Jordi Palmer | Actualitzat el 07/07/2012 a les 23:59h

Twitter i les «incomprensions»

Ja tenim operativa l'interfície de Twitter en català, i tot i massa errors en aquesta versió catalana, ja ens podem donar per pagats i contents d'una traducció que ha trigat molt més temps de l'estrictament necessari i que a més, és obra de més de 5.000 voluntaris. És a ells a qui cal felicitar, més que a Google, i també a l'impulsor de tot plegat @albertcuesta.
 
Però amb traducció al català o no, ve a tomb parlar de Twitter perquè aquesta xarxa social, com cap altra, és un aparador de la incomprensió -per dir-ho suaument- que genera tot allò relacionat amb la llengua catalana més enllà del seu domini lingüístic. 
 
No costa gaire trobar a twitter tota mena de menyspreus, insults i amenaces cap als usuaris de la llengua catalana -poden seguir a @apuntem i s'estalviaran la feina- i el que demostra tot plegat és l'existència d'un estat d'opinió totalment hostil a la realitat catalana.
 
Potser no ho podem quantificar, potser és una qüestió minoritària i segur que hi ha qui des de Catalunya fa el mateix, però és un fet que hi ha una part de la societat espanyola, formada per gent molt jove, que no només creu que pot insultar impunement des de twitter, sinó que considera que assegurar que el català els produeix “fàstic” o “odi” o directament amenaçar de mort un catalanoparlant no és, de cap de les maneres, ofensiu per a ningú. Em pregunto que em passaria si un dia escric al meu TL “em fan fàstic els que escriuen en espanyol a twitter”, sensació que, m'afanyo a dir, no sento. RT?

COMENTARIS

+2
-0
sí que són representatius
Anònim, 09/07/2012 a les 00:40
Cataloniawatch: qui ho diu que no són representatius? Aquests insults antiespanyols que dius representen a un sector de l'independentisme.Minoritari i a l'entorn de SI en termes polítics.Però sí que representen un antiespanyolisme militant d'una part de la societat catalana que es pont quantificar amb 4 diputats al Parlament.
I els espanyols que escriuen que s'han d'assassinar a nens de 6 anys per cantar en català, representen molt bé a UPyD,PP i majoria del PSOE,que sumen més de 300 diputats al congrés espanyol.
Tothom té les seves pròpies responsabilitats.La hispanofòbia existeix i la catalanofòbia existeix.Aquesta última és espontànea: només cal que escoltin alguna paraula en català a la seva tele que en menys de 5 minuts s'ha creat una onada per demanar l'extermini físic ja siguin nens,avis o turistes.
apuntem.cat (el millor és la reacció a que uns nens canten en català a Guardiola: és el més representatiu de l'immens odi majoritari en la societat espanyola contra...una llengua!!)
+2
-1
Candidiasi
Anònim, 08/07/2012 a les 22:29
Quan l'imbècil no veu la lluna, mira el dit.
+2
-1
Google
Anònim, 08/07/2012 a les 21:33
Jordi, Google no és pas la propietaria de Twitter així que què pinta Google en aquest assumpte?
+2
-2
nen de "Pa Negre"/Jordi Alba
Renzo di Salerno, 08/07/2012 a les 19:08
L'estusiasme va ser indescriptible quan el nen que va treballar en aquella pel.lícula va semblar que no parlava gaire bé el castellà.

Però aquell era un infant que no havia acabat l'ensenyament obligatori, a part que les "faltes" quan parlava en castellà eren una autèntica comèdia de les exageracions per part dels detractors del sistema d'ensenyament català.

Pero ara tenim aquest que no és un nen, sinó tot un homenàs de 23 anys, amb tota la barba, amb tots els estudis fets, que suposadament ha passat per la terrible escola catalana, que aixafa els cervells dels immigrants espanyols... i oh, meravella, el català que parla aquest adult nascut el 1989 és com el d'un senyor que hagi vingut fa tres mesos de Burgo de Osma.

