El Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats ha registrat una Proposició no de Llei, per a la seva discussió en el Ple i en comissió parlamentària, en la que insta al Govern de l’Estat a reconsiderar la pujada del tipus impositiu de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) aplicable al sector cultural. La portaveu de Cultura de CiU, Montserrat Surroca, adverteix que, si no es reconsidera, l’augment del gravamen “contribuirà a la destrucció de llocs de treball i a l’empobriment cultural de l’Estat”.

A pocs dies de l’entrada en vigor d’un augment de tretze punts de l’IVA per als productes culturals, en passar del 8% al 21%, Surroca considera que “ja s’ha posat de manifest, tal i com sospitàvem, que la incidència negativa en el sector de la cultura ha estat major que en el d’altres sectors”.

El problema del sector cultural, com apunta Surroca, és que “s’ha vist més perjudicat per l’actual situació econòmica perquè, a més, ha perdut bona part del suport financer públic que rebia”. De fet, recorda que l’article 44 de la Constitució estableix: “Els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la que tots tenen dret”.

Surroca recorda al Govern de l’Estat que “l’activitat cultural i les indústries culturals constitueixen un sector rellevant en la nostra economia i activitat cultural”. Per la qual cosa adverteix que “fer coincidir sobre aquest sector els efectes de la crisi, la reducció de la demanda, les conseqüències de la debilitat del sistema financer, la dràstica reducció del finançament públic, els inconvenients del finançament privat i un augment de la fiscalitat, són massa efectes negatius sense cap mesura compensatòria que permeti afavorir el manteniment o reactivació de l’activitat cultural”.

La diputada està convençuda que “l’augment de l’IVA, que és una decisió purament governamental, tindrà conseqüències negatives evidents sobre la producció, distribució i explotació de bens i activitats culturals, contribuint a la destrucció de llocs de treball i a l’empobriment cultural de l’Estat”.

La parlamentària de CiU afirma taxativament que “la cultura és un bé a protegir, tant si estem en crisi com si estem en creixement”. En aquest cas, en la seva opinió, “el camí és rebaixar l’IVA que pateixen els productes culturals com fan països del nostre entorn com el Regne Unit i França”.

La Proposició no de Llei presentada per CiU per a la seva discussió en Ple i Comissió, estableix textualment:

“El Congreso de los Diputados insta al gobierno a reconsiderar el aumento del tipo impositivo del Impuesto sobre el Valor Añadido aplicable a les prestaciones de servicios de carácter cultural, que contempla el Real Decreto 20/2012, de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad, con el fin de promover las actividades culturales y facilitar el acceso a la cultura.”