Quico Sallés | Actualitzat el 08/09/2012 a les 00:19h

De moment, guanyem

Per causes alienes a la meva voluntat visc en un poble del Bages. Batejat com a Sant Joan de Vilatorrada -molt abans Sant Joan de Torroella, i abans Vilatorrada del Cardener-, el poble destaca per tenir una muntanyeta bufona, rodona i ben plantada que s'anomena  Collbaix, tres escorxadors industrials i l'esperit de milers de persones que treballaven fabricant rodes Pirelli. El poble més aviat és lleig, l'església és un temple al mal gust i tenim una presó, Lledoners, que il·lumina les nits d'una Catalunya que, amic Guardiola, fa molts anys que es lleva d'hora. El poble fa olor de patates braves, de cervesa fresca i d'espígol que els jubilats andalusos rosseguen als bancs del carrer Major. El poble té color de terrós i la fressa del Cardener acompanya musicalment una marinada tan entremaliada com agradable.

De Sant Joan de Vilatorrada en diuen el "poble dels quillos". Cert, n'hi ha molts, moltíssims. A més, són quillos de manual: quinto de cervesa, cotxe tuneao, pengen l'estanquera quan guanya la Roja dels pebrots, porten samarretes sense mànigues i, si hagués de muntar un negoci, l'obriria de pírcings i tatuatges. Jo els tinc de veïns. I m'hi barallo quan es distreuen amunt i avall amb les motos o quan imiten en Karate Kid amb els contenidors de sota casa.

Tot i ser el "poble dels quillos", l'Ajuntament -on hi manen en rigorosa minoria CiU i ERC- hissarà l'estelada l'11 de Setembre i no la despenjarà fins el dia de la independència. La Mary, la veïna xoni del cinquè quarta ha penjat l'estelada perquè "está hasta er coño de pagar". L'Andreu, el de la caixa, va sortir estampit de l'oficina perquè va veure l'Antònia -que parla en castellà- que portava una estelada sota el braç per preguntar-li on l'havia aconseguit. En Lluís, que segons la seva dona i la constatació del veïnatge, fa anys que no es mou del sofà de casa, dimarts serà a Barcelona. En Rafel, un jubilat que no sap estar-se quiet, ha acabat la paciència servint estelades que al magatzem sempre estaven exhaurides. I moltíssimes parelles, que més o menys saben que em dedico això d'explicar coses, em pregunten si poden baixar amb els nens.

Quan tot això passa al "poble dels quillos" és que dimarts s'albira una gran victòria, allò que és coneix com un alçament. Un moviment històric que destil·larà amb tota la força, amb tota la convicció i tota l'energia aquell alçament que Joan Maragall va descriure amb orfebreria fina:
"cada home és un tros de la terra nadiua amb cara i ulls i esperit i braç; i la terra no és carlina, ni republicana, ni monàrquica, sinó que és ella mateixa, que crida, que vol son esperit propi per a regir-se; i ho crida en tots els seus fills, republicans, monàrquics, revolucionaris, conservadors, pagesos, ciutadans, blancs i negres, rics i pobres. I mentre duri el crit de la terra no hi ha pobres, ni rics, ni ciutats, ni pagesies, ni partits ni res més sobre d'ella que un gran afany d'acallar-la, i satisfer-la, perquè sols quan ella sia en pau podrà cadascú ser republicà o carlí, pagès, ciutadà, blanc o negre, pobre o ric, d'una millor manera que abans: de la única manera en què un home pot ésser ben bé lo que sia".

I sí, quan s'ha alçat l'ànima d'un poble, el poble ja ha guanyat. Aquest cop, si fallem, la terra no ens perdonarà. Ho ha fet massa vegades. 

Navega per les etiquetes

marxa11smarxa11

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
Candidewatch
Anònim, 08/09/2012 a les 22:00
Candide,
De quina legitimitat i democràcia parles?
És precisament la legitimitat i la democràcia (la voluntat d'aquest poble) el què ens portarà a la llibertat. I precisament això és el què us fa més mal...
+2
-2
...
Anònim, 08/09/2012 a les 20:24
A l'usuari "jovent" O això t'ho inventes per fer passar el moviment independentista com a "cosa de 4 iaios" o qui va fer el màrqueting de l'acte no sabia com arribar al públic jove.

