Actualitzat el 01/09/2012 a les 00:01h

Independentistes de sota les pedres

El 16 de juliol de 2006, quan vaig ser convidat a fer el discurs oficial de l’Aplec del Pi de les Tres Branques, al pla de Campllong, vaig dir aquesta frase en les línies finals: “Sortiran independentistes de sota les pedres”. En acabar, hi va haver gent que em va dir que havia estat molt optimista, massa, segons ells, atesa la realitat del país. I tenien raó. La frase era molt optimista, tenint en compte aquella realitat. Passa, però, que jo no la fonamentava pas en aquella realitat, sinó en la que vindria. Crec que en política és erroni quedar-se atrapat en el present. De fet, aquest és el principal problema dels partits que han governat Catalunya els darrers trenta anys: la manca d’horitzons més enllà del cicle electoral, la incapacitat d’elaborar un full de ruta i la insensibilitat per percebre que la societat evolucionava molt més ràpidament que ells i que, tard o d’hora, els posaria en evidència. I això ja està passant. Del 2006 ençà han transcorregut només sis anys i l’independentisme no sols ja és majoria, sinó que també és transversal, continua creixent de manera vertiginosa i estan sortint independentistes de sota les pedres.
 
I més que en sortiran, hi afegiria. Això no és res, comparat amb el que ha de venir. Dels quatre federalistes de debò que hi havia a Catalunya, la meitat s’han fossilitzat sense ni tan sols adonar-se’n i l’altra meitat han madurat i ara es declaren independentistes. N’hi ha, fins i tot, que afirmen literalment que “són independentistes, perquè no són idiotes”. Benvinguts siguin. Ens han fet perdre molt de temps, però benvinguts siguin. Al capdavall, l’evolució d’una col·lectivitat no és possible sense l’evolució d’una majoria de les individualitats que la configuren. Cada individualitat ha de fer el seu procés natural, i aquest procés, que avança a una gran velocitat, no té camí de retorn.
 
Per això, com més a prop estiguem del cim més independentistes conversos apareixeran. Seran molts, moltíssims. Però encara en seran més, els que apareixeran quan Catalunya ja sigui un Estat. Aleshores, de la mateixa manera que amb la mort de Franco van sortir demòcrates “de tota la vida”, amb una Catalunya independent sortiran independentistes “de tota la vida”. Val a dir, tanmateix, que aquesta eclosió serà un fet irrellevant, ja que fins i tot els nadons saben que de nacions captives que vulguin ser lliures n’hi ha moltes, però de nacions lliures que vulguin ser nacions captives no n’hi ha cap.

COMENTARIS

+6
-0
Somric recordant....
Oriol (Montreux), 01/09/2012 a les 10:02
.... que cap al 2002 parlava amb un amic català de Suïssa sobre la Independència i ell em deia que això no arribaria mai.

Jo vaig riure i li vaig dir: "recorda el que et dic: d'aquí uns anys augmentarà massivament el sentiment independentista i més encara, quan s'apropi la Independència perquè serem majoria social, eixiran independentistes arreu del país. I tu mateix t'il.lusionaràs amb el teu futur passaport català"

El xicot va riure i em va etzibar que era un somniatruites i que no s'ho creia. Jo li vaig dir que recordés el que li havia pronosticat.
+2
-3
Un parell de comentaris al.lucinants !
Oriol (Montreux), 01/09/2012 a les 09:58
Són aquests dos:
*****************************
quin rotllo...
A, 01/09/2012 a les 00:41
*****************************
No m'agrada Víctor Alexandre
Albert, 01/09/2012 a les 00:15
*******************************

El primer l'acusa "d'etnicista i de dretes" i "d'insultar la gent". Què vol dir aquest individu amb "etnicista" ? De dretes no cal cap explicació: són els qui es manifesten per Palestina i amaguen i callen allò que realment passa a Palestina amb, per exemple, els Cristians que han abandonat el país massivament com a Turquia, Irak,Egipte,etc.
"Insultar la gent": no he llegit cap insult als articles de l'Alexandre. Però puc endevinar per on va l'individu: fa molts anys que l'Alexandre desemmascara comportaments de polítics i altres "elits" a Catalunya. Fer-ho és un insult perquè trobar veus crítiques és ben difícil.
**************************************************
El segon és el súmum de la "mauvaise foi". "Insultar" és per a l'autor un sinònim de desemmascarar. En Xavier Roig també rep el mateix tipus de crítica sense argumentació. El comportament de la direcció d'ERC és a qualsevol hemeroteca i es pot consultar. El comportament de CDC també. Ambdós foten pena. Però CDC no se n'amaga i mai no s'ha declarat independentista. ERC sí. El 2003 fou la darrera vegada que els vaig votar i no em van caldre els articles de l'Alexandre. CDC té una història vergonyosa que en Pujol malda per expiar car s'ha adonat que TOT EL QUE VA FER I DIR L'ESPANYOL DE L'ANYO era anestèsia per als Catalans per tal de continuar ad eternum sotmesos als Espanyols. I els Catalans s'estan despertant del fals somni Pujolià.
Però ERC és també en un fals somni encarnat per uns dirigents que han esdevingut part del sistema espanyol i ... participen a la menjadora, veritable clau de volta del comportament polític català.
********************************************************
Pocs "opinadors" em mereixen respecte pel que escriuen. En donaré alguns noms:
- Xavier Roig
- Víctor Alexandre
- Hèctor Lopez Bofill
- Francesc Canosa
- Agustí Bordas
.......... i pocs més
+1
-0
...
Anònim, 01/09/2012 a les 09:42
Tots els que vinguin seran benvinguts; com més serem més riurem .... i segons qui vingui, riurem encara més.
+1
-1
ull viu
democràcia, 01/09/2012 a les 09:34
Avís per a nouvinguts: si goseu criticar les opinions del Víctor Alexandre tot seguit apareixeran diversos nicks acusant-vos d'"espanyolistes" o "botiflers". En realitat tots coneixem a quina persona pertanyen (i l'autor d'aquest article també).
+2
-0
ahir ho vaig dir jo a un forer de ND
Anònim, 01/09/2012 a les 08:55
que demanava a l'esglesia on eren tot aquest temps.

"...de la mateixa manera que amb la mort de Franco van sortir demòcrates “de tota la vida”

Val mes tard que mai i com mes serem mes fàcil ho tindrem encaraa que hagim de soportar catalans que han votat sempre PP i PSC que vinguin ara donant-nos lliçons de patriotisme.

Molt encertada l'observació (com gairebe sempre).
+6
-0
nosaltres em perdut el mateix temps
NTorreguitart, 01/09/2012 a les 03:04
"Independentistes de sota les pedres"
"Ens han fet perdre molt de temps, però benvinguts siguin"

Només faltaria que no fóssim ben rebuts, veritat?
La meva reflexió com a nova independentista és que aquesta història de desinformació global interna no pot torna a passar.
Si Catalunya aconsegueix la independència (jo crec que si) mai permetrà que es torni a repetir. Mantenir i reforçar la política sobre una veritat històrica no és el mateix que lobotomizar amb mentides, hi haurà harmonia ideologica des del primer momment
Salut
+8
-0
Benvinguts!
Anònim, 01/09/2012 a les 02:42
Aquest 11s2012 hi haurà moltíssima gent que anirà a la manifestació per primer cop. Nous independentistes i gent que ho han sigut de tota la vida. Benvinguts sigueu tots. Hem de construïr la República Catalana. Aquesta diada serà històrica, no en tingueu cap dubte.
+4
-0
A víctor Alexandre...
Carles Viñals Casado, 01/09/2012 a les 02:03
... i a tots els patriotes catalans, dedico els versos amb què el poeta bergadà, mossèn Climent forner, va homenatjar el gran patriota català mossèn Josep Armengou i Feliu a la seva mort, el 30 de maig del 1976:

Planyeu-vos, oh vosaltres, els bergadans!

El vostre fill més noble vau enterrar,

El brau heroi que queia en ple combat.

El cos colgat a terra com gra de blat,

i assaonat pels quatre torrents de sang,

tot espigant-se crida, crida la falç!
+14
-1
tota la raó del món
montse forcadell, 01/09/2012 a les 01:10
gràcies altre cop Víctor per verbalitzar tant clarament les misèries i virtuds del gènere humà. misèries, perquè aquests que diran que ells també eren independentistes de tota la vida, com tu molt bé dius, ENS HAURAN FET PERDRE MOLT DE TEMPS a tots plegats, A ELLS INCLOSOS! virtuds, perquè la societat catalana no ignorant els sabrà perdonar. de fet, ja ni se'ls mirarà. estarà exhultant d'haver recuperat la llibertat i amb ella la dignitat.
+9
-1
Gràcies, Víctor Alexandre
Xavier, 01/09/2012 a les 00:52
És una llàstima que en Víctor Alexandre no el puguem trobar a El Punt Avui ni al diari Ara. De fet, el fet que no hi sigui fa pudor de socarrim. Un escriptor que fa anys que pica pedra amb llibres que són autèntiques joies carregades d'arguments raonats per la independència i animant-nos a ser ferms. Personalment els considero, fins i tot, llibres d'autoajuda. Llegiu-los i la vostra autoestima i conviccions pujaran, pujaran... us els recomano de tot cor:
http://llibres.victoralexandre.cat
Per tot plegat no entenc que en Víctor Alexandre no pugui escriure en aquests diaris. És una profunda injustícia tenint en compte, fins i tot, que qui més hi perd són llurs lectors.
+4
-19
quin rotllo...
A, 01/09/2012 a les 00:41
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+3
-20
No m'agrada Víctor Alexandre
Albert, 01/09/2012 a les 00:15
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En assaig, ha publicat Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. En dramatúrgia: Èric i l’Exèrcit del Fènix, estrenada el 2007 al Teatre Borràs de Barcelona amb direcció de Pere Planella, i Trifulkes de la KatalanaTribu, estrenada el 2012 a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya amb direcció de Pere Planella. I en conte i novel·la: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau.

A Twitter: @valex_cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: