La pujada de l'IVA per la qual s'eleva el tipus general del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10% entrarà en vigor el pròxim 1 de setembre per no perjudicar algunes activitats de l'economia espanyola, com el turisme.

Així ho ha avançat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha recordat que agost és un mes "molt important" per al turisme i per al comerç.

A més, el ministre ha recordat que totes les pujades d'aquest impost realitzades al llarg de la història s'han anunciat amb cert temps per les exigències tècniques que requereix la modificació.

El canvi a l'impost no implica modificacions en el tipus superreduït, el que grava els béns de primera necessitat, que es mantindrà al 4% actual.

Montoro ha avançat també que es realitzarà una nova classificació dels productes gravats per l'IVA, de manera que alguns productes que ara es graven al tipus reduït passaran al tipus general.

Aquesta nova classificació no afecta els productes gravats pel tipus superreduït, com la llet i el pa i alguns productes culturals com els diaris i els llibres, llevat de la compra d'habitatge nou, que deixarà de gravar-se al 4% a partir de gener.

Els canvis més importants s'aplicaran a l'IVA reduït, que a partir de setembre només gravarà el transport, l'hostaleria i el cistell del mercat, el que deixa fora nombrosos productes, inclosos els serveis funerari i alguns productes sanitaris com el material, els equips o instruments per prevenir diagnosticar i tractar malalties o les molèsties o l 'assistència sanitària dental.

LA PERRUQUERIA I EL CINEMA, AL 21%

També començaran a gravar-se al tipus general del 21% els aparells per suplir les deficiències físiques d'homes o animals, els serveis de neteja de vies públiques, els arrendaments amb opció de compra d'habitatges, els serveis de perruqueria o els serveis efectuats a favor de titulars d'explotacions agrícoles.

Alhora, tributaran al 21% les entrades a espectacles culturals com teatres, cinema, parcs d'atraccions, espectacles esportius, concerts, biblioteques, museus o zoològics.

Segons Montoro, l'augment d'IVA està en línia amb allò anticipat ja al Programa d'Estabilitat espanyol presentat el mes d'abril, en què l'executiu va programar la política tributària amb vista als pròxims anys.

Aquesta política, segons el ministre, cal basar-la més en la imposició indirecta per poder reduir els gravàmens sobre la feina, de manera que la pujada fiscal es compensarà amb una reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social en un punt aquest any i en un altre punt el 2014.