A absolutament totes les enquestes hi ha la correlació "a més joventut més sentiment independentista". I és normal: un jove no educat sota el franquisme te molta menys por d'Espanya que un home gran passat per la pedra del Movimiento.

Per tant, si ets jove és més fàcil ser independentista. I si ets vell i independentista has tingut molt mèrit: t'has hagut de sobreposar a la por atàvica que probablement encara et provoca espanya. I no ho dic per desmereixes, és una por que històricament esta justificada.

Ara ja no te cap sentit, això sí. Espanya a hores d'ara és un cagalló punxat en un pal que l´únic que podrà fer davant la independència de Catalunya és mirar-s'ho amb ràbia i pregar que al dia del repartiment de bens i deute en surti mínimament ben parada.
+4
-13
oxigen
Anònim, 08/09/2012 a les 20:09
Sr. Quico, em sap greu, faci-ho mirar. Sembla que te un petit problema de circulació sanguínia en el cervell, i no l’arriba l’oxigen correctament i per això li fa dir tantes tonteries. Vostè no serà un quillo; possiblement es un senyorito presumit miserablement intolerant.
+2
-3
Jovent
Anònim, 08/09/2012 a les 19:50
Quico m'has arribat al cor, però jo estic molt decepcionant amb el jovent,
Ahir vespre a la Catalunya interior com dius tu es va fer un acte unitari per parlar de la Independència i la veritat el 90% del assistents érem del Casal de jubilats, de jovent ni un. Si amb això hem de salvar el país ho tenim molt malament.

+7
-3
...
Anònim, 08/09/2012 a les 19:34
Com ràbia l'espanyolam reaccionari. Com els dol que creuem la última frontera.

Efectivamente, panchitos, los "vuestros" se estan pasando al independentismo.

Però és normal. Els quillos, les xonis i els usuaris de forocoches catalans no són idiotes, sabeu? Espanya no els ofereix res més que misèria, espoli, ridícul i atur. I veuen cada dia com des de Madrid, Extremadura, la Rioja i Múrcia els roben i els insulten.

Catalunya, en canvi, els ofereix llibertat i un futur digne. Volen viure en un país pròsper i no a l'extensió ibèrica de Grècia.

Ho teniu molt fotut, panchitos. I el dia 11 tots pendents de TV3, sanchopanzas, us asseguro que plorareu. Aquell dia serà el dia que certificarem la nostra victòria. I no podreu fer hi res. Esteu acabats, vençuts. Al vostre imperiet de merda s'ha post el sol. I no tornarà a sortir mai més.

I a mi i a la meva família de Salamanca ens és igual. Espanya ens ha traït. No tots els espanyols som iguals. Els que vivim a Catalunya som els últims de la fila. I heu tingut molts anys per canviar les coses, panchitos. No us ha donat la gana. I mira que heu tingut oportunitats.

Doncs ara us passareu uns quants decennis a una economia africana. Per allò del karma.

+6
-4
prou
Lluis del Uruguai, 08/09/2012 a les 18:45
M'agradat molt l'article, Sencill, els catalans i els que viuen a Catalunya tenen que cridar prou i posar les coses com tenen que ser. Als traidors que prenguin l'aviò a Madrid, allí estaran molt millor.
+4
-2
Com???
Anònim, 08/09/2012 a les 18:28
Ostres, si Sant Joan de Vilatorrada és el poble dels quillos, ¿què són l'Hospitalet, Cornellà, Castelldefels o Sant Joan Despí?
+4
-26
Poca dignidad
Anònim, 08/09/2012 a les 17:52
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+4
-21
Cataloniawatch
Candide, 08/09/2012 a les 17:43
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-3
El poble
defensor de la terra, 08/09/2012 a les 17:34
Cal recordar a tothom que qui encapçala i convoca la manifestació de manera majoritaria és; la ANC (Assemblea Nacional Catalana ) es a dir, el poble.
+3
-21
Cataloniawatch
Candide, 08/09/2012 a les 16:37
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+31
-3
Buena cronica
Juan Molinero, 08/09/2012 a les 16:32
Dentro de poco tiempo ya escribire en catalan! La Estelada la tengo desde 1995! Eso si HABLO CATALAN MUY BIEN!! I soy CATALAN no español!! Visca Catalunya! Adeu España!
+30
-2
Espanya ens estima????
Josep de Canet, 08/09/2012 a les 16:15
És curios veure les noticies en les cadenes estatals, cada vega hi ha més comunitats que mostren els seus sentiments d'amor cap a Catalunya. Cada vegada més surten comunitats, per cert gobernades pel PP, que fan seu el crit de Nosotros pagamos y Cataluña pide, doncs bé vergonya em faria a mi haver estudiat en les escoles privades on els seus dirigents ho han fet, ja que apart d'haver tret mala nota a l'assignatura d'història, la de matemàtiques l'han suspès de totes totes. És anecdòtic que justament siguin les comunitats que menys diners aporten a l'estat i que per contraprestació són les que més reben per nombre d'habitants, les que diuen que ells paguen i nosaltres demanem. Quant els diners que aporten són inferiors als diners que reben no tenen cap dret a dir que els miserables 5023 milions que demanem també són d'ells. Tot és una maniobra d'intoxicació per refermar la catalanofòbia.
La reflexió és que si m'han d'estimar d'aquesta manera millor em divorcio perquè la frase "te pego porque te quiero" en plè segle XXI no és valida.
Si les lleis internacionals ens ho permeten fem servir el nostre dret a decidir viure en dignitat i llibertat.
Catalunya Independent, lliure i un Estat dels catalans (tots els que hi viuen i volen viure-hi, sense excepcions)
+9
-0
Amor platònic
Anònim, 08/09/2012 a les 16:14
Anna Mallol: Amb això que has dit m'he enamorat de tu. No és conya.
+4
-26
Corea del Nord un pais sense killos
Anònim, 08/09/2012 a les 15:58
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+3
-32
No t´ho creus ni tú.
Anònim, 08/09/2012 a les 14:38
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+26
-3
La gent no som tontos
Anònim, 08/09/2012 a les 14:19
Vinguem d'on vinguem, parlem la llengua que parlem, la gent que vivim a Catalunya estem farts de pagar a canvi de res. És d'allò més lògic que si Catalunya un dia pot administrar tots els impostos que genera, la gent que vivim a Catalunya viurem molt millor. La gent no som tontos sabem perfectament que no importa d'on vinguis, els que portem anys vivin aquí ho sabem, i sabem que des d'Espanya s'han explicat moltes mentides,
( perquè, si no ens vam quedar a viure aquí? Amb una Catalunya independent viurém molt millor tots, i els nostres fills tindran un futur més clar. Tots hi cabem en aquest projecte.
+18
-3
Quines regles?
luis figo, 08/09/2012 a les 13:41
"Violar totes les regles de la legalitat, la legitimitat, la democràcia i la pau no és guanyar. Aviso."

Quina legalitat, la espanyola? Ens la podem saltar com vulguem. El tractat de Viena de 1978 preveu la secessió d'estats. El de 1983, articula el mecanisme de traspàs d'arxius, béns i deutes. La legitimitat és del poble, i el poble parlarà dimarts. La democràcia és la conseqüència de dimarts. Si guanyem, obtindrem la nostra pau, que haurem de administrar racionalment.