I encara volen reduir més el català a l'escola, com és natural, perquè n'hi hagi molts així. Naturalment, ningú que es va queixar pel de "Pa negre" hi troba res a objectar, a la competència lingüística de l'amic Alba en una de les dues llengües objecte de "cooficialitat" i "bilingüisme" "enriquidor".

Quins collons més grans.
+3
-2
La cupula de CiU està comprada per Espanya des de la Transició
espanyaensroba.cat, 08/07/2012 a les 19:06
A canvi tenen :
Impunitat judicial per la corrupció
Poden cobrar el seu 3% convergent
Bon tracte per la premssa de Madrid

....i aixi van tirant anys i anys,la seva cartera més plena i el país més pobre


http://virreiduran.files.wordpress.com/2011/11/la-mansio-de-duran-i-lleida.jpg
+3
-1
@Paranys infantils
Eagle, 08/07/2012 a les 19:00
I tant. Tenen el vici de pensar que la gent és més imbècil del que és. En un altre blog es va localitzar i identificar un que feia això, també, amb personatge nazi-català inclòs.
+0
-8
Cataloniawatch
Candide, 08/07/2012 a les 18:23
Sí, Candidiasi, de respecte cap a l'altre saps un munt. Amb aquest nick teu il.lumines el camí.
+8
-2
Paranys infantils
Anònim, 08/07/2012 a les 18:20
A veure si sou tots plegats una mica més espavilats:

Aquest "Antonio" ni deu ser madrileny ni res. I el mateix que l'envia a pastar fang és el mateix que s'autovota i que s'ha inventat el personatge, i etc, etc...

Nació Digital s'ha convertit en un iman d'idiotes de C's i algun franquista Pepero, com la pallassa de la Candide (ultraespanyolista pesat on els hi hagi), que, avorrits com estan, s'inventen polèmiques i parides de 3 al quart (Antonios diversos, que si ara ataco el suposat madrileny fent veure que els catalans independentistes són "radicales" i intolerants, que si ara creem comptes falsos a Twitter per fer veure que els catalans són una colla d'assedegats de sang, etc.)... Tot és pur teatre perquè veuen que la llibertat, la independència s'acosta.

El dramàtic és que els quillastres filo-nazis que recullen els d'Apuntem sí que són reals. Tan reals com els 40 anys de franquisme feixista.
+9
-2
Candidiasi
Anònim, 08/07/2012 a les 17:42
El problema es que tu poses unes anecdotes mentre que el que diu el Palmer i alguns comentaristes mes no son anecdotes sino la realitat quotidiana. Passeja't per Escanya i veuras com la norma passa pel menyspreu i l'insult al catala. I no d'ara, eh?, que el meu pare ja me'n parlava de fa 70 anys.
+13
-0
eii
Anònim, 08/07/2012 a les 16:12
ei no siguem ara nosaltres intolerants, l'antonio ha estat molt correcte, és un madrileny respectuós i comprensiu, s'ha de respectar i donar l'enhorabona
+7
-2
Fem-nos visibles a ulls del món
Anònim, 08/07/2012 a les 16:11

http://www.youtube.com/watch?v=65dkCds920I&feature=related

Hem de fer tot el possible per difondre aquest documental i explicar a tothom que Catalunya vol viure en llibertat.

SPAIN'S SECRET CONFLICT - Catalan subtitles


FREEDOM FOR CATALONIA
+4
-1
¿?
Eduard P, 08/07/2012 a les 15:08
que hi te a veure Google???
+1
-15
fot el camp
Anònim, 08/07/2012 a les 14:58
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-2
Catalunya, nou Estat d'Europa
Anònim, 08/07/2012 a les 14:57
Portem 300 anys d'agressions a la llengua, cultura, gent i economia de Catalunya. Ja és hora d'anar per lliure.

http://www.youtube.com/watch?v=XInI1aidccA&feature=related

Any 2014, Catalunya commemora 300 anys de la derrota contra les tropes de Felip V (Barcelona, 11 de Setembre de 1714) amb la conseqüent pèrdua de llibertats com a poble que sempre havia sigut lliure, aquesta data coincidirà amb eleccions electorals pel parlament de la Generalitat, l'únic organ institucional on actualment es pot proclamar la independència de Catalunya.
+4
-17
Cataloniawatch
Candide, 08/07/2012 a les 14:34
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+6
-2
Gràcies, Antonio
Trencapins, 08/07/2012 a les 14:14
Segurament n'hi ha molts que pensen com l'Antonio de les 9,40 -respectar els altres com a principi-, però deu haver-hi interessos per manipular l'opinió pública contra els catalans. Quan aprenguem a entendre'ns en la discrepància, haurem après a conviure amb bon veïnatge. Les fòbies només generen fòbies, i tant els catalans com els que no ho són viurem millor si no ens deixem portar pels odis. Si volem ser independents dels espanyols, ens en sortirem millor per la via pacífica, que per l'altra; i segurament gent com l'Antonio podran no estar-hi d'acord, però és possible que ens ho respectin i no ens vulguin exterminar.
+5
-2
visca Cataluña
ANTONIO, 08/07/2012 a les 13:45
No he dicho que el catalan sea frances, he dicho que a mi que soy castellano me recuerda al frances.
Siento mucho que algunos de vosotros os hayais encontrado con algunintolerante. De esos siempre hay alguno pero en todos sitios tambien los hay en Cataluña por desgracia.

A mi me gustaria que todos nos llevaramos bien sin importar de donde hemos nacido o donde vivimos.
Yo he estado varias veces en Cataluña y la verdad es que es preciosa, hay mar y montaña. La gente me ha atendido siempre bien y cuando he preguntado algo me han respondido algunas veces en catalan pero con decir "perdona es que soy de Madrid" la gente en un 95% me han respondido en castellano. Entiendo el catalan escrito, hablado es mas dificil.

Del mismo modo cuando han venido catalanes a Madrid si he podido ayudarles en algo lo he hecho con mucho gusto y me duele que haya alguna oveja negra que hable mal de los catalanes o del catalan. En todos sitios hay intolerantes pero tambien buena gente.
+6
-2
un somni
Anònim, 08/07/2012 a les 12:44
Un somni: l'independència,
una nació: Catalunya,
una llengua: el català.

Qui estima Catalunya la vol lliure d'imperialistes i colonitzadors.
Tots els espanyols són uns lladres i un dominadors.

el català no ès francès ni molt menys espanyol, ès català!!!
Per mi Espanya i els espanyols se'n poden anar a l'Africa així podran aprendre llengües noves.

VISCA CATALUNYA LLIURE!!!
+18
-2
Normalitat
Anònim, 08/07/2012 a les 12:38
Tinc tractes amb moltes zones d'Espanya per raons comercials.

L'Antonio es potser una majoria tal com diu ell (no els he comptat mai i no hi han enquestes sobre el tema) però en tot cas és una majoria molt silenciosa.

El més normal és, literalment:
- el català és un dialecte perquè així m'ho han ensenyat a l'escola
- me'n vaig que ja són aquí els 'putos' catalans
- quina mania de posar-ho tot en català [quan li va sortir una pàgina d'error en català al meu web, exquisidament tot en quadrilingüe]
- jo vaig treballar dos anys a Catalunya i només et puc dir que totes les catalanes són unes putes

I aquestes són les més punyents que recordo; de les brometes i gracietes diverses, no us en parlaré.
+19
-2
CAP A LA INDEPENDÈNCIA...I MÉS ENLLÀ.
MIK., 08/07/2012 a les 12:34

Els catalans no som castellans. Català sempre. Català a l'atac.

CASTELLA = SÈRBIA = RÚSSIA. L'estat que van muntar amb violència els castellans ha fracassat. Abandonem-los. Ells mai no ho farien.

INDEPENDÈNCIA O MORT.



