Dimarts, 6 de novembre del 2012

Tancar la finestra Tancar
Política
Imprimeix Augmentar la font Mida de font normal Disminuir la font
Enviar un comentari

Màxim suspens

Els dos candidats a la presidència arriben empatats als comicis

Els electors decidiran entre un Obama menys persuasiu i un Romney que genera dubtes

Demòcrates i republicans discrepen sobre el recompte de vots

Després de mesos de campanya de les eleccions presidencials dels Estats Units, amb centenars de milions de dòlars invertits, desenes de viatges a l'esquena i una llista inacabable de discursos, entrevistes i debats, la mitjana de sondejos en l'àmbit nacional atorga al president Barack Obama 0,4 punts d'avantatge respecte de l'aspirant republicà, Mitt Romney. 0,4 punts.

Un marge ridícul i assumible que ha situat els dos candidats a la Casa Blanca en un frec a frec intens que els ha obligat a lluitar per cada vot en els estats indecisos, convertits fins a l'últim dia en camps de batalla electorals.

L'inici lent i travat de Romney ha permès al camp demòcrata dibuixar la principal virtut de l'aspirant republicà, la seva experiència en el món dels negocis, com un defecte marcat per l'ombra de l'avarícia. Una particularitat enaltida, molt a desgrat seu, per declaracions desafortunades amb referència a les capes més empobrides de la nació, que han fet possible aquella caricatura de multimilionari allunyat del ciutadà corrent.

Ambigüitats

La seva inicial dificultat per abraçar el discurs més conservador és només equiparable als dubtes latents entre els sectors més dretans del seu partit per assumir l'exgovernador de Massachusetts com a candidat. I les seves vacil·lacions entre un i altre sector de la formació republicana ha deixat espai als rivals per delinear un perfil basat en les ambigüitats polítiques. Per tot plegat, Romney s'ha situat al llarg de la cursa presidencial als talons d'Obama, incapaç d'aprofitar a favor seu l'avenç excessivament lent d'una economia que segueix llastrada per les conseqüències de la recessió.

Però si Romney no ha pogut convèncer els indecisos, el president no ha sabut persuadir uns electors cansats de justificacions basades en el mal llegat de l'anterior administració. L'economia ha estat, sense dubte, el pitjor rival d'Obama i, tot i que l'índex d'atur ha baixat del 8% en el moment oportú, els ciutadans no obliden que es manté als mateixos nivells que quan va accedir a la presidència. I és que, segons un sondeig del Pew Research Center, un 87% dels nord-americans consideren “molt important” l'economia amb vista als comicis. Si s'hi afegeix una actuació al primer debat marcada per una aparent apatia i la impossibilitat d'emprar amb la mateixa força aquells discursos basats en l'esperança, s'entendrà perquè el president va arribar al darrer dia amb feina per fer en els estats indecisos.

Els resultats es preveuen tant ajustats que els dos partits ja han iniciat una batalla legal per les butlletes presidencials i el seu recompte. A Florida, el Partit Demòcrata va presentar una denúncia que podria forçar el govern republicà d'aquest estat clau a ampliar el període de vot anticipat (finalitzat dissabte), davant el fet que l'alt nombre de cues va impedir votar a molts ciutadans. A Ohio, l'autèntic cavall de batalla, els republicans defensen una directiva que podria invalidar milers de vots que haurien estat dipositats per electors indegudament identificats.

Mentrestant, els dos candidats iniciaven l'esprint final amb actes en diversos estats decisius. Obama feia campanya amb Bruce Springsteen a Madison, Wisconsin, on va demanar el vot a una multitud entregada: “Hem arribat massa lluny per tornar enrere. Necessito el vostre vot per assegurar-nos que la veu del poble sigui escoltada.”

“Si no canviem el curs dels EUA, podríem haver de fer front a una altra recessió”, va dir, al seu torn, Mitt Romney, en un acte de campanya a Sanford, Florida.

Demà [avui], iniciem un nou demà. Aquesta nació començarà a canviar a favor d'un nou demà
Mitt Romney
candidat republicà
Acabarem la feina i ens refermarem en l'esperit que ha fet dels EUA la nació més gran
Barack Obama
president dels EUA

Decisions més enllà del president

El sistema electoral dels EUA és complex i es basa en lleis que s'han mantingut inalterables des de la firma de la constitució, el 1787. Els ciutadans no voten el president de forma directa, sinó que trien delegats en funció dels vots electorals a cada estat. Aquests vots varien segons la població, i van des dels 55 que atorga Califòrnia, als 3 d'Alaska, fins a un total de 538, fet que situa en 270 el nombre mínim per a ser escollit president.

Amb tot, el dia de les eleccions, que se celebren el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, servirà per dirimir qüestions que van més enllà de la presidència. El Congrés renovarà la totalitat dels 435 escons de la cambra, que representa els 50 estats, la capital, Washington DC, i onze territoris insulars. Fins ara, la cambra baixa estava formada per 193 demòcrates i 241 republicans, que van assolir la majoria del Congrés en els comicis del 2010. Alhora, els ciutadans escolliran 33 membres dels 100 que formen el Senat. Fins a onze estats dels EUA voten, a més, el seu governador, i Puerto Rico organitza avui un referèndum per l'autodeterminació. Washington i el Maine debatran el matrimoni entre persones del mateix sexe i Montana preguntarà per la legalització de la marihuana per a ús terapèutic.

Darrera actualització ( Dimarts, 6 de novembre del 2012 02:00 )
Publicat a

Desar aquesta pàgina a:

Google! Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Live! Technorati! StumbleUpon! Simpy! Yahoo! Wikio Barrapunto.com webeame.net Meneame Twitter Facebook! La Tafanera

Comentaris

Escriure un comentari
Identificar-me. Si ja esteu registrats, abans d'enviar un comentari us heu d'identificar.
Registrar-me. Per opinar sobre aquesta notícia cal estar registrat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable donar-se d'alta en el registre del Grup Hermes i acceptar les Normes de Participació. No s'admetran registres incomplets ni comentaris que vulnerin els drets i l'honorabilitat de les persones.
El Grup Hermes no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè enten que són responsabilitat exclusivament seva. Per aquest motiu tots els comentaris es veuran signats amb el nom, els cognoms i la població de llurs autors.
El Grup Hermes es reserva el dret de no publicar els comentaris que no s'ajustin a aquestes normes.
Si té problemes per fer comentaris comprovi les solucions als problemes més habituals a l'apartat corresponent a l'ajuda.
 

Canvi de municipi

Tenim 1.853 municipis amb continguts locals. Trieu-ne un:

Llista municipis
Darrers municipis visitats:
Fés Barcelona/Nacional la pàgina d'entrada

Ofertes de treball a Barcelona

Representante o Preventista (Barcelona Capital)

Empresa de servicios de ámbito nacional

05/11/12 14:29 - BARCELONA

Comercial a tiempo parcial (Barcelona Capital)

Empresa de servicios de ámbito nacional

05/11/12 14:28 - BARCELONA

Portal de feina de la Generalitat de Catalunya

Enquesta

Enquesta: L’elevat atur dóna força a la vaga general?
L’elevat atur dóna força a la vaga general?
 

Tradueix-nos - Translate

Troba'ns a Facebook

Google +

Segueix-nos a Twitter