec de la cama. La xifra ja supera el 51% de partidaris.
I al costat d’això, amb “la que està caient”, hem de decidir com ens en sortim de l’ofec econòmic, diga-li pacte, diga-li clau, diga-li concert. I la gent del CEO ja pot preparar una nova fornada. El president extremeny José Antonio Monago (sembla que tant és la persona que ostenti el càrrec) ja fixa com a major repte polític pel 2013 és sense cap mena de dubte “el pacte fiscal català”, i que es disposa a plantejar batalla. Tranquil “presidente” sempre tindrà algun magistrat del Suprem que vulgui fer d’economista, de diputat, que segur que repassarà les balances fiscals. I fins i tot trobarà catalans que entenguin els seus arguments. Amb “la que està caient”.

Navega per les etiquetes

crisicatalàimmersiópacte fiscal

COMENTARIS

+2
-0
Hem de fotre el camp de l'estat macarra que ens explota
Anònim, 28/06/2012 a les 09:27
No cal perdre més el temps amb espanya, cal marxar-se i d'aquesta manera s'abarà l'espoli, els atacs a la nostra llengua, etc, que als espanyols no els agradarà? prou que ho sabem, ells necessiten de nosaltres per pagar-se els seus capricis i presumir de cotxe noul, o tren d'alta velocitat, davant el veí cada dos per tres. Necessiten mantenir els seus vividors que han estat criats amb l'ajut del "papa estat" a la seva imatge i semblança, el seu exèrcit franquista, els jutges que sempre perdonen als que delenqueixen quan són Bankeros, tonadilleres, alcaldes, polítics, etc. però és clar, si ens anem, d'in trauran els calés per malgastar?
+3
-0
presa
Anònim, 28/06/2012 a les 08:07
Com digué el malaguanyat Barrera, tenim presa, molta presa, car cada minut de més és un duro menys a la butxaca i una intransigència més que hem de patir.
+1
-1
Sóm on erem...
Anònim, 28/06/2012 a les 00:58
...de camí cap al 1939 "año de la victòria".

+4
-0
gràcies!!
Anònim, 28/06/2012 a les 00:31
gràcies Xavier Grasset per recordar-nos per enèssima vegada que 'amb la que està caient' és traducció directa i sense escrúpols de la frase castellana corresponent.

Potser després de l'exorcisme realitzat amb aquest article ja no li caldrà recordar més la cançoneta de la frase en castellà, (repetida amb escreix per cat ràdio) que ens crea una servitud desmesurada i persistent, allotjada en els nostres cervellets maltractats

Tinguem prou autoestima per a considerar ben nostres les traduccions, sense demanar permís ni haver-ne de justificar constantment la font hispanocèntrica

Al cap i a la fí, el segle d'or castellà es va nodrir en gran part de materials genuïns catalans i encara és hora que se n'hagi de fer menció, i molt menys ens n'hagin vingut a demanar autorització, ni a donar les gràcies-

He dit!

+4
-0
Full de r...
Josep Domènech, 28/06/2012 a les 00:15
Jo n'afegiria un altre: full de ruta (que fonèticament, i si ho diem de pressa, em sona a una altra expressió...)
M'ha agradat el teu article.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Xavier Graset
Nascut a Vila-seca (el Tarragonès) el 1963, periodista, home de ràdio, actualment dirigeix "L'Oracle" a Catalunya Ràdio (15-16h). Va ser delegat a Madrid d'aquesta emissora entre els anys 1988-1995 fent el seguiment de l'actualitat en aquella època de mandat de Felipe Gonzàlez al capdavant del Govern espanyol. Ha participat a diversos programes d'entreteniment a TV3 i ha escrit diversos llibres. Amant de la bona vida, la bona cuina, i el bon teatre.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: