Actualitzat el 05/10/2012 a les 00:01h

Sang, suor i llàgrimes

Potser no sigui del tot encertat l’ordre de la tríada del títol, però són els components bàsics de la travessa de la crisi. No li pertoca a la sang ser capdavantera, serà la darrera, però arribarà. La primera és la suor, que és on som encara, tot consumint els recursos que alguns van estalviar i altres malbaratar, aquests no volen sentir parlar de culpables, no fos que el dit els assenyalés.

Els polítics que tot ho han destrossat són els primers, però disposen dels estris del poder per emmascarar-ho, disposen de les millors cadires i accés al diner dels altres per dissimular els errors i tenen davant a la gent dividida, que és la millor arma per a ells. Els banquers, els directius de banca, que de banquers no se’n veuen, hi passen de puntetes, amb cara seriosa i respectable, alguns prejubilats d’or sense rebre cap cop ni escopinada. Els empresaris que s’han endeutat fins ben amunt per fer pisos i endur-se les fàbriques, lloats per que no es perdin llocs de treball o en creïn, impossible si no hi ha compradors. Els treballadors que es van endeutar per fer realitat els seus somnis d’igualtat amb els que més tenien. Els jubilats, segurs del seu poder de vot que els hi garanteix fins ara la revalorització dels seus ingressos. La suor és present ja per a molts dels que no s’han pogut lliurar de perdre la feina, de veure el seu sou rebaixat, d’haver de fer comptes i més comptes per adquirir els queviures.

De mica en mica les llàgrimes s’obren pas, com correspon a l’aigua, allò que creiem s’acabaria en un temps suportable, esdevé inacabable, els estalvis minven fins esvair-se, els ajuts es redueixen, l’atenció sanitària disminueix, els medicaments son més costosos. Coneixem més i més coneguts i amics que perden la feina. Les explicacions encoratjadores ja no es poden creure, no tots poden marxar a altres països a provar una sort incerta. No s’hi veu sortida, i gent bona i maca es desespera i plora.

I l’aigua, amb la ràbia de la pobre gent, s’anirà tintant, agafant el color vermellós de la sang. No és aquí encara, però fora bo que els que manen i conserven privilegis ho tinguin present, doncs, quan s’hi entri ells no quedaran al marge, i llavors se’n penediran d'haver portat al límit a la gent. Les paraules tecnocràtiques no els hi serviran, les unions europees dels afavorits no els posaran a recer. Que no arribi.

COMENTARIS

+0
-3
armes al poble
Nihilista, 05/10/2012 a les 22:06
Santiago Niño Becerra és un analfabet funcional per més que aquest donant classes a la universitat. El millor és fer-li cas a Lenin i donar armes al poble.

Bon article Don Ferran.

pd: se m'oblidava, també s'ha d'acabar amb el separatisme absurd. L'única lluita és la lluita de classes, la resta és fer-li el joc a la burgesia.
+2
-0
Quina por
Cagondena, 05/10/2012 a les 17:03
Ferran Jaen, tot això que diu sona tan terrorífic com probable. Ja sé que hi ha gent que és més bona diagnosticant i gent més bona receptant, però tindria la mateixa clarividència i valentia per donar algun consell. El Santiago Niño, per exemple, sempre que li pregunten diu, entre altres coses, que ens desendeutem. Gràcies.
+4
-0
La nang al riu
josep serra, 05/10/2012 a les 13:08
Esperem que no arribi la sang al riu i que no s'apugi més el preu de l'aigua, que la paguem amb molta suor.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Ferran Jaén
Nascut a Barcelona al 1954. Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Professor Titular al Departament d’Economia i Empresa a la Universitat de Vic des de la seva fundació el 1987. Fou professor col·laborador de Política Econòmica a la Facultat de Ciències
econòmiques i empresarials de la UB, mentre treballava al Servei d’Estudis del Banc de la Petita i Mitjana Empresa. I anà a la Comissió Europea com a “stagiaire officiel”, on preparà la seva tesi doctoral sobre La política comunitaria europea para las Pequeñas y Medianas Empresas. Fou Subdirector General de la Fira de Barcelona. Ha publicat llibres i molt articles d’economia. A més de ser editor i autor de SYN@PSIS, una revista gratuïta de comentari de llibres.
#igerscatalunya
Vés a: La Fou Els Amelers 2011: suc de Terra Alta

La Fou Els Amelers 2011: suc de Terra Alta

Un monovarietal de garnatxa blanca que demostra el gran potencial d'aquesta varietat

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: