El PSC d'Ulldecona denuncia de nou l'estat d'abandonament en què es troba el poble

 
Havent rebut de nou desenes de denúncies per l’estat d’abandonament en què es troben Ulldecona i els seus barris, el grup municipal socialista va insistir en el ple extraordinari de dilluns passat en la necessitat d’intensificar les tasques de neteja de la via pública. La regidora Núria Ventura, recorda que, “tal com ja hem dit en diverses ocasions, hi ha carrers molt bruts pels excrements dels gossos, les llaunes, papers, plàstics, herbes i, fins i tot, bosses senceres d’escombreries”. 

La brossa s’acumula i, a banda de la mala imatge que això dóna, pot generar problemes de salut pública si no s’actua d’immediat. Ventura afegeix a més, que hi ha solars privats en males condicions on la vegetació invaeix ja part de la vorera com a l’encreuament del carrer Entença amb Aragó, al carrer Vicent Aubà o al carrer Miquel Querol per posar exemples concrets.

Menció a banda va merèixer també l’estat en que es troba el paviment de molts carrers, amb clots que fan impossible transitar amb normalitat, i els problemes amb l’enllumenat públic que fa que molts carrers i places es queden a les fosques més d’una nit.

La regidora va preguntar també sobre la instal.lació de la nova senyalització vertical del municipi, amb les indicacions sobre serveis i equipaments municipals. “A l’abril del 2011 es va començar a instal.lar per la Plaça Catalunya, després hi va haver el canvi de govern i les senyals estan tancades al magatzem des de fa més d’any i mig, no sabem si a l’espera que es facin malbé o per a que la gent no se’ n recorde d’aquí un temps i penjar-se la medalla el nou govern de la nova senyalització” assegura Núria Ventura, instant a col.locar-la de manera immediata. 

També va sol.licitar informació sobre les nombroses senyals horitzontal que ara s’estan pintant al terra en molts carrers, algunes contradictòries entre si, de difícil comprensió i que no consten ni al codi de circulació. Com a exemple, tres senyals diferents per prohibir aparcar.  
 
 

Els pressupostos 2013 a Ulldecona no responen a les necessitats del poble

Més impostos, menys serveis i el poble abandonat

El grup municipal socialista ha votat en contra dels pressupostos de l'Ajuntament d'Ulldecona per al 2013, aprovats únicament amb els vots del govern (PP-CIU-UGI) en el ple extraordinari celebrat aquest dilluns a la nit. El pressupost consolidat (Ajuntament, Institut Municipal d'Esports i Societat Municipal Ulldecona Activa) contempla uns ingressos de 5.951.430 euros i unes despeses de 5.013.557 euros. Les inversions ascendeixen únicament a 45.913 euros i les partides socials i culturals baixen més d'un 20% en el seu conjunt.

Segons la portaveu socialista a l'Ajuntament d'Ulldecona, Núria Ventura, "aquests números no responen a les necessitats que avui té el poble i, són, a més, paper mullat, perquè es basen de sortida amb unes dades del 2012 que ja s'han incomplert". Així, ha recordat que  "en l'exercici actual, només s'ha recaptat, a data 31 d'octubre, 4.636.392 euros dels 9.602.312 pressupostats" i ha posat clarament en dubte que si en deu mesos l'ajuntament ha ingressat només 4'6 milions, els quasi 5 que falten els puguin cobrar en 2 mesos. De les 53 partides d'ingressos previstes al 2012, només en quatre s'han complert les previsions del govern (i una és la de multes de circulació). La resta, llicències urbanístiques, recollida escombreries, recaptació festes, subvencions, obertura d'establiments i altres han estat significativament inferiors. Ventura ha assegurat que "ara, agafen les partides inicials de l'any passat, sabent que ja no es compliran, i les tornen a pujar, per exemple, l'impost sobre activitats econòmiques que passa de 170.000 euros (2012) a 200.000 euros (2013)".

Són uns pressupostos ficticis com el propi interventor posa de manifest en l'informe pertinent, en que assegura que no estan prou ajustats "al potencial contributiu i recaptatori en quant a ingressos, en opinió de l'informant calculats a l'alça". Així mateix, en la memòria del pressupost consolidat, signada pel propi Alcalde, Celestí Hervas assegura textualment que "els ingressos estan sobredimensionats i és més que probable que no es compleixen en la seva totalitat".

En l'apartat de despeses, Ventura considera insuficient la partida de 70.000 euros de manteniment de via pública, donat a més l'estat d'abandonament en que es troba el poble, la partida de 10.000 euros en camins (s'imcompleix el compromís de destinar-hi la recaptació de l'IBI de rústica) i injusta la retallada de les subvencions a les entitats culturals, esportives i, sobretot, a les de caire social i/o atenció a les persones. Així mateix ha lamentat que la única partida per als barris sigui l'enllumenat de les Ventalles i no hi consti ni un euro per als Valentins, barri Castell, Sant Joan del Pas ni la Miliana.

La portaveu socialista ha manifestat que "és evident que en temps difícils s'ha de prioritzar, però precisament per això ens costa tant d'entendre que la màxima prioritat de l'Ajuntament sigui canviar l'oficina de Turisme de lloc i no augmentar la partida d'atenció a les persones o les partides caire social, la neteja del poble, la reparació de camins o alguna mesura de dinamització econòmica" ha dit. Ventura ha recordat que "en uns pressupostos hi ha ingressos i despeses i és trist que el govern d'Ulldecona sempre opti per retallar despeses i mai per estudiar, per exemple, com treure més rendiment al patrimoni públic o com incrementar la recaptació; quan toquen els ingressos, sempre recau sobre els mateixos, els treballadors/es, els aturats o els jubilats". En el mateix ple s'ha augmentat un 3% el preu de l'aigua, amb els vots en contra pel PSC, que ha demanat un estudi dels beneficis del preu de venta del m3 d'aigua i ha proposat que l'increment de l'IPC sigui assumit per la pròpia empresa concessionària. Els socialistes han lamentat que els pressupostos 2013 només comportin  "més impostos, menys serveis, i el poble abandonat".

Sabaté defensarà la setmana vinent les esmenes als pressupostos entre les quals hi ha la segona fase del Pla d'Industrialització

L’Entesa ha presentat un paquet d’esmenes al PGE 2013 per a la província de Tarragona i seran els senadors d’aquesta demarcació, Joan Sabaté i Maria Jesús Sequera els que defensaran les modificacions proposades.

S’ha presentat una disposició addicional al projecte de llei referida als Jocs del Mediterrani i s’ha demanat una partida de 80.000 euros per a l’Observatori de l’Ebre.

Sabaté destaca que és imprescindible que aquests Pressupostos recullin dotació de 10 milions d’euros per acometre la segona fase del Pla Industrialització de les Terres de l’Ebre, per tal de completar la primera fase que es va implementar al 2010. També l’Entesa ha presentat esmena de 350.000 euros per al projecte de canal de connexió de la badia dels Alfacs amb el Delta de l’Ebre per regeneració de les aigües.

Altres esmenes són per al Passeig Marítim de Cunit (3 milions), la Mancomunitat de la Taula del Sénia (1 milió), el Museu Necròpolis Paleocristià (1 milió) i el Museu Arqueològic (1.500.000).

Dilluns a les 11.00 hores començarà el ple on es debatran els vetos presentats i, amb tota probabilitat, dimarts, començarà la defensa de les esmenes. 

Jaume Collboni demana a Mena que expliqui “les mesures que ha de prendre per impedir casos com el de Cemex” i evitar “un desastre en el mapa industrial català”

Imatge d'arxiu dels treballadors de la cimentera
Núria Ventura lamenta que el conseller no doni explicacions sobre què pensa fer per evitar el tancament total de la cimentera i que s'hagi limitat a exposar la situació des del punt de vista de l'empresa

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, durant la seva intervenció a la Diputació Permanent sobre el tancament de la cimentera Cemex d’Alcanar, ha retret al Govern que “ha reduït suport a la recerca i a la innovació, ha anul·lat la política industrial, els pocs instruments que tenien els han desmantellat: vostès fan bona la màxima que la millor política industrial és la que no es fa”, provocant “un desastre en el mapa industrial català”. En aquest sentit, ha assenyalat que “es queixen de la reforma laboral, però vostès li van donar suport, i la reforma laboral afebleix la part social en la negociació col·lectiva perquè l’han desarmat”.

El portaveu socialista ha recordat que “el nostre grup ha estat un dels que ha proposat la seva compareixença” perquè a les comarques de l’Ebre “s’ha produït un procés de desertització industrial que no té aturador”. “Escoltant el conseller, hi ha una diferència abismal entre el que diu i el que s’ha fet i el que es planifica. Ens té acostumats a fer anàlisi macro, però no ens parla de les mesures que ha de prendre per evitar casos com el de Cemex”, ha dit Collboni. De Cemex volem saber què farà per compensar o ajudar a buscar alternatives al cost energètic. Vostè no ha aclarit què faran. El seu compromís és o no invertir recursos per fer que el port sigui l’element clau per a les exportacions de Cemex? Ho pensen fer o no ho pensen fer?”

Collboni ha demanat avui al conseller Mena que expliqui “què pensa fer amb Cemex. I no només amb Cemex, sinó amb la política industrial catalana” perquè “el problema del seu Govern és que no ha tingut política industrial”. “Si les empreses catalanes exporten avui més que abans és perquè els mercats interiors, els de Catalunya i Espanya, s’han ensorrat. L'única dada positiva de la indústria catalana no se l’atribueixi, conseller, és mèrit dels empresaris que busquen mercats de forma incansable, però vostès han de fer una reflexió molt seriosa pel que fa a la política industrial, perquè només s’han dedicat a fer de notaris del seu desmantellament”, ha afegit.

De la seva banda, la diputada al Parlament i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha lamentat la manca d'explicacions del conseller sobre què pensar fer i que s'hagi limitat a exposar la situació des del punt de vista de l'empresa. "Volíem conèixer què havia fet el govern en tota aquesta situació i, el més important, què pensa fer en un futur per intentar evitar el tancament total d'una empresa que és molt important des del punt de vista industrial tant per a les Terres de l'Ebre com per al nord del País Valencià". 

En aquest sentit, Ventura ha insistit que cal que el conseller es pronunciï sobre “què pensa fer amb el procés de desindustrialització de les terres de l’Ebre" i que s'hi actuï de manera urgent. "Sabem que no ha fet res i ens temem que continuarà amb els braços creuats davant una situació tan greu com la que estem patin".