+5
-16
Cinisme
Anònim, 08/07/2012 a les 12:15
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+14
-4
Gràcies, Antonio
Trencapins, 08/07/2012 a les 11:43
Segurament n'hi ha molts que pensen com l'Antonio de les 9,40 -respectar els altres com a principi-, però deu haver-hi interessos per manipular l'opinió pública contra els catalans. Quan aprenguem a entendre'ns en la discrepància, haurem après a conviure amb bon veïnatge. Les fòbies només generen fòbies, i tant els catalans com els que no ho són viurem millor si no ens deixem portar pels odis. Si volem ser independents dels espanyols, ens en sortirem millor per la via pacífica, que per l'altra; i segurament gent com l'Antonio podran no estar-hi d'acord, però és possible que ens ho respectin i no ens vulguin exterminar.
+19
-7
A l'anònim de les 10:45
EnricMM, 08/07/2012 a les 11:14
A l'anònim de les 10:45, només dir-te que ets un imbècil i punt. Respondre com ho has fet tu a algú que mostra respecte envers els catalans demostra que ets un idiota.
+10
-14
Efectivamente "Clar i català"
XxX, 08/07/2012 a les 10:51
Solo hay que leer el post de aquí abajo...
+6
-26
Antonio fot el camp
Anònim, 08/07/2012 a les 10:45
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+14
-9
Totalment d'accord. Però molts catalans fan quelcom similar.
Clar i català, 08/07/2012 a les 10:36
Totalment d'accord amb l'artícle. Però cal no ser cínics ni hipòcrites. Molts comentaris de catalans a la xarxa, sovint també aquí a Nació Digital, són igualment ofensius i insultants contra Espanya i tot allò espanyol, amb una clara hispanofòbia. Igualment criticable i execrable. Respecte per a tothom i Visca Catalunya lliure!
+21
-6
Soy castellano y respeto
ANTONIO, 08/07/2012 a les 09:40
Hola a todos,
Yo soy castellano concretamente de un pueblecito cercano a Madrid, comprendo el catalán sobre todo escrito, para mí se parece un poco al francés y debo deciros que me parece muy bien que los catalanes tengan su lengua, hay que respetarla.

Habrán algunos cerrados e intolerantes como hay en todas partes pero al menos la mayoría de gente que conozco no tiene ningún sentimiento en contra del catalán.
Si podéis conocer y dominar 2 lenguas es una gran suerte que otros no hemos tenido.
Un saludo a tod@s y que tengais un bon dia!
+20
-7
Espanya és un país imperialista fins al moll de l'os
Anònim, 08/07/2012 a les 08:07
La immensa majoria d'espanyols no accepten que nosaltres tinguem una altra llengua i molt menys que tingui els mateixos drets que la de l'imperi. Podrien acceptar que es parlés a l'intimitat, però mai dels mais en el terreny públic, ni en l'empresa, ni en cap lloc oficial.
No us hi encaparreu. Els espanyols sempre han estat un poble imperialista i ho porten arrelat a la sang. Se n'adonaran de com són de babaus quan hàgim tocat el dos d'Espanya
+22
-7
SPAIN'S SECRET CONFLICT - Catalan subtitles
Anònim, 08/07/2012 a les 00:59

http://www.youtube.com/watch?v=65dkCds920I

Documental encarregat per internacionalitzar el cas català. Una obra molt pedagògica que permet difondre el conflicte català arreu del món. Subtítols en català.

FREEDOM FOR CATALONIA
+32
-7
...
Anònim, 08/07/2012 a les 00:08
O "quin fàstic em fan els jueus parlant aquella llengua inventada, l'hebreu" o "els negres amb aquella musica de merda que fan" o "els homosexuals amb aquella ploma insuportable. A Espanya ser racista esta ben vist només amb els catalans. Que és com ser racista de nivell 2. O post racista. O superracista.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Parés Baltà Indigena Blanc 2011: algú ho havia de fer (2)

Parés Baltà Indigena Blanc 2011: algú ho havia de fer (2)

El celler de Pacs segueix amb la tasca de recuperació de varietats autòctones que a hores d'ara són poc freqüents al Penedès

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: