Dilluns, 19 de novembre de 2012 | 10:39
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Creen un 'test' que mesura el grau de resistència que tenen les persones davant fets greus i traumàtics de la vida

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
SALUT
Creen un 'test' que mesura el grau de resistència que tenen les persones davant fets greus i traumàtics de la vida
Societat 09/11/2012 07:00
Accident de Tren a Buenos Aires
L'editorial EOS ha presentat el primer 'test' a Espanya, anomenat 'Trauma', que mesura el grau de resistència que tenen les persones quan pateixen, o patiran, algun esdeveniment greu i traumàtic al llarg de la seva vida.
Es tracta, per tant, d'una eina capaç d'informar als professionals i als propis subjectes de l'estat en el que es troben anímicamente per afrontar un determinat problema i, d'aquesta forma, ajudar-lo a prevenir que caigui en una profunda depressió.

"És un 'test' que serveix per a tots els ciutadans, tant pels ques estan patint un problema com per a els que encara no han passat per una situació tràgica", ha comentat Urra, per recordar que la vida "sempre et bufeteja en alguna ocasió" i destacar la necessitat que es disposin de "vacunes cognitives i antídots emocionals" per saber refer-se al dolor i al sofriment.

Per realitzar aquest 'test', els experts van definir tres poblacions de "gran rellevància" de tota Espanya: les persones que actualment es troben afectades per un fet o un succés traumàtic de diversa índole; ciutadans que en aquest moment no estan passant per cap subjecte vital traumàtic; i professionals de diversos camps de disciplines que s'enfronten en la seva pràctica diària a persones afectades per esdeveniments de tal magnitud.

De tots ells, 222 eren persones, afectades amb una edat compresa entre els 14 i els 71 anys --36,5% homes i 63,5% dones--, 502 eren ciutadans que no estaven afectats i que tenien entre 17 i 82 anys --39% homes i 61% dones--, i 245 professionals de 20 a 72 anys --35,4% homes i 64,6% dones--.

Als tres grups se'ls va avaluar en sis escales: intel·ligència emocional i control intern; valors, principis i ètica; optimisme, esperança i sentit de l'humor; habilitats socials i relacions socials; acceptació i adaptació; i congruència.

Així, els experts van arribar a la conclusió que les persones que obtenien una puntuació per sobre de 80 --en una escala de 0 a 100-- estaven preparades per afrontar un esdeveniment traumàtic, les que puntuaven entre 21 i 80 eren propenses a necessitar ajuda i les que aconseguien una nota de menys de 21 eren les que necessitaven assistència psicològica atès que tenien "diferents mancances".

AUTOEXAMEN AL COSTAT DE L'ESPECIALISTA

D'aquesta forma, els investigadors van poder elaborar 'Trauma' perquè els ciutadans puguin autoexaminar-se i, posteriorment, ensenyar el resultat a l'especialista perquè el valori i estableixi els mecanismes que cregui necessaris, i, també, perquè els professionals el receptin als seus pacients amb l'objectiu de conèixer d'una manera més fiable quina és la situació per la qual travessa en un determinat moment.

"En ser una prova molt breu --dura entre 10 i 15 minuts-- és molt interessant perquè també té finalitats d'investigació en aspectes positius",

No obstant això, Urra ha reconegut que aquest instrument "no evita el dolor ni el patiment", encara que ajuda a saber com i en què ha d'enfortir-se per resistir, a minimitzar danys i seqüeles amb l'objectiu de recuperar-se i a no defallir. En aquest sentit, el psicòleg ha recordat que els fets traumàtics "enforteixen" les persones i ha reconegut que, en certa mesura, és necessari el sofriment. Ara bé, ha postil·lat, és important tenir en compte que el pacient "no és el culpable", que es tingui un posicionament "positiu" davant la vida i que, en el cas en el qual passi un fet tràgic, s'estigui envoltat d'amics, familiars i, fins i tot, de persones que han passat per la mateixa situació.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1