Dilluns, 19 de novembre de 2012 | 10:23
Vostè es troba a: Inici > Política >

Foc creuat entre els set candidats en el debat de TV3

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ELECCIONS CATALANES
Foc creuat entre els set candidats en el debat de TV3
Política 19/11/2012 07:22
debat politico
Va ser tant intens el foc creuat entre els set candidats, en el debat de TV3 de diumenge, que fins i tot Artur Mas va confessar en un moment determinat que "sincerament, ja no sé de què estem parlant". fent palesa la seva desorientació. Amb el cap ficat entre les enquestes, els candidats es van trepitjar mútuament fent impossible una conversa.
D'un debat electoral a set no se'n podia esperar gran cosa, però tot i així, amb tots els elements en contra, Pellicer va salvar els mobles amb certa dignitat durant bona part del programa, deixant jugar i solucionant amb educada autoritat els episodis de xivarri entre els candidats.  Com a moderador, Ramon Pellicer va plantejar el debat en dues parts, una referida a la relació Catalunya-Espanya i una altra centrada en les polítiques contra la crisi. No obstant això, es van barrejar els arguments. Però quan es van abordar les polítiques contra la crisi va sorgir inevitablement la controvèrsia sobre la capacitat política de Catalunya per poder resoldre els seus problemes.

En aquest debat a set el candidat a la presidència, Artur Mas, va rebre els atacs dels altres contrincants, encara que  després cadascú va anant buscant el cos a cos amb el seu rival més directe en l'espectre polític.

El bloc que va evidenciar millor el que diem va ser l'establert per Artur Mas davant de Pere Navarro i Alicia Sánchez-Camacho, respecte al dret a decidir. La líder del PP i el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, van buscar el cos a cos amb Pere Navarro per disputar-li el vot més espanyolista. Joan Herrera, d'Iniciativa per Catalunya, va ser duríssim amb el candidat del PSC atacant-lo per l'esquerra i competint amb ell per erigir-se en flagell de PP i CiU en les polítiques d'austeritat. Navarro es va emprar a fons en aquesta qüestió, però els altres candidats se li van tirar al damunt. Oriol Junqueras va marcar la seva posició, inequívocament independentista, però adoptant un to moderat, conscient que una franja d'electors encara dubta entre votar ERC o assegurar la majoria absoluta de Mas. Alfons López Tena, de Solidaritat per la Independència, va intentar presentar-se com la garantia del procés sobiranista a força de sembrar dubtes sobre l'opció de CiU.

En la qüestió sobiranista, el president va desafiar als líders de PSC i PP, Pere Navarro i Alicia Sánchez-Camacho, a sotmetre a votació a Catalunya la seva alternativa favorable a la unitat d'Espanya, però cap dels seus rivals li va recollir el guant. Però  amb tot, el debat va oferir una novetat, palesa en el fet que els tres partits contraris a la sobirania de Catalunya, és a dir, PSC, PP i Ciutadans, van admetre la necessitat de "reformar l'Estat espanyol". Òbviament, Navarro, amb la proposta sobiranista; Camacho, proposant límits a la solidaritat, i Rivera, posant l'èmfasi a "reformar Espanya en comptes de trencar-la".

En finalitzar la sessió, van sortir junts dels estudis Mas, Junqueras i Herrera. Algú va fer broma aventurant "un nou tripartit".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1