Les protestes contra els últims ajustos del Govern han tret avui al carrer milers de persones a tot Catalunya, especialment a Barcelona, on ha tingut lloc la marxa més populosa, en la qual han participat uns 400.000 ciutadans, segons els sindicats, i uns 40.000, segons els Mossos.Els sindicats han convocat avui actes de protesta en vuit ciutats catalanes -Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Sabadell, Terrassa, Tortosa i Vic-, en el marc de les mobilitzacions que han tingut lloc a tot Espanya en protesta pels ajustos de l'Executiu, convalidats avui pel Congrés dels Diputats.

Totes les manifestacions i concentracions s'han desenvolupat sense incidents, a l'espera de com finalitza la protesta d'un grup de ciutadans que s'ha dirigit cap al Parlament.A la capital catalana, la marxa ha partit a les 19.40 hores de la plaça Urquinaona encapçalada per una pancarta amb el lema "No callem. Defensa els teus drets", i ha acabat passades les 21 hores en el Pla de Palau.

Aquesta convocatòria ha estat tan multitudinària que quan la capçalera ha arribat a Pla de Palau encara quedava gent en el punt de partida.La mobilització ha reunit col·lectius molt heterogenis, com empleats públics, jubilats, bombers, policies, investigadors, aturats i ciutadans i famílies en general en contra de l'última onada de retallades del Govern, entre ells la reducció de la prestació per desocupació, l'augment de l'IVA o bé la supressió de la paga extra de Nadal als funcionaris.

Durant tota la marxa, de caràcter pacífic, els manifestants han fet sonar xiulets, sirenes i botzines per mostrar la seva indignació per aquesta onada de retallades, mentre que grups de bombers de la Generalitat han usat petards, han usat pots de fum i han escampat espuma a la calçada al final de la marxa com signe de protesta contra aquestes retallades.

Col·lectius com els iaioflautes han estat dels més actius i han corejat consignes a favor de la vaga general o altres que demanaven la dimissió del president del Govern, Mariano Rajoy, i del president de la Generalitat, Artur Mas, per les seves polítiques de retallades.

La Plataforma Prou Retallades i sindicats com l'USOC, la CGT o la Intersindical-CSC també convocaven la mobilització, que ha estat encapçalada pels secretaris generals de CCOO i d'UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, respectivament.Els líders dels principals sindicats a Catalunya han advertit que les manifestacions d'avui a tot Espanya són "la primera d'una onada contínua de protestes" contra les retallades i no han descartat la convocatòria d'una vaga general per a la tardor.

També s'han sumat a la marxa, barrejats entre d'altres ciutadans, dirigents de les formacions de l'esquerra catalana, com Oriol Junqueras (ERC), Daniel Fernández (PSC) o Joan Herrera (ICV-EUiA).Al final de la marxa, que ha trigat a arrencar per la quantitat de gent que es posava per davant de la capçalera, l'actriu Carme Sansa i el promotor cultural Pere Camps han llegit un manifest, titulat "No callem. Defensem els nostres drets!".

El document denuncia que les retallades aprovades pel Govern són un "autèntic frau polític", ja que no figuraven en el programa del PP, pel que reclamen "posar fi als autoritarismes donant veu a la població".

El manifest crida a continuar les mobilitzacions i avisa que el paquet de mesures aprovat pel Govern generarà "més atur i recessió econòmica".A Tarragona, la protesta ha reunit més de 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 10.000 segons els sindicats, que han clamat contra els ajustos i les retallades en serveis socials.Una pancarta negra en senyal de dol ha encapçalat la manifestació a Girona, en la qual han participat unes 7.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, i uns 15.000 segons les organitzacions sindicals.

De la seva banda, unes 3.000 persones s'han manifestat pel centre de Lleida ciutat amb el lema "Volen enfonsar el país. #NOcallamos".A Barcelona, una vegada dissolta oficialment la manifestació, un grup de ciutadans s'ha dirigit cap al Parlament, on continuen protestant a aquestes hores, de moment sense incidents.