Actualitzat el 21/07/2012 a les 00:02h

La dependència emocional d'Espanya

És meravellosa l’evolució que ha experimentat Catalunya aquests darrers anys. Alguns voldríem que fos molt més ràpida, és cert, i ens exasperem sovint com s’exaspera el diligent davant l’indolent, però n’hi ha prou que mirem enrere, no pas gaire, només deu o dotze anys, per veure’n la transformació i sentir-nos optimistes. Fa deu o dotze anys, la independència era un tema inexistent en els mitjans de comunicació. I no pas perquè no n’hi haguessin, d’independentistes, sinó perquè l’estat propi es veia com una cosa llunyana o molt difícil d’assolir. Ara, en canvi, és tot al contrari. De la independència en parla tothom, i els qui no la volen encara més.

Tanmateix, les raons per a l’optimisme serien molt menors si aquesta transversalització de l’independentisme no hagués implicat una derrota espectacular de les tesis espanyolistes. I dic derrota espectacular, perquè la presa de consciència de la societat catalana ha despullat l’espanyolisme de dalt a baix fins a deixar-lo completament nu tot demostrant que no hi ha cap raó que justifiqui la subordinació de Catalunya a Espanya. Hi ha abús de poder, afany de dominació i ús de la força, però de raó cap ni una. I aquest és el drama de l’espanyolisme, que, mancat d’arguments racionals, es veu obligat a recórrer a arguments emocionals. Fins no fa gaire, era l’independentisme qui, enfellonit per tants anys de sotmetiment, tendia més a la proclama sentimental que al raonament nítid i desapassionat. Ara, en canvi, hem substituït els arguments emocionals pels arguments racionals i, en fer-ho, ens hem adonat de fins a quin punt són irrebatibles.

Fixem-nos si han canviat les coses que avui dia són el PP i el PSOE de Catalunya els qui utilitzen arguments emocionals per mantenir-nos encadenats a Espanya. L’últim treball del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat els posa en evidència en aquest sentit. Sobretot als socialistes, perquè, mentre el partit es declara enemic de la independència, gairebé el 40% dels seus votants afirma que “si Catalunya fos un país independent, el nivell de vida dels catalans seria millor que ara”. És a dir, que, tot i reconèixer la necessitat vital d’un estat propi, hi estan en contra per raons de dependència emocional. En altres paraules, prefereixen una Catalunya pobre subordinada a Espanya que una Catalunya lliure convertida en el quart estat més ric de la Unió Europea. S’entén, per tant, la vertiginosa caiguda socialista. Han deixat de ser un partit per esdevenir una emoció.

Navega per les etiquetes

independènciaPSC

COMENTARIS

+2
-0
Fantastic
Miquel-Serrallonga, 22/07/2012 a les 03:35
Et felicito Victor,per el teu article,sempre dones al clau,si tots fossin com tu,ja seriem"INDEPENDENTS"
Anims que ho conseguirem,llastima que estem voltats de covards,molts catalans necessiten pasar gana i rebre garrotades,per obrir els ulls
+4
-1
I el Tripartit?
Anònim, 22/07/2012 a les 00:10
No, Anònim 18:18. El sectarisme el guardes per a casa teva. La clau negativa de tot plegat està en CiU, en el PSC, en Esquerra i en ICV. Tots quatre, autèntics vividors (cadascun amb la seva disfressa) ens han dut fins aquí. Per això estem com estem: gràcies a Ciu i als nefastos i espanyolitzants 7 anys de Tripartit.
+4
-0
Ja cal pensar a qui votar
Anònim, 21/07/2012 a les 21:32
En aquets moments pels fets que es el que conte nomes puc pensar que tan sols SI es independentista. Les altres jugan al Scatergori per distreura al personal. Es de Burrus pasar el día fen d'interpret del que no diuen ni fan. Ja esta be de auto-enganyarnos . Es trist pero CIU, ERC and company portan mes de 30 anys explican contes a la canalla.
Jo ja m"he fet gran i ara vull fets. SI es l'unic partit que a día d'avui fa el que diu.
Els setciencies que volen veure estrategies on tan sol ja connivencia i cobardia tans sols el hi demano que mirin fets i fruits dels darrers 30 anys 30 mesos 30 días o tan sols 30 hores i compareu el que diuen idespres fan uns i altres.
A tots ens agraden el contes pero quan ens fem grans ja va se horamde saber qui es gent de paraula i qui es un cuentista.
Siguem adults i les que volguem l'Independencia votem Independencia, no transicions nacional ni estat propis com Massachusetts. Fets i no punyetes . Ja hem fet prou el Burru, la cosa esta molt peluda i de llops i caputxetes ja n'em vist prou.
Salut i Independecia.
+6
-0
Be pel Dr.Cat
PEPBETZINA, 21/07/2012 a les 19:42
Gràcies, ho diré als espanyols que tinc cada dia al voltant. En lloc de intentar explicar que viurien més be, els hi diré: ja no us estimen.
Funcionarà, recapacitaran.
Hem d'anar treballan com forimiguetes,, si cal
Gràcies.
+9
-0
Tenim el que ens mereixem
Joan, 21/07/2012 a les 18:58
"Tenim el que ens mereixem", ho afirmo rotundament. Si volem La Independència l'hem de lluitar. Si no ens agrada la situació econòmica hem d'actuar. No n'hi ha prou de parlar. Hem d'actuar. Estem perdent el temps. ¿Per què no ens manifestem?, ¿Per què no ens organitzem col.lectivament?, ¿Ens fa por?. Amb la situació crítica que estem vivint, hauríem d'estar permanentment al carrer, actuant amb accions de reacció i desobediència organitzada. ¿Ens podem permetre continuar així?. Joan.
+2
-5
I CiU?
Anònim, 21/07/2012 a les 18:18
I tant, que sí. Però no veig que aquest article pugui incomodar el més mínim CiU, que per desgràcia és la clau de tot plegat.
+3
-17
DeNiro
Robert, 21/07/2012 a les 15:27
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+20
-1
Molt bé
Montserrat, 21/07/2012 a les 15:10
Molt bé pels articles del Víctor Alexandre...Clar i Català
+21
-0
El trencament emocional
indptista instrumental, 21/07/2012 a les 14:18
Els que venim del PSUC asociavem Espanya a la Guerra civil i l'Espanya republicana. Es curiós a l'entorn de la Sentència de l'Estatut vaig sentir un fort esquinçament sentimental."S'ha acabat el broquil".No vull ser una Colònia.Solidaritat obrera DESDE L'INDEPENDENCIA.
+18
-0
Hi ha ex-independentistes ?
Sebastià, 21/07/2012 a les 13:21
Aquest digital està fent una sèrie sobre nous independentistes: gent que ha passat de la indiferència, l'autonomisme o fins i tot l'unionisme a l'independentisme.