Jo sempre ho dic després d'haver consultat jurisprudència i diversos textos legals, jurídicament és possible, i com que aquí hi ha la clau, i ja no és una utopia, guanyarem.
+7
-0
Guanyem ?
Anònim, 08/09/2012 a les 13:39
Si ho plantegem en termes de "guanyem" o ..."perdem"....vol dir que altres poden "perdre" o "guanyar"
Penso que es millor enfocar les coses amb un "avancem" .... Aquí tenim cabuda tots menys els que es vulguin quedar aturats.....
Haríem de promure un discurs que no es basi en la "rivalitat" identitària sinó en el creixement col.lectiu com a nació pliral i diversa que som amb el tracte i la relació amb España i el món que ens mereixem.
Joaquim T.
+7
-27
Quin rotllo
Anònim, 08/09/2012 a les 13:24
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+11
-4
Sense la influència espanyola, el quillos esdevenen persones ben educades...caram !
Òscar, 08/09/2012 a les 12:54
Si els quillos deixen de rebre la (mala)influència de l'espanyolisme, evidentment milloren. I ho dic en tots els sentits. Conec el cas d'una noia que filla d'immigrants espanyols no en sabia ni un borrall de català. Passat el temps i vivint en un entorn català, ara llegeix i parla català. Sincerament, no m'ho creia, però és així.
+15
-3
Aquests quillos seran catalans convençuts
Anònim, 08/09/2012 a les 12:19
Sap una cosa sr. Sallés? sóc de Santpedor i he estat molts anys vinculada a sant joan per diversos motius... I té vostè raó hi ha molt quillo, però aquests "quillos" i molta gent que no es originària de catalunya volen la independència, i no per un sentiment purament catalanista, sinó per raons econòmiques i de progrés. Però estic convençuda que quan es proclami l'Estat Català, tota aquesta gent seràn uns catalans convençuts, tot i que sempre en un raconet del seu cor portaran la seva terra. Perquè com molt bé sabem els Catalans, qui perd els origens, perd l'identitat... I els Catalans fa molt temps per conservar els nostres origens, perquè si no fos pel nostre esperit de lluita, no quedaria, ni català, ni castellers ni les sardanes, ni els balls de bastons, ni els esbarts dansaires, ni la tradició de regalar roses el dia del llibre, no fariem panellets i ja ningú sabría que són les animetes del bosc. I quan un s'estima la seva terra mai l'oblida, però sempre mirant endavant...

PD Pels que no sabeu que són les animetes del bosc(Segons es diu, la nit de Tots Sants les ànimes dels avantpassats retornen a les cases i als llocs on havien viscut per a protegir-los. Així antigament el dia de Tots Sants la gent posava un plat més a taula, es deixava una finestra oberta, o s’encenien fogueres, espelmes o llums en record dels difunts. Aquelles mateixes fogueres servien en moltes ocasions per coure les castanyes que també es deixaven en un platet com a aliment per les animetes dels difunts que visitaven les cases i al matí es convertien en confitures o panellets).
+15
-4
Tots els catalans
Montserrat, 08/09/2012 a les 11:54
Si tots els catalans anem a la una...guanyem...i no cal perdre temps amb qui molt probablement mai votarà sí...encara hi ha molts catalans que encara dubten tenen por ....segur que en coneixeu....és aquests que els hem de convencer....ho tenim facil...Espanya hi ajuda molt..
+19
-5
jan
Anònim, 08/09/2012 a les 11:52
Gran cronica, Salles.
+0
-7
causes alienes
robert, 08/09/2012 a les 11:49
Cesc, sort que la companya i el fill son causes alienes a la teva voluntat !!!!!2012
+9
-40
Cataloniawatch
Candide, 08/09/2012 a les 11:48
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-4
LO MILLOR.....
Anònim, 08/09/2012 a les 10:51
D´aquesta MOGUDA és la quantitat de CERVELLS que han RESSUCITAT.....esperem que anireu MILLORANT-LO jo encara em faig creus!!! ANDAVANT ho lograreu NO EM CAP CAP DUPTE!!!
SI.....
Posat la mà al pit i contestat, el 11 a qui donaré SOPORT als de sempre i em quedaré en casa, o IXIRE a la MANIFESTACIO per reclamar la FI de la nostra ESCLAVITUT (que ara és de primer ORDRE) vosaltres mateix.....sííí a VOS TAMBE MULTIMILIONARI ! ! ! ho sabem, ho sabem, que d´ESCUSES en tindràs un FUM.......
+29
-5
objectiu nº 1 el 51% tot lo demes sont cullonades
Anònim, 08/09/2012 a les 10:29
sr. salles, un excelent article, davant de la paralisi dels politics i gent "acomadada" serà el poble que tirarà el pais endavant i el primer pas es poder ser un estat mes d´europa uns ho demanaran en castellà d´altres en catalá i d´altres amb mes idiomes, però cada vegada hi ha mes gent que ho te clar que la secesió es condició sinecuanon per poder progresar en aquest pais
+23
-5
També de Sant Joan...
ramonsp, 08/09/2012 a les 10:04
Amic Sallés...

A Sant Joant de Viulatorrada també hi viuen dues noietes amazigues (de la regió de Khenifra --Atlas mitjà--) de 16 anys que malgrat els esforços parlen només mig català "perquè a l'IES Quercus tots els professors ens parlen en castellà". Es diuen Lubna i Maria (no Maryam !!!, especifica ella...).

Volen fer una associació de dones amazigues per veure si treuen la dona marroquina d'aquest estat de fanatisme religiós.

També estan preparant un llibret de contes amazics que volen publicar en català.

I naturalment, seran a la manifestació portant banderes estelades i banderes amazigues... Si mai les coneix, segur que en quedarà encantat. No tot són quillos , al seu poble...
+11
-57
Quillos, Botiflers, Charnegos...
XxX, 08/09/2012 a les 09:55
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+20
-5
Malgrat el camí ja fet
Reagrupat, 08/09/2012 a les 09:05
No diguis blat fins que és dins del sac ben lligat
+42
-8
From USA
Anònim, 08/09/2012 a les 03:03
Exquisit relat, m'ha commogut llegir-lo.

Si té raó el Sr. Mas, la sobirania no és un joc de criatures, mostrem a tothom què és un afer d'homes i dones, de pobles madurs.

"No és perquè les coses són difícils què no ens atrevim, és perquè no ens atrevim, què les coses són difícils".-Seneca-

+43
-9
Vents de canvi
Anònim, 08/09/2012 a les 02:24
A Salt (SALT!!) el panorama és bastant semblant al que descrius, Quico. Avui he anat a fer una volta d'una horeta pel poble i hauré fet foto a un centenar d'estelades. Es senten vents de canvi, sens dubte!
+64
-8
Bon dibuix
Anna Mallol, 08/09/2012 a les 01:31
Aquest article seu, Sr. Sallés, està molt ben escrit. I ha convertit l'airet agradable que ara s'escola per la finestra, en unes pessigolles que m'han enganxat als llavis un somriure dolç.
+86
-10
seriós?
Anònim, 08/09/2012 a les 01:05
Et llegeixo des d'Anglaterra i em quedo emocionat.De veritat que aquest és l'ambient del país? No em digueu que sí perquè em posaré a plorar perquè jo no hi puc ser... Serà més que la del 10-J (aquella sí que vaig poder-hivenir expresamentt)?
+38
-11
Depèn de la comarca
Pedrillo, 08/09/2012 a les 00:38
Sant Joan de Vilatorrada és quillo però està situat a la Catalunya profunda. En canvi, hi ha zones on la influència catalana no arriba. Una d'elles -curiosament desapercebuda- és la franja Pineda-Malgrat-Blanes, on per cada estelada hi trobaràs 25 estanqueres. Aquest estiu, quan hi passava per anar a treballar, per poc no tinc un accident. Anava amb cotxe i "cagu'm Déu, ja n'han penjada una altra". I amb uns toracos al damunt del groc que feien angúnia de mirar i tot. Dubto que d'aquestes poblacions vagin a la mani més de 30 o 40 persones.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Funcionaran els mòbils, l'11S?

Funcionaran els mòbils, l'11S?

La Generalitat recomana minimitzar-ne l'ús per evitar col·lapsar la xarxa, i Interior habilita un compte a Twitter per notificar directament qualsevol incidència

#11s2012
Vés a: Mas Rodó Montonega 2011: hi ha vida més enllà del xarel·lo

Mas Rodó Montonega 2011: hi ha vida més enllà del xarel·lo

Al Penedès hi ha diverses varietats autòctones per aportar personalitat als vins locals

Bloc de fotos


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: