Els taekwondistes Joel González i Brigitte Yagüe han aconseguit les primeres medalles olímpiques, or i plata, respectivament, guardons que no posseïen.

Els dos lluitadors han aconseguit amb el seu or i plata tornar al taekwondo espanyol al cim mundial, on ja va estar aquest país entre Seül'88 i Barcelona'92, quan competidors de relleu com Coral Bistuer van acumular quinze medalles del total de setze que acumula aquest esport a Espanya.

Tot i això, es tractava d'un esport d'exhibició per aquella època i en els últims vint anys, la delegació espanyola únicament ha pogut arribar a l'èxit olímpic de Gabriel Esparza, que es va penjar la medalla de plata a Sydney 2000.

Així Yagüe ha aconseguit treure's una espineta que portava clavada des d'Atenes 2004, quan va arribar a la gran cita olímpica com cap de sèrie número u, però es va portar un dels seus pals més durs després de caure eliminada en la primera ronda.

També arribava com número 1 del 'rànquing' a la gran cita de Pequín 2008, però novament la sort no va estar del seu costat, i poc abans del torneig es va trencar una mà, pel que no va poder participar.

Yagüe, nascuda a Mallorca el 15 de març de 1981, va debutar amb tan sols 17 anys en la categoria absoluta de -49 kg, i aquest mateix any ja va aconseguir fer-se un forat en l'elit d'aquest esport, conquistant el seu primer campionat d'Europa, a Holanda.

Tres anys més tard, al 2001, va pujar un esglaó més a l'aconseguir la segona plaça en el Mundial de Corea del Sud.

JOEL GONZÁLEZ, ENORME OR

Una carrera plena d'èxits que sembla seguir els seus passos el jove gironí Joel González, que amb tan sols 22 anys ja sap el que és arribar a la glòria d'aquest esport en totes les competicions possibles després de la seva merescuda medalla daurada.

El taekwondista espanyol,veí de Vilafant (Girona), és estudiant de dret i criminologia, porta només tres anys competint en la categoria absoluta d'aquest esport, en la modalitat de -58 kg, però han estat suficients perquè lideri el 'rànquing' mundial des de fa 11 mesos.

Va debutar el 2009 en el campionat Mundial de Copenhaguen, i per a sorpresa de tots, aquest xaval de 19 anys --per aquell moment-- va aconseguir penjar-se l'or després d'imposar-se a la final a un dels favorits, el mexicà Damián Villa.

Un Mundial que anunciava l'arribada d'una futura promesa d'aquest esport, que va aconseguir l'èpica de revalidar el títol Mundial el 2011, a Sant Petersburg, Rússia.

A més, també té dos títols europeus, conquistats el 2010 i 2012, que l'han portat a afrontar aquests Jocs com el cap de sèrie número 1, i no ha defraudat a les expectatives, ja que amb aquest or es consolida en la primera plaça del 'rànquing' mundial.

Per tant, un or i una plata que acaben en mans de dos justos mereixedors, que després d'unes trajectòries en les quals ho han guanyat tot, només els faltava el reconeixement olímpic per poder coronar-se com els dos millors taekwondistes del món en aquest moment.