Actualitzat el 03/11/2012 a les 00:01h

L'altre Castro

Dotze dies abans de la manifestació més gran de la història d'Europa, l'onze de setembre passat, el coronel retirat Alamán Castro (amb diplomes en paracaigudisme i carros de combat i que va servir al Sàhara als anys 60) va declarar en una revista online ultradretana, amb referència a les aspiracions independentistes catalanes: “encara que el lleó sembli adormit, que no el provoquin gaire, perquè ja ha donat proves sobrades de la seva ferocitat al llarg dels segles”. La frase va ser citada, poc després de la Diada, al programa d'actualitat Newsnight de la BBC i pel periodista del Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard, com a mostra del possible perill d'una segona guerra civil espanyola.

Poc després, el mateix coronel retirat, en ser acusat per diversos diputats catalans d'incitació a la violència, va dir, referent-se a ells: “a la mejor puta se le escapa un pedo a veces”, una frase que va instar nombrosos tuitaires catalans a demanar la seva inclusió immediata com a personatge a Polònia.

L'últim estirabot del coronel columnista (té una secció fixa al diari Asturias Liberal, on defensa la versió profranquista de la història recent d'Espanya) ha estat qualificar els catalans procedents d'altres zones de l'estat, però que volen la independència –i deuen haver-ne bastants si tant espanten a tot un oficial de l'Exèrcit Nacional- com a “xarnegos miserables”. En fi, el que potser més interessa del personatge i els militars que pensen com ell, que són legió, és la seva visió d'Espanya mateixa, tan ingènua que, en altres circumstàncies, faltaria poc per ser entranyable: segons ells, es tracta d'un país que ha estat unit des de la caiguda de l'imperi romà i qualsevol persona que negui aquesta unitat és un traïdor. Tal com va aclarir un altre militar retirat a un periodista de TV3 fa uns anys, “traïdor” no vol dir anarquista o comunista, vol dir “antiespañol”. I el militar entrevistat ho havia de saber: havia participat en el judici de Companys.

FE D'ERRATES. En el darrer article deia que en Jordi M va sortir sense càrrecs després de ser detingut per dur una estelada al Calderón. Tanmateix, té tres càrrecs pendents: resistència a l'autoritat, agressió a l'autoritat i injúries a la corona.

COMENTARIS

+1
-0
La revolta de no pocs xarnegos
Anònim, 04/11/2012 a les 17:45
Els espanyolistes no suporten ni la dissidència ni la deserció, perquè, segons el seu ideari maniqueista, algú que té una adscripció nacional diferent de la de l'origen del seu cognom és un traïdor. Els qui "renegamos de nuestros orígenes", posem en evidència la desafecció envers el seu projecte anomenat "España". Aquesta nostra deslleialtat posa en evidència el fiasco que és el projecte "España": una creació política artificiosa d'arrel feixista que ha sucumbit mercès a la 'incompetència' dels seus ideòlegs. I dic "incompetència" per no fer servir adjectius més acords amb la realitat, perquè de segur ofendrien segons quines ments adoctrinades i monolítiques.
Per cert, els meus dos cognoms són "bien castizos, castellanos a rabiar, mesetarios", i tanmateix, sóc independentista. I en som molts, els qui hem comès semblant "acto de vileza", i encara en serem més quan ens deixeu d'atemorir amb el vostre discurs de la por, quan vegem que la Catalunya independent és un estat pròsper i cívic, més encara que no ho ha pogut ser fins ara.
No tots els xarnegos han fet l'acte de dignitat d'estimar aquesta terra per sobre de sentimentalismes i pors contràries, irracionals i infoses, malgrat tot, no som pocs els xarnegos que volem la prosperitat de totes les nacions, inclosa, evidentment, la d'Espanya. Xarnegos que reconeixem el dret d'autodeterminació dels pobles. Xarnegos que creiem en la cultura de la pau i no en la de la crispació i de la manipulació. I aqueix posicionament democràtic i cívic és un valor que és mercès a que visc a Catalunya que l'he pogut desenvolupar i adquirir. I a eixe compromís ètic a Espanya li diuen "adoctrinamiento nacionalista". I sortosament no som d'eixe món, malgrat el que diuen els nostres cognoms.


+1
-0
persistirem
davids, 04/11/2012 a les 11:53
resposta al torra collons del autoenomanat observador de catalunya,l'unic que diu l'alba,es que qui volgui marxar perque no soportaria una catalunya lliure sera ben lliure de fer-ho,ni més ni menys
+0
-3
Cataloniawatch
Candide, 03/11/2012 a les 20:56
Condemnable el que diuen Alamán i altres. Però no són la centralitat espanyola. El ministre de defensa es va oposar a aquestes actituts, i a Vidal-Quadras en particular.

Mentrestant, ningú dubta que Toni Albà representa la nova centralitat catalana. La pregunta és si amb aquestes paraules també:


http://cataloniawatch.blogspot.com.es/2012/11/we-will-expell-those-we-cannot-convince.html


De moment, ningú s'hi ha oposat.
+5
-0
Matthew
Miracomploren, 03/11/2012 a les 17:58
endavant amb la teva feina de divulgar la veritat.
Bona feina.
Salut.
//*//
+0
-2
Cataloniawatch
Candide, 03/11/2012 a les 13:59
Condemnable el que diuen Alamán i altres. Però no són la centralitat espanyola. El ministre de defensa es va oposar a aquestes actituts, i a Vidal-Quadras en particular.

Mentrestant, ningú dubta que Toni Albà representa la nova centralitat catalana. La pregunta és si amb aquestes paraules també:


http://cataloniawatch.blogspot.com.es/2012/11/we-will-expell-those-we-cannot-convince.html


De moment, ningú s'hi ha oposat.
+25
-0
Favor
Anònim, 03/11/2012 a les 12:29
Aquest cagamandúrries (que va sortir per potes del Sahara) i els quatre iaiocabres que pensen com ell encara ens faran un favor si se'ls acut de provar de treure una pistola. No cal ni que proclamem la independència; ens la dóna la UE en aplicació del dret d'asil col·lectiu.
+9
-0
La paraula "xarnego"
Anònim, 03/11/2012 a les 10:23
De totes les hipòtesis que s'han proposat, segueixo l'explicació de Carles M. Espinalt.

En primer lloc, va aparèixer al final dels anys 40. Per tant vincular-la amb "el nacionalisme" és totalment incorrecte. Els nacionalistes eren morts o exiliats. La paraula té un origen espontani i popular i sembla que fent una analogia amb un tipus de carn, força magra, que venia d'Extremadura. Existeix el cognom Charneco.

Durant el franquisme de vegades l'emprava gent autòctona despectivament. Que era "apolítica" o donava suport per passivitat el mateix règim. Però també catalans franquistes de comarques. Per dir un cas que a mi em sembla realista, quan es va donar el cas de la "dulce Neus", es va saber que el marit assassinat i tirànic era, al mateix temps, franquista i menypreador dels xarnegos i usuari d'aquesta paraula.

I després ja ningú no ho empra amb el sentit original, sinó per fer victimisme. Voldrien que "el nacionalisme" fos una cosa inventada i vinculada al menyspreu als "xarnegos", però han de mentir per sostenir-ho, i en proclamar-se'n, no fan res més que victimisme i voler llençar a la cara un ínfim pecat dels catalans d'una altra generació.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Matthew Tree
Va néixer a Londres al final de 1958, es va ensenyar el català el 1979 i va començar a escriure en aquest idioma el 1990. Ha publicat dues novel·les, un recull de contes, una autobiografia, una diatriba contra la feina i un assaig sobre el racisme, entre d'altres coses. El seu últim llibre és un recopilatori de textos sobre Catalunya, publicats en anglès, i inèdits fins ara en català: Com explicar aquest páis als estrangers (2011).
#igerscatalunya
Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: