Dilluns, 22 de octubre de 2012 | 10:31
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 28.000 persones viuen amb el VIH a Catalunya 

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 SOCIETAT
 28.000 persones viuen amb el VIH a Catalunya
 
Societat 21/10/2012 10:43
Europapress.- Al voltant de 28.000 persones conviuen amb el VIH a Catalunya, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS / VIH / sida de Catalunya (CEEISCAT), i les retallades sanitàries "poden provocar un increment de les infeccions en els propers anys" , segons han assegurat les ONG de lluita contra aquesta malaltia.
Les xifres, donades a conèixer amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia de la Prova de Detecció del VIH, reflecteixen també que un 30% dels infectats no ho sap i un 40% dels nous diagnòstics es realitza tarda.

Per aquesta raó, 31 anys després del primer diagnòstic i amb més de 25 milions de morts per aquesta causa a tot el món, el Comitè 1 º de Desembre - plataforma que aglutina a totes les entitats de lluita contra la sida - ha reivindicat la importància d'incentivar la pràctica voluntària de les proves diagnòstiques.
 
Les ONG han anunciat que participaran en la jornada amb el lema 'Pel dret a la salut', amb carpes informatives a Barcelona, ​​Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell i Terrassa per sensibilitzar a la població sobre com el diagnòstic ràpid de la malaltia pot ser una bona eina per frenar l'avanç del VIH.
 
La plataforma ha insistit en l'accés universal, gratuït, confidencial i voluntari al test de detecció, en línia amb el dret de les persones a prendre decisions responsables sobre la seva vida i la seva salut, si bé consideren que les retallades sanitàries aplicades per l'Estat i la Generalitat "estan qüestionant aquest accés universal al dret a la salut", especialment els afectats pel VIH.
 
Les proves i el treball comunitari desenvolupat per les ONG, de fet, han contribuït al fet que la taxa de nous diagnòstics es redueixi un 24% en l'última dècada, assenyalen, i insisteixen que "és gairebé impossible garantir la continuïtat" i la qualitat dels serveis que venien oferint.
 
La Conselleria de Salut de la Generalitat, també amb motiu del Dia de la Prova de Detecció, va assenyalar per la seva banda que el nombre de proves que es realitzen a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d'atenció primària, i que es notifiquen voluntàriament, apunten a l'augment progressiu any rere any.
 
Així, en 2011 es van arribar a fer més de 343.000 proves, de les quals el 0,97% donen resultat positiu, la qual cosa representa que a Catalunya es realitza una mitjana de 46,2 proves diagnòstiques per cada 1.000 habitants i any, una taxa encara baixa en relació amb altres països com França.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1