La defensa del Barça Regal, al descobert

El Barça Regal presenta la millor defensa de l’Eurolliga. L’equip blaugrana, que encaixa 62,7 punts per partit, millora els registres de rivals com el CSKA de Moscou (67,2) o el Maccabi Electra Tel Aviv (67,7). Aquest èxit no té una única explicació i té a veure amb la composició de la plantilla, amb una gran envergadura i capacitat física; el treball de 4×4 i 5×5 que Xavi Pascual dirigeix en els entrenaments; i l’anàlisi de l’atac enemic que fan Íñigo Zorzano i David Garcia.

L’entrenador del Barça es guarda les defenses zonals i mixtes per a partits especials. Amb la mixta, que acostuma a marcar amb les dues mans obertes, va sorprendre a final de l’Eurolliga de París contra l’Olympiacos i amb la zonal, que avança amb els dos punys tancats, va capgirar l’última final de la Lliga Endesa contra el Reial Madrid.

Durant la temporada l’equip perfecciona una defensa individual que Xavi Pascual marca amb dos dits i que té aquestes normes bàsiques:

Bloqueig directe central
Hi ha tres maneres tipus de passar-los, però aquesta temporada el Barça Regal n’està prioritzant una. Els jugadors la coneixen com 1-5. El defensor de l’exterior intenta passar el bloqueig de segon. L’interior espera al fons per evitar la penetració. Aquesta tàctica que l’any passat tan sols es feia amb Kosta Perovic és ara l’habitual. Com es va veure a Vitòria, Nate Jawai és qui més pateix amb les continuacions cap a cistella dels interiors. Les altres dues tàctiques s’utilitzen per a la defensa de jugadors específics. A 1-3 el pivot salta a aturar el base i torna. A 1-4 l’ajuda defensiva és més curta, per evitar el ‘pick and pop’ d’un hipotètic aler pivot amb bona mà. Com la majoria d’equips, en els últims segons de cada possessió el canvi és automàtic.

Bloqueig directe lateral
La diferència la marca l’alçada a la qual es fa el bloqueig directe. Si es fa per sota de la línia del tir lliure, el pivot crida ‘blue’ i nega la progressió de l’exterior. Si es fa per dalt, les normes són les mateixes que en el bloqueig central.

Bloqueig indirecte
No és habitual que els equips defensin els bloquejos indirectes com ho fa el Barça Regal. El jugador exterior persegueix el rival, gairebé empenyent-lo. Aquest defensa limita les possibilitats de tenir un bon tir exterior. El jugador interior allarga el braç per dificultar la passada i nega la penetració del rival que rep la pilota.

Pal baix
Gairebé mai hi ha ajudes defensives. El Barça Regal confia en l’1×1 dels seus jugadors i es limita a fer fintes amb els seus exteriors per generar dubtes al rival amb la pilota.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús