Dimecres, 21 de novembre de 2012 | 10:23
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 La meitat dels pacients amb depressió abandona el seu tractament abans dels sis mesos recomanats

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
SALUT
 La meitat dels pacients amb depressió abandona el seu tractament abans dels sis mesos recomanats
Societat 21/11/2012 07:10
depresion
El 30 per cent dels pacients amb depressió abandona el seu tractament durant el primer mes i el 50 per cent ho fa abans dels sis mesos recomanats, situació que augmenta el risc de recaigudes i que el trastorn es torni crònic, adverteixen experts amb motiu de la presentació de la 'Guia de Bona Pràctica Clínica en Psicoeducació en Pacients amb Depressió', que inclou recomanacions sobre hàbits aconsellats als que pateixen aquesta malaltia.
"La majoria de pacients respon al tractament amb antidepressius a les 6 o 8 setmanes, però solament entre el 30 i 40 per cent aconsegueix la remissió en aquest temps. No obstant això, si aquest es perllonga, fins a un 70 per cent dels pacients aconsegueix la remissió. D'aquí, la importància de seguir amb el tractament i assajar noves opcions terapèutiques, si no s'aconsegueixen els resultats desitjats a la primera", ha assenyalat el doctor Narcís Cardoner, metge del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona).

Aquest psiquiatre ha explicat que entre les raons que porten a un pacient a abandonar el tractament es troben els efectes secundaris que produeix el fàrmac o que se sent millor i, per això, no veu necessari continuar amb el mateix. Per aquest motiu, els experts aconsellen fomentar la psicoeducación i fer al pacient participi en la presa de decisions per millorar l'adherència al tractament i els seus resultats.

"Si aconseguim que el pacient sàpiga el que li està passant, guanyem molt. El pacient ha de deixar de ser passiu i passar a ser actiu", ha insistit. De la mateixa opinió és el doctor Enric Aragonés, metge de família del Centre d'Atenció Primària de Constantí (Tarragona), per qui "si el pacient té un major coneixement sobre el propi trastorn i el seu tractament assumeix un paper més actiu en el seu procesoterapéutico, compartint i participant en les decisions clíniques".

PAPER DE LA FAMÍLIA I EL METGE

Els experts també recomanen fer participi a la família durant el procés de recuperació. D'aquesta manera, Aragonés ha explicat que "els familiars han de comprendre que les relacions (del pacient) amb les persones van a ser més complicades". I, ha destacat la importància que l'entorn de l'afectat es "impliqui activament" en el procés. Una manera de fer-ho, ha dit, és acompanyar-los durant els passejos, amb els quals el pacient amb depressió se sentirà millor física i psiquicamente i veurà millorada la seva capacitat de socialització.

Així mateix, durant el procés de recuperació, el pacient ha de recuperar la seva autoestima i, per a això, el professional sanitari juga un paper important. "Pactar amb el pacient una hora per aixecar-se del llit; obligar-li a dutxar-se i vestir-se cada dia; sortir de casa encara que solament sigui a buscar el pa o donar la volta a la poma, i realitzar almenys tres menjars al dia, són alguns objectius que pot plantejar el metge", ha assenyalat el doctor Francesc Colom, de la Unitat de Psicoeducación i Àrea de Tractament Psicològic d'una Unitat de Trastorn Bipolar de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Millorar la comunicació entre el pacient i el professional és un altre dels reptes que planteja aquesta malaltia. En aquest sentit, Aragonés ha subratllat la importància que aquests dos subjectes parlin sobre la qüestió del suïcido, alguna cosa "que no dóna idees al pacient" sinó que "lleva la seva angoixa". "En parlar d'aquests pensaments i normalitzar-los, explicant-li que és un símptoma habitual de la malaltia, s'ajuda al pacient a reduir l'angoixa i el sentiment de culpa", ha matisat aquest expert.

De la mateixa opinió és Cardoner, qui ha informat que alguns dels pacients que s'han suïcidat "han estat en contacte (prèviament) amb el professional sanitari però no han parlat del tema". "Posar-ho sobre la taula és essencial. Si superem aquest 'tabú' pot haver-hi beneficis en el pacient", ha dit.

BANALITZACIÓ I ESTIGMA 

D'altra banda, els experts han posat l'accent sobre el risc que comporta utilitzar de manera lleugera el concepte de depressió. "Banalitzar la depressió és greu", ha assenyalat Cardoner, qui ha explicat que, des del seu col·lectiu, tracten de lluitar contra aquest fet i contra l'estigma d'aquesta malaltia.

Aquest trastorn mental, caracteritzat per tristesa profunda i apatia, és patit a Espanya per unes 1,5 milions de persones. A més, el 10,5 per cent de la població espanyola patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. En general, la prevalencua de la depressió és dues vegades superior en la dona que en l'home.

Amb tot, la 'Guia de Bona Pràctica Clínica en Psicoeducación en Pacients amb Depressió', recolzada per l'Organització Medica Col·legial d'Espanya (OMC) i la famacéutica Lilly i elaborada per Aragonès, Cardoner, Colom i Germán López, infermer especialista en salut mental del Centre de Salut Salou (Tarragona), recull informació sobre la depressió, establint diferències entre tristesa i el trastorn mental; el seu tractament; consells destinats al pacient i el paper de la família. Està destinada al professional sanitari.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1