Acabo de deixar un comentari demanant una investigació molt més agosarada i de resultat incert. Hi ha ex-independentistes? És a dir, gent partidària de la independència que s'hagi fet unionista en qualsevol de les seves varietats: autonomista, federalista o directament jacobí centralista?

Si en trobéssim algun, ni que només fos un de sol, m'agradaria poder escoltar les seves raons. Però, si com és d'esperar, aquests exemplars no existeixen, o les seves raons no es poden explicar (estic en nòmina del CNI, per exemple), això vol dir cap on bufa el vent de la història. Només és responsabilitat nostra aprofitar-lo.
+44
-1
Dr. Cat
Anònim, 21/07/2012 a les 09:08
Enhorabona per aquest resum de l'evolució ideològica del país en una perspectiva de pocs anys. Realment és així: No només hem superat (que no bandejat) el nostre argumentari emocional per la independència sinó que l'hem enriquit amb l'argumentari racional i a més fent forat al carrer i als mèdia. L'espanyolisme banal de molts catalans o de molts espanyols residents a Catalunya s'ha revelat com a purament sentimental. Caldrà doncs, actuar-hi. Si ja només els queda l'argumentari emocional no els donem més raons, xifres i dades que ja no volen sentir o n es creuen. Donem-los sentiments: Expliquem-los que a pesar del seu amor per allò espanyol, Espanya ja no els estima, car els roba igualment per viure on viuen. Els enganyen amb "rojas", parents "andalusos" i falses discriminacions lingüístiques. Deconstruïm ara aquesta mentida. Som-hi, Víctor!
+22
-1
EL MAL DE MOLTS CATALANS
Reagrupat, 21/07/2012 a les 08:20
PATIM SINDROME "d'ETS EL COLM.." I UNA METALITAT PROVINCIANA QUE ENS INCULCAT DE PETITS. a MÉS A MÉS HI HA INTERESSOS CONCRETS I ELS PLATS DE LLENTIES
+22
-1
molt de feeling
Anònim, 21/07/2012 a les 02:43
I la més emocionanta és la Chacón! Transmet molt de sentiment...
+31
-2
Parlar amb propietat
Toni Arregui, 21/07/2012 a les 00:24
M'agrada en Víctor Alexandre per una raó: parla amb propietat, diu les coses pel seu nom.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En assaig, ha publicat Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. En dramatúrgia: Èric i l’Exèrcit del Fènix, estrenada el 2007 al Teatre Borràs de Barcelona amb direcció de Pere Planella, i Trifulkes de la KatalanaTribu, estrenada el 2012 a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya amb direcció de Pere Planella. I en conte i novel·la: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau.

A Twitter: @valex_cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: