El comitè català de representants de persones amb discapacitat, COCARMI, ha presentat aquest matí al Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, i al Conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el Full de Ruta en l’àmbit de la discapacitat per al període 2012-2015, que conté més de 50 propostes en diferents àmbits. Amb aquest full de ruta es vol avançar en l’objectiu, malgrat l’actual context de greu crisi econòmica, que les persones amb discapacitat assoleixin una vida digna, plena i integrada a la societat.

Aquest full de ruta té com a pilar bàsic la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per l’ONU el 2006, que estableix els drets humans i llibertats fonamentals que les persones amb discapacitat han de tenir garantits i que, després d’anys d’evidents avenços, corren el risc de retrocedir amb la dràstica retallada de prestacions derivada de la crisi. Per tot això, el Cocarmi reclama diàleg i consens entre el col•lectiu de la discapacitat i els representants polítics per progressar en la consecució dels drets reconeguts i repartir equitativament en els diferents àmbits de la societat els sacrificis per superar la crisi.

En aquesta línia s’emmarca una de les propostes del full de ruta, la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat), que vol ser un pont de diàleg i treball transversal entre la Generalitat i els col•lectius de la discapacitat i estaria format pels seus representants i per membres dels departaments implicats en polítiques relacionades amb la discapacitat.

A banda de Codiscat, el document presentat a la Generalitat inclou mesures per potenciar la legislació que afavoreixi la inclusió i l’accessibilitat. Demana, així mateix, fórmules per fomentar l’autonomia personal i de presa de decisions, la millora de la cartera de serveis i el replantejament del model d’atenció, que hauria d’incloure, entre altres coses, la designació d’un professional de referència perquè actuï com a interlocutor principal entre la persona i l’administració.

A més, planteja la reformulació del sistema de copagament, la potenciació de servies Respir per a les famílies i més recursos per als centres ocupacionals, diürns i residencials. En el camp de l’educació, el full de ruta aposta per un model inclusiu des de l’escola bressol fins a la universitat i un augment dels recursos per a la formació dels professionals de suport. Quant al camp laboral, insta a restablir les polítiques actives d’ocupació, tant en els centres especials de treball com en l’empresa ordinària, així com a garantir al dret al treball amb suport i l’adaptació dels llocs de treball.

Promoure la participació real i efectiva en la societat de les persones amb discapacitat i malalties mentals, una reforma fiscal favorable al mecenatge empresarial i la responsabilitat social corporativa que afavoreixi la col•laboració del sector privat, campanyes de sensibilització social per eradicar prejudicis i estigmes i un foment real de l’accessibilitat (urbanística, dels transports i les comunicacions) són altres de les reivindicacions contemplades al text lliurat a la Generalitat.

En representació del COCARMI han assistit al lliurament:

- Francesc Pérez Rodríguez: president (membre de la junta directiva de DINCAT Federació)

- Antonio Guillén Martínez: vicepresident 1er (president d’ECOM)

- Xavier Trabado Farré: vicepresident 2on (president de FECAFAMM)

- Enric Botí Castro de la Peña: secretari general (president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya
- Raimon Jané Campos: tresorer (president de la Federació ACAPPS)
- Antonio Martínez Alvarez: vocal (president de FESOCA)

- Pilar Sanjuán Torres: vocal (presidenta de Down Catalunya)

- Isabel Caba: vocal (en representació de FEPCCAT)


Sobre el COCARMI: El COCARMI està integrat per nou federacions i associacions que donen veu a 540.000 persones amb discapacitat física, intel•lectual, sensorial i persones amb malaltia mental. (www.cocarmi.cat). A Catalunya, el total del col•lectiu de persones amb discapacitat representa el 9 per cent de la població. COCARMI forma part de la Taula del Tercer Sector i del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI).