Diumenge, 2 de desembre de 2012 | 10:16
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 Veïns de Sanlúcar es queden "un alijo" després d'apedregar un helicòpter de Duanes 

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 SOCIETAT
 Veïns de Sanlúcar es queden "un alijo" després d'apedregar un helicòpter de Duanes
 
Societat 01/12/2012 18:59
helicopteros duana
Segons ha publicat aquest dissabte el Dirio de Cadis, famílies de la zona de Bonança, amb dones i nens inclosos, van acorralar a un agent de Vigilància Duanera en ple dia i es van portar entre 70 i 80 fardells d'una pneumàtica interceptada en la platja.
"Una cosa com aquesta no l'he vist en la meva vida", deia al diari de Cadis Santiago Villalba, experimentat cap de Vigilància Duanera a Cadis, per descriure els fets ocorreguts dimecres passat a la tarda a la platja del poblat mariner de Bonança, on l'estuari del Guadalquivir comença a convertir-se en pur riu, més enllà de Sanlúcar. Un nombrós grup de persones, famílies amb dones i nens inclosos, van acorralar i van amenaçar a un agent de Vigilància, dels coneguts com a 'observadors', quan aquest havia baixat a fer-se càrrec d'un alijo d'haixix, i es van portar tot el carregament, entre 70 i 80 fardells, uns 2.000 quilos de droga. 
 
Els fets van ocórrer a això de les vuit de la tarda. Un helicòpter del Servei estava fent un seguiment d'una llanxa sospitosa que estava transbordant embalums a una altra més petita a la zona, i va observar que sortia gent de la platja a fer l'alijo. En posar-se l'aparell, els narcotraficants van sortir fugint. L'observador va saltar a terra per fer-se càrrec de la droga mentre es donava avís al personal de Vigilància Duanera de la zona perquè acudissin, així com a la Guàrdia Civil. 
 
De seguida, l'agent en terra va veure que va començar a arribar molta gent de la barriada amb intenció d'apropiar-se dels fardells d'haixix. En principi, eren unes cinquanta persones, però el grup va ser augmentant fins a rondar el centenar, i entre ells hi havia fins i tot menors, d'una edat que els agents van calcular que rondaven "els onze o dotze anys d'edat", segons les fonts de Vigilància Duanera. Aquestes van confirmar que va haver-hi intents seriosos d'agressió a l'observador, que va aguantar el temps que va poder, fent fins i tot el posat de tirar mà a la seva arma. Al mateix temps, d'entre el grup, alguns van llançar pedres i altres objectes contra l'helicòpter que romania vigilant la zona. Des d'ell, es va avisar a forces de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i fins i tot la Policia Local perquè acudissin en auxili dels agents. 
 
Davant el caire que estaven prenent els fets, els pilots van rescatar a l'observador "que va córrer seriós perill", i junts van desenganxar fins i tot amb les portes de l'aparell obertes, davant l'amenaça que sofrís una avaria seriosa pels atacs. L'helicòpter va prendre de nou terra a uns 400 metres d'allí i de seguida van tornar per intentar almenys assetjar amb vol rasant als veïns que s'estaven apoderant de l'haixix. Llavors es van repetir les escenes d'insults i atacs en els quals van participar tots els presents. Villalba descrivia ahir aquesta escena com un "maremágnum de gent que van omplir la platja". "Pel que sembla, havien baixat famílies senceres", va concloure. 
 
Després d'això, al poc temps van arribar els reforços demanats, però la droga ja havia desaparegut. Agents de la Policia Nacional que van rastrejar la zona van detenir a un home que estava en possessió d'un fardell. Però això va ser tot. "El millor va ser que no va caldre lamentar danys ni personals ni en els mitjans aeris", va dir ahir Villalba, qui es va mostrar convençut que la retirada va ser la millor decisió ("realment vam témer per la vida de l'observador"), i no era aconsellable enfrontar-se a una multitud en la qual hi havia nens. "Allí va agafar fardells tothom", diu Villalba. "No sé com qualificar això. Suposo que la gent està molt desesperada. Hem viscut fets de la mateixa naturalesa, però ni tan sols remotament semblats, fa anys, per exemple, en el Camp de Gibraltar. Era per assumptes de contraban de tabac, i hi havia barriades en les quals no es podia gairebé entrar". 
 
El pitjor eren els significatius comentaris que alguns agents sentien l'endemà en el seu treball de recerca per la zona de Bonança: "Aquest any segur que tinc per als reis del meu nen".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1