Registrar-se
Recorda contrasenya

Política. dimarts, 04 de desembre de 2012, 11:12

Wert vol relegar el català a quarta llengua de l'ensenyament

El govern espanyol vol tombar la immersió lingüística · La consellera d'Ensenyament en funcions diu que el Govern 'ni vol ni pot acatar' aquesta nova llei

La croada del Govern espanyol contra el català i la immersió lingüística a les escoles del Principat no només no ha acabat sinó que aquest dilluns al vespre s'ha sabut que el ministre espanyol d'Educació, José Ignacio Wert vol relegar el català a quarta llengua de l'ensenyament. L'esborrany de la reforma de la llei d'educació estatal espanyola estableix que el català deixi de ser llengua troncal i passi a ser d'especialitat, que a la pràctica vol dir que esdevingui la quarta llengua en l'ensenyament obligatori. El text diu que s'haurà de determinar una proporcionalitat "raonable" entre el català i el castellà i que mentre això no sigui així els pares podran escollir la llengua vehicular en què volen que siguin educats els seus fills i l'administració es farà càrrec d'escolaritzar-los en centres privats per rebre l'ensenyament en castellà i sufragarà el cost; és a dir, que per aconseguir el títol d'ESO no serà necessari examinar-se de català. La consellera Rigau ha considerat que aquesta és la major "ofensiva" contra el català des de 1978.

 

Segons l'esborrany, les assignatures queden dividides en troncals, específiques i d'especialitat. Les primeres són un total de cinc i han d'ocupar un mínim del 50% de l'horari, les segons són un mínim de tres i un màxim de cinc i han d'ocupar un màxim del 50% de l'horari. Les d'especialitat són com a màxim una assignatura i una segona en el cas d'aquelles comunitat que tenen dues llengües. Entre les troncals hi ha la llengua castellana i literatura, la primera llengua estrangera o les matemàtiques; entre les específiques hi ha educació física, música, tecnologia, educació plàstica o cultura, entre d'altres, i en la tercera categoria, les d'especialitat, es on quedaria el català. Per tant, el català passaria a ser la quarta llengua en l'ensenyament, per darrera del castellà i la primera i la segona llengua estrangera.

 

Consegüentment, per Rigau aquesta reforma és "inimaginable" d'aplicar-la a Catalunya "perquè s'ho carrega tot" i incompleix la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya quant al tracte que han de rebre les llengües cooficials en poder reduir l'ensenyament del català a tres hores setmanals. Per això, la voluntat de l'executiu és deixar treballar les escoles amb "tranquil·litat" mentre que el govern "haurà d'aturar el cop i gestionar el conflicte" i dur el text al Tribunal Constitucional.

 

Crida a la mobilització


Diverses entitats com Somescola.cat han mostrat el rebuig a l'esborrany de la reforma educativa i han fet una crida a la ciutadana a mobilitzar-se contra aquest canvi. La forma en què es materialitzarà la protesta encara no s'ha concretat.

Envia Corregeix

663 lectures   12 comentaris