RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
04/09/2012 16:06
Truita peix 350
La truita s'extingirà en menys de 100 anys a la Península Ibèrica
SINC
El canvi climàtic, la contaminació, l'extracció d'aigua per regar els cultius i la sobrepesca amenacen la supervivència de la truita comuna. Segons un estudi espanyol, l'hàbitat d'aquest peix, molt sensible als canvis del seu entorn, s'haurà reduït a la meitat el 2040, i haurà desaparegut pràcticament dels rius ibèrics el 2100, de manera que també s'extingiran les poblacions d'aquesta espècie.

L'escalfament global amenaça l'existència de moltes espècies de peixos, en particular de la família dels salmònids, sensible a les alteracions de temperatura en necessitar d'aigües clares i fresques per viure. Segons els càlculs d'un estudi elaborat a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), l'hàbitat de la truita comuna (Salmo trutta) a la Península Ibèrica hi haurà pràcticament desaparegut abans de l'any 2100.

Ana Almodóvar és investigadora i primera autora d'un treball publicat a la revista 'Global Change Biology' sobre com afecten, ara i en el futur, les variacions de la temperatura en les poblacions de truites. "Aquest animal té uns marges fisiològics molt estrets per viure de manera que és un bon indicador de l'estat dels trams alts dels nostres rius", explica a SINC l'experta.

Els científics van analitzar el registre de temperatura de Navarra entre 1975 i 2007, i mitjançant un model matemàtic calcular la de l'aigua dels rius d'aquesta regió. "Observem una clara tendència a l'alça i una pronunciada pujada sobre 1986", assenyala Almodóvar. A més, l'equip va monitoritzar la població de truites en 12 rius de la conca de l'Ebre, i va observar que l'escalfament estava associat a una disminució en les poblacions d'aquest peix.

"Les mesures són molt exactes i el registre de temperatures abasta una sèrie temporal molt llarga", apunta la biòloga. Per això, a partir de totes les dades recollides, els científics van poder elaborar una previsió de l'estat de la truita en el futur.

"En el millor dels escenaris -el que considera un canvi climàtic més lleu- la situació de la truita és desastrosa", afirma Almódovar. L'estudi recull que a causa del increment de la temperatura dels rius espanyols, la truita perdrà la meitat del seu hàbitat en 2040, i pràcticament s'haurà extingit el 2100.

Segons l'equip de recerca, aquests resultats són extrapolables a altres regions ibèriques i mediterrànies com les penínsules Itàlica, Balcànica i anatòlica. "La regió de la Mediterrània és una zona molt vulnerable a les variacions climàtiques i a la disminució de la disponibilitat d'aigua", comenta.

Una pèrdua irrecuperable
"Fins ara s'intuïa que, a causa del canvi climàtic, les poblacions de truita dels països del sud d'Europa estarien més afectades que les del nord, però faltava un estudi concret que avalés aquesta idea", assenyala Almodóvar.

La truita de la Península Ibèrica té una gran variabilitat genètica i és considerada un punt calent de la biodiversitat d'aquesta espècie a tot el continent. "Les conques hispàniques són molt antigues i han servit de refugi a la fauna europea durant les glaciacions pleistocenas", explica l'experta.

Els científics denuncien que aquesta variabilitat no només està amenaçada pel canvi climàtic sinó perquè "al llarg dels anys s'han repoblat els rius espanyols amb truites d'altres procedències genèticament diferents de les nostres".

"Hi ha una gran contaminació de gens al·lòctons a les poblacions natives d'aquests peixos ja que històricament s'han importat ous de piscifactories en comptes de desenvolupar aquí les línies pures específiques de cada conca", lamenta la investigadora.

La pesca, una de les moltes amenaces
A causa de la contaminació, a l'extracció de l'aigua fluvial per regadiu i l'augment de la temperatura, "l'estat ecològic dels rius és cada vegada més precari i ara mateix només hi ha truites a les capçaleres dels rius", constaten els científics.

A més, la truita és una espècie prioritària en la pesca esportiva a Espanya i representa un recurs socioeconòmic "molt important". Almodóvar subratlla que la demanda de pesca d'aquest animal és creixent i des de fa anys alguns estudis científics alerten sobre els problemes de la sobrepesca.

"Una característica comuna de les poblacions sotmeses a la pesca esportiva és el descens en el nombre d'individus majors, a causa de les extraccions dels exemplars de grans dimensions", conclou l'experta.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat