Unes 30 prostitutes s'han concentrat aquest dimarts a la N-II a l'altura de Tordera (Barcelona) per protestar per les multes que els estan imposant els Mossos d'Esquadra en virtut de la Llei de carreteres perquè consideren que les "criminalitza".

Les dones s'han manifestat en aquesta via on es concentra bona part de la prostitució de carretera de Catalunya, mentre alguns metres més lluny hi havia companyes treballant, i han corejat: "No som criminals", "Volem treballar" i "No més multes".

Recorden que tenen fills que mantenir i factures que pagar, pel que necessiten treballar, tot i que asseguren que ara els clients "tenen por" i no paren.

Han desplegat cartells amb els missatges de 'No més multes injustificades' i 'No més violència', i el que volen és que les "deixin en pau", ja que moltes d'elles ja han estat multades --amb quantitats de 2.000 i 3.000 euros-- i també els seus clients.

Adriana, una de les dones que exerceix la prostitució a la N-II, ha explicat que porta sis anys en el mateix lloc amb una clientela fixa, i ha de treballar pels seus fills "perquè a la vida ningú et regala res".

Relata com en aquests anys li han robat unes cinc vegades i també l'han agredit, però "mai hi havia la policia" per ajudar-la, i assegura que no deixarà la carretera perquè és la prostitució és la seva feina.

Del tracte dels Mossos, ha relatat: "Estem atenent un client i no miren què estem fent, som persones i mereixem un respecte, no poden arribar així i tractar-nos com a gossos", ja que assegura que quan estan amb clients irrompen per multar-les.

Una altra companya ha indicat que no es planteja canviar de lloc malgrat que ja l'han multat en una ocasió, una sanció que no pensa pagar perquè ja ha "trencat la multa".

"PERSECUCIÓ POLICIAL"

Des de l'associació Genera, Clarissa Velocci ha explicat que aquestes dones senten molta desesperació per les multes, perquè s'està fent una "persecució policial i criminalització".

"Aquesta normativa és vulneradora de drets, no dóna resposta i victimitza les dones que estan exercint la prostitució forçada, el que és doblement greu perquè estem exercint violència sobre dones que ja pateixen violència masclista", ha indicat.

Per aquesta raó, han demanat una reunió formal amb el conseller d'Interior, Felip Puig, perquè "no s'ha preocupat fins ara d'incloure cap participació ciutadana ni ha demanat assessorament de les associacions especialitzades".

Clara Rives, del Programa Carretera, ha lamentat que multar les dones les "estigmatitza a nivell social" i la pressió policial dificulta a les entitats acostar-se a aquestes noies, trencant el vincle de confiança a més d'invisibilitzar el col·lectiu.

Des que fa un mes es va impulsar l'operació Voral, els Mossos d'Esquadra han imposat al voltant d'un centenar de multes a clients i prostitutes, i segons les últimes xifres, a les vies de Catalunya exerceixen entre 350 i 450 dones.

La protesta ha coincidit amb la marxa a peu de tres sindicats de Mossos, que critiquen que posin policies a multar prostitutes en comptes "d'usar els pocs agents de Trànsit que hi ha a la seguretat de la carretera", davant de l'alta sinistralitat, ha indicat Toni Castejón (SME-CCOO).