La Festa de la Sal de l’Escala arriba a la quinzena edició i comptarà aquest any amb la participació, com a poble convidat, dels tuaregs de l’Ahaggar (Algèria), que mostraran les seves danses i música. La festa se celebra el dia 15 de setembre i, coincidint amb aquesta celebració, l’Escala es convertirà també en la seu de la trobada anual dels museus marítims de la Mediterrània, amb una vintena de museus de diferents països representats.

La part principal de la Festa de la Sal és a la tarda, amb la mostra d’oficis mariners, l’arribada del vaixell de la sal i l’ofrena de sal del poble convidat. També hi haurà l’intercanvi de danses, amb la participació del grup Takouba de Tamanrasset (Algèria) i el grup La Farandola de l’Escala.. En l’apartat musical, cal destacar la participació de Fàtima Amrioued, la millor intèrpret d’imzad, un instrument de música ancestral tuareg.

L’entrada de les barques de vela llatina il•luminades, el cercabars i la trobada de cançons vora mar conduiran cap al final de la festa, amb cremat i ball per a tothom.
Com en altres edicions, durant la jornada també hi haurà la possibilitat de visitar el Museu de l’Anxova i de la Sal –que aquest any tindrà una exposició dedicada a la cultura dels tuaregs de l’Ahaggar-; visites guiades a la casa de pescadors de can Cinto Xuà; o la ruta marinera, per anar fins a la cova de la sal amb el vaixell de vela llatina Rafael. Al matí, de 10 a 12h, hi ha la possibilitat de fer un esmorzar amb cançons de taverna.

La Festa de la Sal va néixer per commemorar el III centenari de la construcció de l’Alfolí de la Sal, antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella i es distribuïa als pobles de l’interior. És una festa de participació popular que rememora i homenatja els orígens pescadors i saladors de l’Escala, recreant com era la vida quotidiana, fa més de cent anys, a l’antic port. Organitzada per l’Arxiu Històric i el Museu de l’Anxova i de la Sal, és una recreació històrica en el marc incomparable de la Platja, l’antic port de l’Escala, i incorpora elements antiquíssims del seu patrimoni immaterial com el Ball del Drac i la Farandola i la mostra d’antics oficis mariners