ICV > Vegueria de Girona > notícies > Marc Vidal presen...

Notícia

Dsc_0058

Marc Vidal durant la presentació de la candidatura de Girona

Fletxa_component
09/11/2012
Marc Vidal presenta el pla d'ocupació per a la creació de 54000 llocs de treball en la propera legislatura.

El cap de llista ecosocialista va anunciar la proposta ahir en el debat de la FOEG i ha detallat avui a Girona els eixos del pla i com finançar-lo.

El candidat ecosocialista per Girona ha desgranat avui la proposta de creació d'ocupació que va presentar ahir en el debat de la FOEG i que resumeix en la creació de 54.000 llocs de treball a les comarques gironines en els propers quatre anys. La proposta ve motivada pels resultats que les polítiques de reducció del dèficit "les retallades", estan tenint en el teixit econòmic, i a tall d'exemple Marc Vidal es preguntava ahir "quantes botigues tancaran per la retallada del sou de Nadal als funcionaris per part del govern de Rajoy". 

La proposta ecosocialista de creació d'ocupació es basa en la idea que els quatre grans nínxols d'ocupació que identifica la UE són encara vigents tot i la crisi, i que aquest augment d'ocupació porta associats un augment de la recaptació fiscal i una disminució de la despesa pública per la disminució de les prestacions d'atur i altres prestacions.

Els blocs de creació d'ocupació en els quals es basa la proposta són els de l'estat del benestar, l'economia verda, el canvi de model de mobilitat i la inversió en I+D+R. Vidal ha explicat que en el total de llocs de treball 24000 corresponen a llocs de treball públics, i ha defensat aquest fet per la capacitat de l'administració en invertir si s'abandonen les premises de reducció del dèficit i pel ràpid efecte de dinamització econòmica que aquesta ocupació pot tenir en el teixit econòmic i en la recaptació fiscal. De fet el cap de llista ha il·lustrat aquest fet recordant que "en aquests moments els països que millor se'n surten de la crisi són precisament els que tenen un sector públic més potent, i a Catalunya aquesta proporció entre sector públic i privat és menor en aquests moments". Les propostes dels quatre blocs es centren en temes que ja formen part del debat polític des de fa un temps com ara la construcció del corredor mediterrani i l'ampliació del servei de rodalies, i altres propostes més novedoses com la creació de treball a temps parcial en l'administració pública. Pel que fa al sector privat el pla preveu la inversió en comerç, turisme i transport, i també en l'eficiència energètica i les energies renovables. El candidat ha fet un especial incís en aquestes darreres i ha colgut subratllar que la mesura no és capritxosa perquè "ens hi porta l'escenari del Peak Oil i el preu del petroli, que no baixarà i seguirà pujant".

"I tot això, com es paga?" s'ha preguntat Marc Vidal, per explicar a continuació que el pla preveu el retorn ja descrit en forma de recaptació fiscal i dinamització de l'energia, i ha apuntat al frau fiscal com el filó que ha de permetre la inversió inicial de tot plegat. De fet el candidat ha afirmat que "ho diuen els inspectors d'hisenda" en referència als darrers informes publicats i ha explicat que "només amb el 10% del frau fiscal ja es podrien evitar ara les retallades en educació i sanitat, juntes". El pla també preveu un increment de la pressió fiscal "però no a la ciutadania" i ha apuntat als sectors financers, especulatius i contaminants, citant entre aquests últims a la indústria nuclear.

En resum Marc Vidal ha afirmat que "ahir (en referència al debat de la FOEG) les receptes de les altres forces polítiques eren absolutament antigues" i que la proposta ecosocialista, en canvi, planteja una nova perspectiva perquè "invertint en ocupació ens retornen diners pel que això genera" i a més  "estem invertint en benestar i en un canvi de model productiu que ens dona una porta de futur: no tenim una altra sortida".
DT 13/11/2012 | 20:09
Fons_fixed_agenda
Fons_fixed_articles
Fons_fixed_publications
Portada_vaga_general
  • Mesveure