Programa

tornar a l'índex

Catalunya 2020

Propostes
Catalunya 2020
1Una Catalunya amb més OCUPACIÓ

1.1LLUITA CONTRA L’ATUR, LA PRIMERA DE LES PRIORITATS

Per a Convergència i Unió, les polítiques relacionades amb l’ocupació i la seva qualitat han de ser una de les prioritats principals per a qualsevol govern. I òbviament, també ho ha de ser per al Govern de Catalunya.

La crisi econòmica està generant uns efectes negatius sobre el mercat de treball pel que fa als nivells d’ocupació i també sobre la societat, per l’augment del risc d’exclusió social, de manera que les polítiques relacionades amb l’ocupació han de ser al nucli central de qualsevol acció política.

A més, la situació de dèficit fiscal amb l’Estat i la voluntat de disposar d’estructures d’estat en el marc de la UE, fan que ens plantegem la necessitat de disposar de plenes competències en l’àmbit de les polítiques laborals i de les relacions laborals, per a disposar de les millors eines de gestió que ajudin a implantar un model propi que ens permeti sortir de la crisi i així generar més benestar social i econòmic.

En aquest sentit, per a CiU, la prioritat de govern davant l’actual crisi econòmica no serà altra que aturar el procés de destrucció de llocs de treball, augmentar el baix nivell d’ocupabilitat dels aturats de Catalunya i posar les bases per a la recuperació econòmica generadora d’ocupació.

El nostre objectiu és acabar la legislatura dissenyant unes polítiques públiques que, amb l’ajut de les organitzacions empresarials i sindicals, ens permetin acostar les taxes d’ocupació i d’atur a una xifra molt més propera a la mitjana de la Unió Europea.

Finalment, cal insistir en la necessitat de reduir el dèficit fiscal crònic, de manera que la seva reducció possibiliti una millora econòmica que comporti la creació d’ocupació.

En resum: volem disposar de plenes capacitats per a gestionar la seguretat social, com element essencial per a la cohesió social; sobre l’àmbit laboral, per regular models de contractació laboral més adequats a les necessitats de l’activitat productiva catalana i dels seus treballadors, i sobre les polítiques integrals d’ocupació, tant les actives com les passives, per afavorir una ràpida tornada a l’ocupació.

Diàleg i concertació
  1. Implantarem un marc català de relacions laborals, de manera que el Govern català esdevingui l’administració única en l’àmbit laboral, tot aprofitant al màxim les competències actualment executives i assumint-ne les normatives. D’aquesta manera, a Catalunya es podran determinar: les relacions laborals i les condicions de treball, els permisos de treball per als treballadors estrangers, totes les polítiques actives d’ocupació, la gestió de les polítiques passives, la globalitat de les actuacions de la inspecció de treball, el desenvolupament de polítiques adreçades a la prevenció de riscos laborals i la negociació col·lectiva. (EE)
  2. Disposarem de plenes competències en l’àmbit laboral, de manera que puguem regular aspectes claus com la contractació i les relacions laborals.(EE)
  3. Impulsarem un procés entre tots els agents socials sindicals i patronals més representatius de Catalunya, per a la consecució d’un nou Acord Interprofessional de Catalunya que contingui una nova regulació de les condicions de treball i de productivitat, així com d’acords sobre aspectes importants per al futur del mercat de treball català (ocupació juvenil, prejubilacions, conciliació, negociació col·lectiva, etc.), encarada per crear ocupació en les actuals condicions.
  4. Promourem l’enfortiment de les estructures patronals i sindicals a Catalunya, per disposar d’instruments sòlids que ajudin a la concertació social com un element fonamental per tal de garantir una major productivitat i millors condicions de treball.
  5. Potenciarem les actuals institucions de participació (Consell de Relacions Laborals) i de resolució extrajudicial de conflictes (Tribunal Laboral de Catalunya ), cercant la millor eficiència i assoliment de resultats.
  6. Implantarem una nova administració laboral més propera al teixit productiu, per facilitar la creació d’empreses i la resolució de les incidències i conflictes que puguin plantejar-se, superant l’estricta visió d’una administració fiscalitzadora. (EE)
  7. Implantarem un nou sistema de mediació i conciliació laborals, tant individual com col·lectiu, que faciliti i ajudi les parts en conflicte a la seva resolució, com una eina de productivitat i pau social.
  8. Elaborarem una llei de participació institucional per garantir la deguda transparència en l’assignació de recursos públics i l’establiment dels criteris de participació dels agents socials.
Les persones aturades, la nostra prioritat
  1. Elaborarem una Llei d’ocupació de Catalunya a través de la qual determinarem el marc jurídic propi per al desenvolupament de les polítiques d’ocupació a Catalunya. (EE)
  2. Culminarem el procés de modernització dels serveis públics d’ocupació de Catalunya (actual SOC) perquè esdevingui un instrument eficient i eficaç, impulsant un model de col·laboració publicoprivada, en línia amb les recomanacions de la Unió Europea.
  3. L’objectiu fonamental de l’actuació del govern en matèria d’ocupació és garantir a les empreses i als ciutadans un servei àgil i de qualitat que permeti relacionar les ofertes amb les demandes d’ocupació i la seva adequació quant a formació i exigència professional, de manera que les persones que busquen feina estiguin el menor temps possible a l’atur i trobin una feina estable, adequada a la seva preparació i a les necessitats del mercat de treball.
  4. Reclamarem a l’Estat, mentre encara tingui competències en matèria laboral, un increment dels recursos destinats a polítiques actives d’ocupació i llibertat per al Govern de la Generalitat per a implementar-les i adaptar-les a les necessitats del nostre mercat de treball.
  5. Es prioritzaran l’atenció i les necessitats dels col·lectius de persones amb més dificultats per accedir i mantenir-se en el mercat de treball i se’n promourà la contractació amb entitats especialitzades, per garantir l’optimització dels recursos públics i el desenvolupament de dispositius coherents i eficaços.
  6. Impulsarem les pràctiques no laborals, el foment de la contractació a temps parcial i els programes mixtes de formació-capacitació-contractació, per reduir les taxes d’atur entre els col·lectius més afectats per l’atur i facilitar el trànsit estable cap al mercat de treball.
  7. Impulsarem de manera generalitzada la vinculació de la percepció de la prestació per atur amb l’assistència i l’aprofitament a dispositius per a la millora de l’ocupabilitat i la promoció del treball en favor de la comunitat (col·laboració social), mitjançant la formalització d’un compromís d’activitat que se signarà en el moment de la inscripció al registre de demandants d’ocupació.
  8. Aplicarem i renovarem el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives (PDPA), entès com una cartera de serveis que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) posa a disposició de les persones aturades pertanyents a col·lectius, sectors i territoris especialment afectats per l’atur.
  9. Desenvoluparem un marc de regulació propi per al control i la gestió de les polítiques passives, que ens permeti plena capacitat per dissenyar i adaptar els programes a les necessitats del nostre mercat de treball. (EE)
  10. Aprovarem un Pla d’acció per facilitar la reinserció al mercat de treball de persones afectades per expedients de regulació d’ocupació i acomiadaments individuals per causes empresarials. Aquest pla inclourà programes d’orientació de formació específics, accés a programes socials i d’inversió pública, i foment de l’autoocupació, així com dispositius de suport industrial, comercial i financer a les empreses afectades.
  11. Impulsarem un Pla Integral de lluita contra la contractació irregular, el treball no declarat i el frau en les prestacions, per garantir la qualitat i la competitivitat del nostre mercat de treball, per promoure la igualtat i la no discriminació laboral, per assegurar la sostenibilitat del sistema de pensions i protegir el dret a la lliure competència. (EE)
  12. Crearem programes de mobilitat internacional per tal de possibilitar la contractació de persones aturades de Catalunya, especialment joves, a països amb elevat potencial econòmic i necessitats d’ocupació.
  13. Impulsarem un nou model de formació per a aturats a través de processos de contractació pública i una millor integració entre els centres públics i l’oferta privada.
  14. Posarem en marxa el Programa 100x5 per a la formació continuada i de reciclatge, que posarà a disposició de tothom 100 hores de formació cada cinc anys d’activitat professional.
  15. Inclourem les persones d’entre 45 i 60 anys en els col·lectius prioritaris dels programes de formació i reciclatge, amb l’objectiu d’allargar-ne el temps de treball amb qualificació.
  16. Durem a terme mesures actives destinades a la formació continuada dels treballadors de la construcció, especialment en l’àmbit de l’eficiència i l’aplicació del nou codi de construcció, així com la recol·locació de treballadors a l’atur procedents del sector de la construcció cap a d’altres sectors.
Un mercat laboral més adaptable i orientat a les persones
  1. Treballarem per implantar un nou sistema de negociació col·lectiva, que acosti la negociació a les realitats de cada empresa i treballadors per a disposar de major flexibilitat amb eines i mesures adaptades a cada situació.
  2. Realitzarem les accions de lideratge necessàries per donar prioritat als convenis d’abast territorial català en lloc de l’estatal.
  3. Treballarem per afavorir la contractació estable a temps parcial.
Lluita contra l’atur juvenil
  1. Impulsarem un pla de transició dels joves del món educatiu al món laboral per tal de potenciar l’ocupació juvenil. Aquest pla es basarà en l’orientació laboral, el reforçament de competències indispensables per a les empreses, les practiques laborals, l’assessorament per als processos de recerca de feina i el suport especial per a col·lectius amb especials dificultats. Aquest pla ha de centrar el protagonisme en els joves i les empreses.
  2. Donarem suport a la realització de contractes en pràctiques i contractes per a la formació i l'aprenentatge per a joves en atur perquè la contractació de joves no suposi pràcticament cap cost a les empreses i per garantir-los una primera experiència laboral. Combinar formació i treball és molt important per garantir l’èxit de la transició escola-treball.
  3. Promourem la reforma del contracte de relleu amb manteniment de l’ocupació de manera que la persona jove pugui desenvolupar feines diferents a la persona substituïda (aportar nou coneixement).
  4. Facilitarem la realització de pràctiques no laborals en empreses i entitats sense ànim de lucre, per possibilitar l’adquisició de competències professionals i aconseguir la inserció en el mercat de treball. Incentivarem també, la conversió d'aquestes pràctiques en contractes laborals estables.
  5. Reclamarem al Govern de l’Estat, mentre no exercim totes les competències en matèria fiscal i laboral, l’adopció de mesures específiques de suport als joves emprenedors.
  6. Defensarem una reordenació de Fons Europeus que possibiliti que un major volum d’aquests fons es destinin a la lluita contra l’atur juvenil.
Lluita contra l’absentisme
  1. Promourem un sistema integrat entre les autoritats laborals i sanitàries per ordenar els processos d’incapacitat temporal.(EE)
  2. Impulsarem un pacte social per disminuir l’absentisme com un element clau en la productivitat del país, amb l’establiment d’un sistema més eficaç de control de l’absentisme i de les baixes laborals, l’elaboració de plans específics per als diferents sectors i tipologies d’empresa, conjuntament amb les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professional de la Seguretat Social i en el seu cas amb el departament de salut als seus organismes (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries-ICAMS).
  3. Gestionarem la inspecció i control de les mútues, com un dels elements cabdals en la gestió de l’absentisme i de la millora de la prevenció de riscos laborals.
Seguretat en el treball
  1. Impulsarem un Pla de seguretat i salut laboral que tingui com a objectiu reduir l’índex de sinistralitat a Catalunya acostant-lo a la mitjana de la UE.
  2. Reformarem els actuals centres de seguretat i de salut en el treball per tal de convertir-los en centres de recerca de la prevenció de riscos laborals i, alhora, en centres de suport per a les microempreses.
  3. Crearem un sistema d’assessorament directe a les empreses i als treballadors per a facilitar-los una millor gestió en la prevenció de riscos laborals.
Inspecció de treball
  1. Prioritzarem les inspeccions de treball, en aquelles accions per lluitar contra la contractació irregular de treballadors i l’economia submergida.
  2. Reconvertirem les actuacions de la Inspecció de Treball per tal que siguin també de suport i assessorament a les empreses i treballadors.
Seguretat Social
  1. Correspondrà a Catalunya la direcció i tutela de les entitats gestores i serveis comuns de la seguretat social, així com de les entitats que hi col·laboren en l’àmbit territorial de Catalunya. (EE)
  2. Assumirem la gestió de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de les cotitzacions a la seguretat social de manera que permetin fer un mercat de treball més dinàmic i creador de llocs de treball. (EE)
  3. Assumirem la gestió i administració de l’Institut Nacional de la Seguretat Social que s’encarrega de les prestacions econòmiques del sistema de la seguretat social.(EE)
  4. La Generalitat serà la titular dels edificis vinculats a la sanitat pública catalana que encara avui són propietat de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
Avançar en la conciliació
  1. Hem de treballar perquè la societat valori la família i l’entorn social dels treballadors i les treballadores com un factor clau de la seva productivitat, tot facilitant la flexibilitat horària laboral. Amb mesures adreçades a facilitar la vida laboral, familiar i personal de les persones treballadores s’aconsegueixen grans millores de caràcter social i econòmic.
Economia social i solidària i el cooperativisme
  1. Potenciarem la creació de cooperatives i de societats laborals com a mecanisme de creació d’ocupació estable i de qualitat i d’impuls de l’activitat econòmica, reconeixent el seu valor econòmic i de compromís social.
  2. Impulsarem i promourem un fort sector d’economia social mitjançant la col·laboració amb les cooperatives i les societats anònimes, que esdevingui referent europeu, i creï ocupació.
  3. Fomentarem la política d’avals i d’altres instruments financers adequats a les necessitats de les empreses d’economia social.
  4. Col·laborarem en l’àmbit de l’economia social, promovent la cultura de les aliances per a crear valor, guanyar dimensió i gestionar el coneixement.
  5. Impulsarem els projectes d’emprenedoria social i facilitarem eines per a reforçar la viabilitat d’aquests projectes.
  6. Apostarem per la promoció de l’economia solidària com a eina per a la integració social i laboral de les persones amb més dificultats.
  7. Modificarem la llei de cooperatives, per tal de dotar-les d’un marc més flexible per a millorar la seva competitivitat i posicionament en el mercat.
Centres especials de treball i empreses d’inserció
  1. Impulsarem la integració laboral de les persones discapacitades, prioritàriament en l’entorn laboral de les empreses, i subsidiàriament mitjançant els Centres Especials de Treball.
  2. Impulsarem mesures específiques de reserva i incorporació de clàusules socials a la contractació pública de la Generalitat.
  3. Disposarem de la capacitat normativa i financera de les polítiques d’integració laboral de les persones discapacitades per a construir un model català basat en la modulació de l’ajuda a la inserció laboral en funció del grau de discapacitat. (EE)
  4. Configurarem nous models de finançament amb la col·laboració publicoprivada.
  5. Articularem mesures per facilitar l’accés a eines i instruments de gestió empresarial pels Centres Especials de Treball i les empreses d’inserció.
  6. Elaborarem un nou model de finançament per tal de donar suport i reordenar el sector dels Centres Especials de Treball.
  7. Durem a terme mesures de potenciació de la compra social desenvolupant estructures de cooperació i intercanvi.
  8. Impulsarem la competitivitat i l’eficiència empresarial de les empreses d’inserció i dels centres especials de treball.
  9. Realitzarem actuacions que facilitin la internacionalització dels productes i serveis dels Centres Especials de Treball i les Empreses d’Inserció, integrant-t’ho a les estructures de promoció exterior de la Generalitat de Catalunya.

1.2IMPULS A L’AUTOOCUPACIÓ, SUPORT A PERSONES TREBALLADORES AUTÒNOMES

A Catalunya hi ha més de cinc-cents mil treballadors autònoms. Juntament amb les microempreses i les pimes, els autònoms són els principals empresaris del país i formen una xarxa d’activitat productiva al territori. La importància dels treballadors autònoms però, va més enllà d’una simple realitat numèrica, ja que són elements fonamentals per a la creació i el manteniment d’ocupació i són un element clau de cohesió territorial. A més, reflecteixen l’esperit emprenedor de Catalunya. Per això, des de Convergència i Unió sempre hem manifestat una sensibilitat especial envers l’activitat productiva que desenvolupen els autònoms i els petits empresaris.

El compromís de CiU amb els autònoms és clar i ferm: s’han d’eliminar les diferències en matèria de protecció social i cal crear un marc favorable per al desenvolupament i la potenciació de la seva activitat.

  1. Continuarem liderant l’equiparació dels drets i els deures dels autònoms amb els drets dels treballadors del Règim General de la Seguretat Social.
  2. Centrarem els nostres esforços en aconseguir que la prestació compensatòria en el cas de cessament d’activitat dels autònoms s’apliqui de manera generalitzada i que un cop esgotada la prestació es pugui enllaçar amb altres subsidis equiparables als del règim general.
  3. Impulsarem la constitució del Consell del Treball Autònom de Catalunya.
  4. Continuarem les actuacions de foment del treball autònom i cercarem estratègies per al seu millor finançament.
  5. Promourem mesures per als treballadors autònoms que hagin hagut de cessar la seva activitat perquè puguin tornar a reemprendre novament una activitat econòmica.
  6. Impulsarem actuacions per traspassar negocis en actiu a nous autònoms.
  7. Proposarem mesures normatives per fer efectiva la separació entre l’activitat del treball autònom i el patrimoni personal de les persones treballadores autònomes.
  8. Adaptarem la formació per l’ocupació i continuada a les necessitats i potencialitats del treball autònom i els dotarem d’instruments i eines de gestió per millorar la gestió de les seves activitats.
  9. Fomentarem el treball cooperatiu i col·laboratiu de les persones treballadores autònomes mitjançant estratègies de treball en xarxa per millorar la competitivitat, el creixement i la internacionalització dels seus negocis en una economia globalitzada.
  10. Fomentarem que les persones treballadores autònomes i els treballadors autònoms dependents (TRADE) accedeixin als processos d’acreditació de competències professionals per incidir en la millora i en la qualitat dels seus perfils professionals.
  11. Impulsarem mesures per fomentar la creació i creixement de negocis familiars constituïts per persones treballadores autònomes i els seus familiars col·laboradors, així com per a facilitar el relleu generacional.

tornar a l'índex

Discursos per a un moment extraordinari

Aquest setembre el president Mas ha fet diversos discursos que marquen una època. Us els oferim.

L'exercici del dret a decidir

Els últims deu anys, Artur Mas ha exposat com veu Catalunya i el projecte per fer-la avançar en el terreny de la llibertat, l'autogovern i el progrés.

Programa electoral 2012

És l'hora que Catalunya iniciï el rumb cap a l'estat propi. No volem renunciar al que som, i al mateix temps, aquesta és la via que ens permetrà viure millor.

Apunta't al butlletí