Rubio proposa una nova estratègia Manresa 2020: “ciutat verda per fora i verda per dins”
18/05/2011 - 14:23

Per ICV-EUiA cal promoure la transició de la ciutat i la comarca cap a un model econòmic socialment just i ecològicament sostenible i per aconseguir-ho cal redactar un nou POUM

 

L’alcaldable presenta la proposta des de la Masia de Can Font, el Centre d'Interpretació de l'Aigua

 

Segons Xavier Rubio, a partir del projecte i procés de l'Anella Verda i Agrària, s’ha de desenvolupar un nou Pla  Estratègic  Manresa  2020, amb l’objectiu d’esdevenir una ciutat verda europea: tant per fora com per dins.

 

Per Rubio i ICV-EUiA aquest fet ha de significar la concertació d'una estratègia activa per fer una ciutat i comarca sostenibles en activitat econòmica, model energètic, mobilitat i qualitat de vida, seguint els paràmetres europeus. L’alcaldable afirma que és possible fer-ho en menys de 10 anys. Algunes ciutats catalanes, com Girona o Terrassa, entre d'altres, ja ho estant fent. Manresa tindria com a paradigma la ciutat de Vitòria, que ha aconseguit el reconeixement de capital verda europea del 2012.

           

L'instrument per avançar en aquesta línia ha de ser la redacció del nou POUM (revisió PGOU de 1997),   per  garantir  i millorar  el  bé col•lectiu i el medi ambient. Això significa una nova  estratègia  activa  per  implantar  mesures  d’estalvi  i d’eficiència  energètica. “Hem d’avançar en  els  objectius  2020 amb un pla d’acció basat en reduir el consum energètic i les emissions un 20% i fomentar la producció d’energies renovables en un altre 20%”, ha explicat Rubio.

 

Les principals accions directes per aconseguir aquest objectiu són aprofundir en la regulació del sòl de l’anella verda i agrària, especialment el potencial ecològic i productiu de l’Horta; adaptar el sistema viari a una mobilitat sostenible i segura apostant pel transport col•lectiu i a peu, amb les àrees 30; aconseguir una ciutat compacta a través d’una redistribució territorial equitativa d’equipaments i serveis, i, sobretot, practicar en tot moment el diàleg i la plena implicació veïnal i ciutadana, com a aposta d’aprofundir en la governabilitat compartida.

 

L’avenç en la definició de les superilles (zones autosuficients en energies renovables) i la renovació els barris madurs (aquells construïts fa més de 30 anys), millorant la seva sostenibilitat, són d’altres claus per avançar en el model de ciutat que ICV-EUiA planteja.

Comparteix

Comentaris

facebook

twitter

youtube

Loading...