Dissabte, 10 de novembre de 2012 | 10:27
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Les enquestes (i van…..)

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Manuel Fernando González
Les enquestes (i van…..)
Manuel Fernando González
09/11/2012 06:41
Ahir van competir en el quadrilàter electoral dues enquestes oficials. Una, la del CEO, fabricada sota el mantell protector de la Generalitat, i una altra la del CIS, el padrí ideològic del qual és el Govern de l'Estat, que aixopluga molt en temps de tempesta i escalfa econòmicament en moments de crisis com l'actual.

En ambdues es reflecteix la victòria de Convergència i Unió com a denominador comú i l'ensopegada del PSC, com a dades més significatives. En la del CEO, a més, es destaca la majoria absoluta indiscutible del candidat Artur Mas, mentre que la del CIS aposta per una majoria abundant, però no pas l'absoluta. Sobre el PSC, tots dos enquestadors estan pràcticament d'acord. amb matisos significatius. En el primer cas, la patacada és brutal i en el segon, menys sagnant. Esquerra puja i el PP passa de segona força a Catalunya a tercera. amb menys vots, la qual cosa dóna certa credibilitat als enquestadors madrilenys del CIS. que no escombren a favor de qui els paga, tret que intentin amb aquestes dades mantenir en tensió als votants de donya Alicia Sánchez Camacho, perquè no es despistin i continuïn buscant suports. A Iniciativa la pugen ambdues enquestes. però sense les expectatives dels republicans d'Oriol Junqueras, i Ciutadans és la "gran sorpresa" dels dos centres d'estudis en atribuir-li als seguidors del socialdemòcrata Albert Rivera, fins i tot Grup Parlamentari propi per primera vegada en la seva curta història política.

Al treball del CEO, no obstant això, li falla la credibilitat quan ens descobreix que un 40 per cent dels enquestats s'han abstingut de donar a conèixer la seva opinió sobre les seves preferències, la qual cosa significa, ni més ni menys, que passen de l'enquestador en tots els sentits. Això només acostuma quan les preguntes es fan a Galícia, on l'abstenció ha campat tradicionalment pels seus furs i els paisans dels llogarets li prenen el pèl al que vol saber el que va a votar. Mala senyal habemus, doncs.

I després està el de la pregunta sobre la Independència que tant ha buscat el Centri d'Estudis d´Opinió i que li surt amb un cinquanta per cent llarg descontato aquest "maleït" 40 per cent que es nega a opinar, la qual cosa ens dóna una quantitat important, però encara insuficient per superar el  prou conegut llistó que s'autoimposà el president de la Generalitat, que era raonablement alt. En aquest cas concret, donada la sensibilitat del tema, hi haurà ciutadans que vegin el got mig ple, i uns altres, en canvi, afirmaran, també amb raó, que aquest est+a mig buit.

Com amb aquestes enquestes no tindrem la certesa que estem davant les xifres reals de la nit electoral del 25- N , no mereix la pena que ens hi trenquem el cap, excepte si ens prenem les dades amb caràcter orientatiu, perquè ens interessa el tema, i a partir d'aquí els demano que compadeixin als nostres polítics que, segurament, al contrari del que els passa a vostès, s'han posat ja dels nervis, davant unes dades que ells, i només ells, hauran devorat en les últimes hores, compulsivament. És el Viacrucis que els toca patir als que ara mateix són només candidats. Però, què hi farem! ells mateixos s'ho han buscat, tot i que mai entendré si tant de patiment mereix la pena… Ara, a la resta de mortals, o sigui als que serem primer els votants i després els governats, solament ens queda recordar aquella frase de Sant Agustí:  "Dominari nequeat qui prius alicui servitutem praebere denegat" (Que no pugui governar aquell que primer no vol servir a algú)

Manuel Fernando González
Editor i director
www.catalunyapress.cat
www.pressdigital.es
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1