Dimecres, 12 de setembre de 2012 | 10:23
Vostè es troba a: Inici > Política >

"Si aconseguim créixer i crear ocupació, la Generalitat se'n portarà més diners"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Mariano Rajoy creu que és secundari el pacte fiscal català
"Si aconseguim créixer i crear ocupació, la Generalitat se'n portarà més diners"
Política 11/09/2012 09:13
mariano rajoy
Catalunyapress.- El president del Govern, Mariano Rajoy, ha mantingut aquest dilluns la incertesa sobre si l'Executiu espanyol demanarà en els propers dies el rescat al BCE i ha assegurat que abans de prendre qualsevol decisió, haurà d' "estudiar detingudament les condicions". No obstant això, sí que té clar quan se li pregunta sobre el pacte fiscal que ara la prioritat és sortir de la crisi.
Per a Mariano Rajoy a Catalunya hi ha més de 700.000 catalans que volen treballar i no poden pel que ell es decanta per "la unió i la cooperació, i jo treballo per això. El que menys necessitem ara són aquestes coses" en relació a la manifestació independentista que tindrà lloc aquest dimarts a Barcelona durant la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

Per això el president de l'executiu espanyol  va afegir després en l'entrevista concedida a TVE "si aconseguim créixer i crear ocupació, la Generalitat se'n portarà més diners. Per tant, fixem les prioritats. Siguem conscients que en aquest moment a Espanya no estem per a grans algaravies".  I ha cridat a fixar les "prioritats" i a ser "conscients, si us plau" que l'objectiu ha de ser portar una política que permeti créixer i crear ocupació.

Sobre la petició de rescat per a Espanya

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha apuntat que no demanarà un rescat per a Espanya abans de les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc, que tindran lloc el 21 d'octubre. Ha insistit que no té decidit si demanarà ajuda al pla de compra de deute sobirà que va anunciar dijous passat el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, i ha detallat que abans vol esperar a decisions que es produiran en les properes dates, entre les que ha citat el proper Consell Europeu, que se celebrarà el 18 i 19 d'octubre. La cita tindrà lloc, per tant, pràcticament en coincidència amb els comicis electorals.

Rajoy ha insistit durant tota l'entrevista que el Govern no ha decidit encara si sol·licitarà el rescat perquè primer ha de "estudiar-ho", i no ho farà fins que estiguin les condicions. "Aquesta decisió  l'haig de pensar. Si és bona la duré a terme", ha apuntat en una de les respostes, puntualitzant que ha de tenir clar que sigui positiva pels 47 milions d'espanyols.

Així, ha incidit que ha d'estudiar si "convé fer-ho en aquest moment", si és "necessari" i les "condicions que es puguin plantejar". En la seva explicació, ha recordat que les exigides en el rescat del sistema financer li van semblar acceptables. "Cal ser prudent, no és una decisió menor", ha advertit, alhora que ha dit que ell no està per "frivolitzar" o "opinar", sinó per "decidir". Quan tingui una decisió, ha assenyalat, "se la comunicaré als espanyols".

Encara que ha refusat referir-se a les "línies vermelles" que l'Executiu mai traspassaria en pactar les condicions d'una petició d'ajuda al fons de rescat europeu, ha assegurat que "no podria acceptar" que se li imposessin "quins són les polítiques concretes en les que cal reduir o no cal reduir".

Tocarà o no tocarà les pensions?


Sobre els seus plans respecte a les pensions, el president del Govern ha explicat que "l'única partida que no ha baixat ha estat la pensions i la meva intenció és mantenir-la als Pressupostos". Més endavant ha afegit: "La primera prioritat és tractar als pensionistes de la millor manera possible, aquesta és la primera instrucció que he donat al ministre d'Hisenda" per a l'elaboració dels Pressupostos que s'aprovaran el 27 de setembre en Consell de Ministres.

En ser preguntat de nou per les pensions, ha esgrimit la necessitat de complir l'objectiu de dèficit i explicar les dificultats de fer front a aquesta partida amb menys persones actives per pagar, mentre que el nombre de pensionistes ha augmentat.

Retallades, impostos i reforma laboral

Rajoy ha reiterat que el seu compromís és revertir en la legislatura la pujada de l'IVA i de l'IRPF i ha assegurat que la seva intenció és que als Pressupostos per 2013 no es toqui més l'IVA i l'IRPF. L'única novetat de l'entrevista és l'anunci de "alguna modificació sobre plusvàlues i impostos verds" per cercar "més ingressos públics".

A la pregunta reiterada sobre si prendrà més mesures de retallada per als funcionaris, Rajoy ha fet cas omís i no ha donat resposta alguna. Només la reiteració que complirà l'objectiu del 4,5% de dèficit per aquest any. "Anem a acomodar les despeses als ingressos", ha dit, amb una referència al president francès François Hollande i les seves mesures de reducció del dèficit. "Hem intentat ser equitatius, en la pujada d'impostos i en la reducció de la despesa", ha dit.

Rajoy ha fet una defensa encesa de la reforma laboral: "Ha funcionat molt bé, estic content, una bona reforma; s'han establert alternatives als acomiadaments i quan hagi activitat econòmica serà molt útil".

Mariano Rajoy no convocarà eleccions anticipades

D'altra banda, Rajoy ha rebutjat qualsevol qüestió de confiança al Congrés per estar prenent decisions que no estaven fixades al seu programa electoral i que mesos abans havia negat que adoptaria. Directament ha dit que "no té cap sentit en aquests moments".

El president ha defensat que els tres punts "cabdals" de les seves promeses de campanya s'estan aplicant: reduir el dèficit, fer reformes i reestructurar el sistema financer. En aquest sentit, ha recalcat que el "mandat" de les urnes era per recuperar l'economia i crear ocupació. No obstant això, ha dit que encara es poden "recuperar" alguns compromisos electorals en el que resta de legislatura perquè encara queden tres anys.

Sobre Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit que el líder del PSOE té "perfecte dret" a fer una oposició "més dura o més tova", com va prometre el diumenge al seu partit, i ha comentat que parla amb freqüència amb ell, "més del que alguns pensen".


Reunió amb els  presidents autonòmics

El president del Govern ha anunciat que convocarà una Conferència de presidents autonòmics a principis d'octubre per traslladar-los la necessitat de "treballar junts" per reduir el dèficit públic, i ha garantit que no es va a desentendre de cap comunitat. "No estem ni per a embolics, ni per a problemes, ni per a disputes, estem per anar plegats en una mateixa direcció", ha manifestat en l'entrevista.

Rajoy, que havia acordat amb el president andaluz, José Antonio Griñán, organitzar la Conferència de presidents al setembre, ha avançat que la reunió tindrà finalment lloc a principis d'octubre. Com a president del Govern, ha assegurat que es responsabilitza del que passa en totes les comunitats perquè "són també Estat" i ha garantit que si ha d'ajudar a alguna, com ja ha fet, ho seguirà fent.

En aquest context, ha recordat que les comunitats suposen entre el 37 i el 38% de la despesa pública espanyola i s'han vist afectades, com el Govern central, per la baixada dels ingressos, ja que recapten una mica menys de la meitat que en 2007 per impostos com els que graven les transmissions patrimonials, els actes jurídics documentats o les successions.

A més d'instar a les comunitats autònomes a complir l'objectiu de dèficit, ha reiterat que presentarà una llei per unificar el mercat, ha tornat a apostar per eliminar duplicitats entre administracions i ha defensat la necessitat d'evitar l'actual excés de normes i reglaments.

Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1